İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Medical Park İzmir Hastanesi ve Mövenpick Otel işbirliği ile düzenlenen "kent söyleşilerinin" konuğu oldu. Gazeteci-Yazar Gülşah Elikbank'ın moderatörlüğünde Psikiyatrist Prof. Mehmet Sungur ve Ressam Prof. Dr. Devrim Erbil'in de konuşmacı olduğu söyleşide Tunç Soyer, kentin gelecek vizyonuna ilişkin  projelerini ve “cittaslow metropol” olma hedefini anlattı.
 

İzmir’in hedefi büyük

İzmir'i Cittaslow Metropol yapmayı  hedeflediklerini açıklayan Soyer, şunları söyledi:
"Aslında Cittaslow (yavaş şehir) ağı 72 kriterle, nüfusu 50 binin altında olan kentlerde uygulanıyor. Biz İzmir'i Cittaslow Metropol olarak insanlığa sunacak ilk örnek olmaya aday olduk. İzmir'in mahallelerini, köylerini tek tek Cittaslow kriterlerlerine uygun hale getirmek istiyoruz. O kadar hızlı yaşıyoruz ki hayatı ıskalıyoruz. Geçmişteki birikim yokmuş gibi hayatımızı sürdürüyoruz. Hayat bizle başlayıp biten bir şeymiş gibi yaşıyoruz. Cittaslow’un felsefesinin temelinde önce geçmişin birikimini bugüne taşımak ve buradan geleceği aydınlatmak var. O nedenle bu felsefenin üç temel sütun üzerinde oturduğunu söyleyebiliriz. Bir tanesi doğayla barışıklık, diğeri geçmişin kültürünü, tarihini, lezzetlerini bugüne taşımak, üçüncüsü de bunları bilim ve sanatla birleştirerek bir gelecek haritası çıkarmak."

Beyin göçü bizi korkutmuyor

İzmir'in  tarımda,  turizmde,  sanayide,  teknolojide yapacağı çok şeyi olduğunu,  bunun için yaratıcı ve ilham veren insanlar için kentin cezbedici olması gerektiğini söyleyen Tunç Soyer, "Sanatı tüketen değil üreten bir şehir olma hedefini koyduk.  Sinema ofisi kurduk, tiyatro ve resim için de aynı şeyi yapmak istiyoruz.  Sanatın her dalında üretimi teşvik eden kaliteli üretimi ödüllendiren bir anlayışı İzmir'e getirmeye çalışıyoruz.  Bunun tohumlarını attık, kısa sürede bunların meyvelerini toplayacağız. Bu yüzden  beyin göçü bizi korkutmuyor" diye konuştu.

Bir belediye başkanının asli görevinin kenti korumak olduğunu söyleyen Soyer, "İzmir'in 8500 yıllık tarihini, doğasını koruyarak ileriye taşımak, yurttaşlar için yaşanacak bir yer haline getirmek öncelikli görevimiz. Bilim ve sanatla kentin geleceğini planlamak en temel rotalarımızdan biri olmak zorunda" dedi.