Kemal Sunal'ın mirasçıları, 10 yıl süren bir hukuk mücadelesinin ardından Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun verdiği kararla zafer kazandı. Sanatçının rol aldığı filmlerin izin alınmadan televizyon, internet ve dijital platformlarda yayınlanmasının haksız kullanım olduğunu belirten Sunal ailesi, yapımcılara tazminat ödenmesini sağladı.

Koruma Süresi 70 Yıla Uzatıldı

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun kararında, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun 27. maddesine atıf yapılarak, koruma süresinin 70 yıla uzatıldığına dikkat çekildi. Bu karar, filmlerin yapım tarihlerinde öngörülemeyen yeni yayın alanlarının bulunduğunu ve bu nedenle telif haklarının geçerli olduğunu gösterdi.

Önemli Bir Emekçilere Emsal Karar

Hukukçular, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun bu kararının Yeşilçam sinemasının emektarlarına örnek teşkil edeceğini belirtiyorlar. Sinema sözleşmeleri yapıldığında dijital platformların olmadığı dönemlerde, bu tür yeni yayın alanlarının eser sahipleri için düşünülmediği vurgulanıyor. Ancak günümüzde eserlerin farklı mecralarda da izlenir hale gelmesi, telif haklarının yeniden gözden geçirilmesini gerektiriyor.

Adıyaman'da polis cinneti Adıyaman'da polis cinneti

Dava Süreci

Kemal Sunal'ın mirasçıları, 10 yıl önce İstanbul 2. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'ne sanatçının filmlerinin televizyon, internet ve dijital platformlarda yayınlandığını ve yapımcıların haksız kazanç sağladığını iddia ederek telif hakkı davası açtılar. İlk mahkemede davanın reddedilmesi üzerine dava istinafa taşındı ve Bölge Mahkemesi dava kararını kısmen kabul etti. Ancak bu karara direnen Bölge Mahkemesi, dosyayı Yargıtay'a taşıdı. Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, Bölge Mahkemesi kararını bozdu ve telif hakkı davasının kabul edilmesi gerektiğine hükmetti.

Kemal Sunal'ın mirasçıları, bu kararla uzun süren hukuk mücadelesini galip tamamladılar ve eser sahibi haklarının korunmasını sağladılar.

Kaynak: HABER MERKEZİ