İzmir Gazeteciler Cemiyeti'nin (İGC) 71'inci, 9 Eylül Gazetesi'nin 5'inci kuruluş yıldönümü resepsiyonunda tutuklu gazetecilerle dayanışma mesajı verildi. Tarihi Havagazı Fabrikası'nda gerçekleştirilen törende etkinlik alanının girişinde konuklar, “Gazetecilere Özgürlük” pankartıyla karşılandı.

Düzenlenen resepsiyonda konuşan İGC Başkanı Misket Dikmen, Türk basınının zorlu bir dönemden geçtiğini söyledi. Ülkede tutuklu gazeteci sayısının 160'ı bulduğunu anımsatan Dikmen, gazetecilerin özgürlüğüne kavuşmaları ve özgürce yazabilmeleri için cemiyet olarak mücadeleyi bırakmayacaklarını söyledi.

DF1dutQXsAAhAwj

Sığınılacak liman

Bu zorlu dönemde “gazetecilerin gazetesi” sloganıyla yayın yaşamına başlayan 9 Eylül Gazetesi'nin 5 yılı geride bıraktığını vurgulayan Dikmen, “Gazetenin varoluş amaçlarından birinin de genç gazetecilerin eğitileceği bir alan, işsiz meslektaşlarımız için sığınılacak bir liman olma özelliği taşıması. 9 Eylül gazetesi 30 çalışanı ile İzmirli'nin haber alma hakkı için mücadeleyi sürdürüyor. Yakın zamanda Türkiye Gazeteciler Sendikası ile de yapacağımız Toplu İş Sözleşmesi Görüşmeleri ile yerel basında ilk toplu sözleşme yapan kurum olma özelliğine de kavuşacağız. Geçen 5 yıllık süreçte baskı ve zorluklarla mücadele ettik. İzmir'in özgürlükten yana olan kurumları ve cemiyet olarak bu baskılar karşısında dimdik durduk ve üstesinden gelmeyi başardık” diye konuştu.
Medyanın ağır baskı altında olduğunu, meslekte işsizliğin giderek arttığının da altını çizen Dikmen, şöyle konuştu:
“İzmir Gazeteciler Cemiyeti, haksızlığa uğrayan tüm meslektaşlarının yanında olma gayreti içinde. İzmir ve ülke basınının daha fazla bu durgunlukta kalmaması için lokomotif olma amacında. Karanlık günler bitecek; her karanlığın bir aydınlığı olduğu biliyoruz. Mustafa Kemal Atatürk'ün izinde aydınlığa yürümeye devam edeceğiz.”

Mücadelenin sonu aydınlık

İGC Onursal Başkanı ve CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel de, yapılan mücadelenin ardından Türkiye'nin aydınlığa kavuşacağını belirterek, şöyle konuştu:
“Bizler büyük mücadele verdik. Ergenekon davalarında herkesin korkup kaçtığı dönemde İGC ve Türkiye Gazeteciler Federayosyonu en önde özgürlükler için çarpıştı. Yine görüyüyorum ki iki kurum yine gazetecilerin tutukluğunun kalkması için aynı çalışmayı sürdürüyor. Hayat gelip geçiyor. Bizim için önemli olan gazetecilerin özgürce yazabildikleri geçmiş dönemde olduğu gibi ekonomik koşullarının olduğu, sendikanın olduğu hak ve özgürlükleri getirmek. Bunun mücadelesini parlamentoda vermeye çalışıyorum. Size layık olmaya çalışıyorum. Gazetecilerin sesi olmak için kendime ve aileme acımadan sonuna kadar çalışmayı sürdürüyorum. Bizim mücadelemizin sonunda Türkiye aydınlığa kavuşacak. En koyu karanlığın sonunda gelecek aydınlığı kucaklamak dileğiyle.”

A80P5853

Onur plaketi

Törende, cemiyet üyeliğinde 60 yılı geride bırakan gazeteci Erkin Usman'a da onur plaketi sunuldu. Ayrıca 68'liler Platformu da, CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel, İGC Başkanı Misket Dikmen ve 9 Eylül Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Attila'ya demokrasi ve özgürlükler yolunda verdikleri mücadele nedeniyle “onur ödülü” takdim etti.
Etkinliğin sonunda İGC ve 9 Eylül Gazetesi'nin kuruluş yıldönümü pastasını İGC Başkanı Misket Dikmen, Başkan Yardımcısı Tayfur Göçmenoğlu, Genel Sekreter Kenan Çimen, Yönetim Kurulu üyeleri Dilek Gappi, Murat Attila, Hakan Dirik, Gökmen Küçüktaşdemir ve İsmail Ragıp Geçmen birlikte kesti.

Haluk-Işık---Tacettin-Bayır---Bekir-Yurdakul---Özcan-Purcu

Kimler katıldı

Törene, İzmir Vali Vekili / Vali Yardımcısı Uğur Kolsuz, CHP Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır, CHP İzmir milletvekilleri Atilla Sertel, Tacettin Bayır, Özcan Purcu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, CHP İzmir İl Başkanı Asuman Ali Güven, Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, Ekonomi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Can Şımga Muğan, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Buğra Gökçe, Eski CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü İzmir İl Müdürü Mehmet Kahraman Akseki, İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan, Basın Konseyi Yüksek Kurul Üyesi Başar Yaltı,Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Başkanı Yılmaz Karaca, TGF Başkan Vekili Mehmet Ali Dim, TGF Genel Sekreteri İbrahim Erdoğan, Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Çetin Gürol, İZİKAD Başkanı Huriye Serter, İzmir Kadın Kuruluşları Birliği Başkanı Tülin Eraslan, DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, Türkiye Gazeteciler Sendikası İzmir Şube Başkanı Halil Hüner, TMMOB İzmir İl Sekreteri Melih Yalçın, Ege Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, İzmirli sanayici ve işadamları ile bağlı oldukları meslek oda ve kuruluşlarının Yönetim Kurulu Başkanı, Meclis Başkanı ve üyeleri ile 68'liler Vakfı temsilcileri, İzmir Gazeteciler Cemiyeti üyeleri katıldı.