Konak Belediyesi'nin Halkapınar'daki hissesini Başkent Üniversitesi’ne satması tartışmaları sürerken Sema Pekdaş hem alana hastane yapılmasını sağladıklarını hem de belediye menfaatini koruduklarını söyledi.

Haber / Umut KARAKOYUN

Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Başkent Üniversitesi’ne ait arazide kendilerine ait olan hissenin satışı için alınan kararın ardından başlayan tartışmalar üzerine Meclis toplantısında açıklama yaptı. Ekim ayı ilk meclis oturumunda konuşan Başkan Pekdaş, tartışmaların yersiz olduğunu vurguladı. Toplantıda söz alan AKP Grup Başkanvekili Sait Başdaş'ın hedefinde yine Pekdaş vardı. Pazartesi günü, yeterli çoğunluk sağlanamadığı için yapılamayan meclis için Pekdaş'tan açıklama isteyen Başdaş, Halkapınar'da bulunan Başkent Üniversitesi’nin arazisinin satışı için 'yangından mal kaçırır gibi' ifadelerini kullandı. AKP Grubu'nun bu sözleri üzerine, Sema Pekdaş, tartışmalı araziye dair kapsamlı bir açıklama yaptı, “Burası çok çok eskiden beri Başkent Üniversitesi Vakfı'na ait bir yer iken alanın düzenleme görmesinden sonra ayrılan alanlardan olması sebebiyle mal sahiplerinden yüzde 35, günümüzde ise yüzde 40 düzenleme ortaklığı payı alınır. Ancak yasa gereği en az 13 bin metrekare yer ayrılması gerekirken 3-4 bin metrekaresi Konak Belediyesi’ne, 9 bini Başkent Üniversitesi’ne ayrıldı” dedi.

TAHSİSİ YAPAMAZDIK

Şu anda ortaklaşa bir mülkiyetin oluştuğunu anlatan Pekdaş, Başkent Üniversitesi Vakfı'nın hukuka uygun olmadığını, kendilerinden alınan düzenleme ortaklık payından gerekenden fazla alındığını söyleyerek idare mahkemesine dava açtıklarını belirtti. Vakfın yerelde davayı kazandığını ancak Danıştay’da temyiz üzerine kararın bozulduğunu kaydetti. Başkan Pekdaş, “Mülkiye ilk düzenleme yapılan hale dönüşüyor, kesinleşiyor. Biz buraya geldiğimizde önümüzde böyle bir önerge vardı. Satın almak istiyorlardı. Yeni başlamıştık. Biz buraya hastane yapmak istemiyoruz dediler ve biz bunu reddettik. Sonrasında üniversitenin bir talebi oldu. Hastane yapacaklarını ve Konak Belediyesi’ne ait yerin bu amaçla tahsisini istedi. Konak Belediyesi meclisi olarak tahsisi yapamayacağımızı, istiyorlarsa satacağımızı bildiren bir karar aldık. Tahsis taleplerini reddettik. Biz Konak Belediyesi olarak hastane yapma görevimiz yok. Oraya hastane dışında başka bir yapı da inşa edilemez. Konak meclisinin kararında gösterildiği şekliyle satış talebi geldi. Başka bir şekilde değerlendirilmesi mümkün olmadığından, Eylül ayında açıkladık ve karar verildi. Satış yapma görevi encümene geçti” dedi.

BABA BABA ÖDEYECEK

Pekdaş, İzmir’e nitelikli bir hastane kazandıracakları ve belediye hissesine düşen miktar olan 18 milyonu ödeyerek satın alacakları için Başkent Üniversitesi’ne teşekkür etti. Yaşanan tartışmalara da nokta koyarak, “Konak Belediyesi’nden kimseye spekülasyon malzemesi çıkmaz. Meclis bu tahsis kararına oy birliğiyle onay vermeyerek onurlu bir davranış sergiledi. Bugün AKP'li belediyelerde istifalar isteniyorken, pek çok vakfa tahsisler yapılıyorken, yargılama konusu oluyorken Başkent Üniversitesi’ne de teşekkür ediyorum 18 milyonu baba baba ödeyecek ve arsanın tapusunu öyle alacak. Konak Belediyesi’nden kimseye ekmek çıkmaz” diye konuştu. Meclis toplantısına CHP Konak İlçe Başkanı Mehmet Şakir Başak, rahatsızlığı nedeniyle katılamadı. Tansiyon sorunu yaşadığı öğrenilen Başak'ın hastaneye kaldırılıp tedavi altına alındığı ifade edildi. Başak, tedavisinin ardından taburcu edildi. Telefonla ulaştığımız CHP'li başkan, durumunun iyi olduğunu belirtti.

Cumhuriyet coşkusu sokağa taşacak

Konak Belediyesi Cumhuriyet’in 94’üncü yıldönümü kutlamaları kapsamında ilçenin farklı mahallerindeki parklarda ‘Cumhuriyet Şenlikleri’ adı altında etkinlikler düzenleyecek. 24 Ekim Salı günü başlayacak şenlikler hafta boyu sürecek. İlki İkiçeşmelik’te yer alan Agora Parkı’nda saat 15.00’te başlayacak kutlamalarda yüz boyama, dans gösterisinin yanı sıra miniklere günün anısına çeşitli hediyeler de sunulacak. 25 Ekim Çarşamba günü Şenel Aksu Parkı’nda, 26 Ekim Perşembe günü Güzelyalı’daki Fuat Göztepe Parkı’nda ve 27 Ekim Cuma günü Hatay’daki Kılıçreis İhsan Alyanak Parkı’nda devam edecek. 28 Ekim Cumartesi ve 29 Ekim Pazar günü Ali Beyat’ın yazıp Yönettiği ‘Yaşasın Cumhuriyet’ isimli tiyatro oyunu çocuklarla buluşacak. 28 Ekim Cumartesi günü saat 13.00’de Güzelyalı Kültür Merkezi’nde, 29 Ekim Pazar günü ise saat 15.00’de Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi Avni Anıl Sahnesi’nde sahnelenecek oyun ücretsiz izlenebilecek.