Özel/Didar DEMİRCİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) mart ayı Olağanüstü Genel Kurulunda ulaşıma yüzde 38 artı her ay açıklanan ÜFE (Üretici Fiyat Endeksi) oranı kadar ulaşıma zam kararı almıştı. Ancak UKOME toplantısına ilçe belediye başkanlarının da katılması ve oy kullanması tartışmalara neden olmuştu. Bu nedenle TCDD İzmir 3. Bölge Müdürlüğü, UKOME yapısında belediye başkanlarının yerinin olmamasını gerekçe göstererek ilgili kararın iptali için dava açmıştı. İzmir 6. İdare Mahkemesi’nde görülen davada, zam kararına ilişkin yürütmeyi durdurma kararı verilmişti. Mahkemenin verdiği karar sonrası İzmir’de ÜFE’ye bağlı zam kararı iptal oldu ve zam öncesi tarifeye dönüldü. Konuya ilişkin gazetemize konuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Komisyonu Başkanı Raşit Dirim, “Ulaşım külfeti Büyükşehir’e yüklendi” sözlerini kaydetti.


 

İNDİRİMDEN POLİTİK PRİM
Ulaşımda bir indirim olmadığını, mahkeme kararının uygulandığını aktaran Dirim, “UKOME’de çoğunluk hükümetin elinde. Tamamen fiyatları onlar kontrol ediyorlar. Bunu tabi ki bir yandan da belediyeleri zayıflatmak için de kullanıyorlar. Bu maliyetlerle, bu fiyatlarla toplu ulaşımın ilerlemesi mümkün değil. Yükü tamamen belediyelerin üzerine yıkıp, belediyeleri iş yapamaz hale getirmek istiyorlar” diye konuştu. Ulaşım fiyatlarının eskiye dönmesini iktidarın siyasi rant elde etmeye çalışması şeklinde yorumlayan Dirim, “Bu indirimi de hükümet kendi üstüne almak istiyor. Böyle bir algı yaratmaya çalışıyorlar. Ama olan halka oluyor. Belediye 1 milyarın üzerinde kaynak ayıracak, ulaşımı desteklemek için. Bu tabi bir çok yatırımın kısılması anlamına gelecek. Bu tabi olumsuz bir durum” sözlerini kaydetti.
 

ZAM TALEBİ YENİDEN GELECEK
Temmuz ayı içinde UKOME gündemine yeniden ulaşım zammı kararını getireceklerini açıklayan Dirim, “Eğer orada bir değişiklik olmazsa güncel fiyat üzerinden sistem devam eder. Ama belediyenin teklifi kabul edilirse zam yeniden gelecek. UKOME toplantısında hükümetin çoğunluğu olan üyeler var. Onlar da belediyenin önerisini kabul ederlerse ulaşıma zam gelecek. Mahkeme kararı ile otomatik ayarlama durduğu için tekrar eski haline döndü” dedi. Öte yandan zam kararının alındığı mart ayından bugüne İzmirlilerin ödediği fazla ücretlere ilişkin sorumuza da cevap veren Dirim, “İade konusunda herhangi bir bilgim yok. Bu dediğiniz hukuki bir sorun. Bu konuyu vatandaş dava konusu yaparsa o zaman nasıl olur bilmiyorum. Geriye dönük çalışır mı bilmiyorum. İdare mahkemesi ne karar verir bilmiyorum. O konuda gelişmeleri takip edeceğiz. Bence bu şey siyasetten yapılan bir şey. Belediyeye ve İzmir’e verilen bir zarar olarak görüyorum. Belediye idaresi ile merkezi hükümetin birlikte çalışıp üretmesi gerekirken maalesef böyle algıları yönetip politik oy peşinde koşmak olarak görüyorum” ifadelerini kullandı.

ULAŞIMDA GÜNCEL ÜCRETLER
Ulaşımdaki zam kararının iptal olmasının ardından İzmirim Kart ilk biniş ücreti tam bilette 6.50 TL, öğrencide 2.20 TL, indirimli (öğretmen/öğrenci/60 yaş) 5.60 TL oldu. İlk aktarma ücreti tam bilette 1.20 TL olurken, öğrenci ve indirimli biletlerden ücret alınmaması kararı devam ediyor. Aynı şekilde ikinci aktarmada da tam biletlerden 90 kuruş alınırken öğrenci ve indirimli kart sahipleri ücretsiz yararlanacak.