YÖK ile İslam İşbirliği Teşkilatı'na bağlı bir araştırma ve eğitim merkezi olan SESRIC arasında, YÖK Başkanlığı'nda gerçekleşen törenle iş birliği protokolü imzalandı. Törene; YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, SESRIC Genel Direktörü Zehra Zümrüt Selçuk ve 2 kurumun temsilcileri katıldı. Prof. Dr. Özvar, gerçekleştirilen iş birliğinin İslam İş Birliği Teşkilatı üye ülkelerinin ve özellikle SESRIC'e ev sahipliği yapan Türkiye'nin beşeri sermayesine önemli katkılar sunacağını belirterek, "Yükseköğretim Kurulu olarak yükseköğretimdeki uluslararasılaşmayı en önemli gündem maddelerimizden biri olarak görüyoruz. Türkiye, son yıllarda uluslararası öğrenciler için bir cazibe merkezi haline gelmiştir. Halen 195 ülkeden gelen 300 bin civarında uluslararası öğrenciye ev sahipliği yapmaktayız. Artan uluslararasılaşmayla doğru orantılı olarak pek çok yeni iş birliği de gündeme gelmektedir. Ülkemizin içinde bulunduğu jeopolitik konum ve bilim diplomasisinin uluslararası alandaki artan etkisi, bu anlaşmaların önemini bir kat daha artırmaktadır. İmzaladığımız anlaşma ile üye ülkeler arasındaki dayanışma ve iş birlikleri daha da güçlenecektir. Bu anlaşma sayesinde, İslam İşbirliği Teşkilatı ülkelerinin kalkınma çabalarında daha etkili ve verimli adımlar atabileceği inancını taşımaktayız" diye konuştu.

'GENÇLERİ GELECEĞİN LİDERLERİ OLARAK YETİŞTİRECEĞİZ'

SESRIC merkezinin Ankara'da bulunmasının Ankara'daki üniversitelerin uluslararası iş birliklerini arttırma açısından da önemli bir avantaj olduğunu aktaran Prof. Dr. Özvar, "SESRIC aracılığıyla İslam İşbirliği Teşkilatı üye ülkelerdeki öğrencilere Türkiye'deki üniversitelerde eğitim ve iş birliği yapma imkanı sunulmuş olacaktır. Böylece İslam ülkelerinin kalkınmasına katkı sunacak nitelikli beşeri sermaye artırılmasına imkan sağlanmış olacaktır. Mutabakat zaptında yer alan Emerging Talents Capacity Building Program (SET-CAB), Yeni Yetenekleri Geliştirme Programı' sayesinde, üye ülkelerden gelen öğrencilere, uluslararası düzeyde uygulamalı deneyim kazanma fırsatı sunarak, gençleri geleceğin liderleri olarak yetiştirmek amaçlanmaktadır. SESRIC ile gerçekleştirilen bu anlaşma, uluslararası iş birliğini yükseköğretim alanında ne denli kapsamlı ve çok boyutlu olabileceğini gösteren fevkalade önemli bir adım olarak değerlendirmekteyiz" dedi.

SESRIC Genel Direktörü Zehra Zümrüt Selçuk ise YÖK ile imzalanan iş birliği protokolünün kendileri için çok önemli olduğunu belirterek, "Protokolümüz yükseköğretim, bilim ve teknoloji ile mesleki eğitim ve öğretim alanlarında merkezimiz ile YÖK arasında İslam İş Birliği Teşkilatı üye ülkelerine yönelik iş birliğini geliştirmeyi ve arttırmayı hedeflemektedir. İnşallah imza edilecek olan bu protokolümüzün Türkiye'nin bilgi ve tecrübe birikiminin diğer ülkelerimize aktarılmasına ve YÖK ile aramızdaki iş birliğimizi güçlendirmeye vesile olacağına inanıyorum" diye konuştu.

MEB müfredat değişikliğini ne zaman uygulayacak? Hangi sınıflarda uygulanacak? MEB müfredat değişikliğini ne zaman uygulayacak? Hangi sınıflarda uygulanacak?

Kaynak: dha