Meteoroloji'den 14 il için sarı kod: Kuvvetli yağış ve rüzgar Meteoroloji'den 14 il için sarı kod: Kuvvetli yağış ve rüzgar

Online alışveriş sitelerinde yılbaşı kampanyaları ve indirimleri cazip görünse de, tüketicileri kendilerini siber dolandırıcılardan korumak için bazı önlemler almak gerekiyor.
Siber dolandırıcılar, yılbaşı alışverişinin yoğun olarak yapıldığı bu dönemde, vatandaşları kandırmak için çeşitli yöntemler kullanıyorlar. Bu nedenle, yılbaşı alışverişimizin mağduriyete dönüşmemesi için, İşte dikkat etmeniz gerekenler

Hacker

Yılbaşı Temalı İçeriklere Dikkat!

Siber dolandırıcılar, yılbaşı temalı içeriklerle tüketicilerin ilgisini çekmeye çalışıyorlar. Örneğin, e-posta yoluyla gelen yılbaşı tebrik kartları, indirim kuponları, hediye çekleri gibi içeriklere tıklamak,  kişisel bilgilerin çalınmasına veya cihazlara virüs bulaşmasına neden olabiliyor. Bu nedenle,yılbaşı temalı içeriklere hemen tıklamamalı, gelen maillerin adresini ve doğruluğunu kontrol etmelidir. Bir tanıdıktan dahi gelse, kendisi ile iletişime geçip teyit etmelidir.

Abartılı Kampanya ve İndirimlere İtibar Etmeyin!

Siber dolandırıcılar,insanları kandırmak için abartılı kampanya, indirim ve hediye teklifleri sunuyorlar. Örneğin, bir ürünün fiyatı gerçek olamayacak kadar düşükse, büyük bir ihtimalle gerçek değildir. Bu tür tekliflere itibar etmemek ve alışveriş yapmadan önce araştırma yapmak önemlidir. Ayrıca, kampanyanın gerçek olduğu düşünülürse, yeni bir tarayıcı açılarak web sitesinin adresi doğrudan bu adres çubuğuna yazılmalıdır. Böylece, dolandırıcıların yönlendirdiği sahte sitelere girmekten kaçınılmış olur.

Verilen Bilgilere Dikkat Edin!

Siber dolandırıcılar, kişisel bilgileri ele geçirmek için, alışveriş yapılan site üzerinden çok fazla soru sorabiliyorlar. Örneğin, sipariş için gerekli olan ad, soyad, adres, telefon, e-posta gibi bilgiler dışında, kredi kartı şifresi, banka hesap numarası, kimlik numarası gibi bilgiler isteyebiliyorlar. Bu tür özel soruları cevaplamamak ve hemen alışverişi sonlandırmak gerekiyor. Ayrıca, alışveriş yapılan sitenin SSL sertifikası kullandığından emin olmak da önemli bir güvenlik önlemidir. SSL sertifikası olan sitelerin adres çubuğunda “https” yazısı ve bir kilit simgesi bulunur.

Mağazaların Uygulamalarını Tercih Edin!

Siber dolandırıcılıktan korunmanın bir diğer yolu da, mağazaların web siteleri yerine uygulamalarını kullanmaktır. Uygulamaların ele geçirilme ihtimali daha düşük olduğundan, satın alımları daha güvenli kılmaktadır. Eğer mutlaka site üzerinden alışveriş yapılacaksa, güvenli bir tarayıcı kullanmak da faydalı olacaktır.

Yılbaşı

Siber Dolandırıcılardan Korunma Yolları

Gelen maillerin adresini ve doğruluğunu kontrol edin.
Tebrik kartları gibi görünen linklere dikkat edin; düşünmeden tıklamayın.
Abartılı kampanya, indirim ve hediye tekliflerine itibar etmeyin.
Alışveriş yapılan sitenin SSL sertifikası kullanıp kullanmadığını kontrol edin.
Mağazaların web siteleri yerine uygulamaları tercih edin; uygulamaların güvenliği daha yüksektir.

Kaynak: haber merkezi