‘Halikarnas Balıkçısı’ adıyla bilinen Türk edebiyatının yapı taşlarından, roman, öykü ve deneme yazarı, gazeteci, tarihçi ve rehber Cevat Şakir Kabaağaçlı ölümünün 44. yılında Konak Belediyesi’nce düzenlenen törenle anıldı.

Kabaağaçlı’nın Bodrum’dan sonra ömrünün 15 yılını geçirdiği Hatay Semti’ndeki Merhaba Apartmanı’nın bulunduğu 232 Sokak’ta gün boyu süren anma etkinliğine Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Halikarnas Balıkçısı’nın kızı İsmet Kabaağaçlı Noonan, Türkiye’nin ilk ortodontisti Ayşe Mayda, İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi ve Konak eski Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ, yazarlar ile çok sayıda davetli katıldı.

ZENGİNLİĞİMİZİN FARKINA VARMALIYIZ

Törenin açılış konuşmasını yapan İsmet Kabaağaçlı Noonan, babası Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın ölüm yıldönümünde kendilerini yalnız bırakmayan herkese teşekkür etti. Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş da Türkiye’nin yetiştirdiği büyük bir değerlerden biri olan Halikarnas Balıkçısı’nı 44. ölüm yıldönümünde saygı ve özlemle andıklarını söyledi. Anadolu coğrafyasının Cevat Şakir Kabaağaçlı gibi pek çok değerli ismin yetiştiği bereketli topraklar olduğunu belirten Pekdaş, “Çok zengin bir coğrafyada yaşıyoruz. Ülkemiz birçok medeniyeti içinde barındırıyor. Bizim bu zenginliğin farkına vararak, bu zenginlikle aldığımız güçle geleceğe daha aydınlık bakmak ve o medeniyetleri yaşatmak gibi bir görevimiz de var. Bugün Türkiye’de ne edebiyatın, ne sanatın, ne tarihi zenginliğin değeri anlaşılabilmiş değil. Bizi bu değerlerimizden uzaklaştırıp, gündelik tüketim toplumuna dönüştürmek, fikir üretmeden karın doyurmakla mükellefmişiz gibi dayatılan bir hayatı yaşamak zorundaymışız gibi bir ortam oluşturuldu. Oysa Halikarnas Balıkçısı bize bu coğrafyanın güzelliğini ve çağdaş uygarlık düzeyini yakalamak için çok çalışmak zorunda olduğumuzu anlattı. Bugün onu bir kez daha anlama ve anlatma zorunluluğumuz var. Onun adına bir kütüphane, bir kültür merkezi açmamız lazım. Bunları da gerçekleştireceğiz. Ama onu anmaya her zaman devam edeceğiz. Bu bizim gelecek kuşaklara aktarmamız gereken bir görev. Hep yaşasın hep gelecek kuşaklar onlardan feyiz alsınlar istiyoruz. Onun renkli kişiliği gençlere rol model olsun” dedi.

DOSTLARI YALNIZ BIRAKMADI

Açılış konuşmalarının ardından lise öğrencilerinin ‘Halikarnas Balıkçısı’ konulu resim sergisi ile Halikarnas Balıkçısı’nın kitaplarından oluşan serginin açılışı yapıldı. Başkan Pekdaş, etkinliğe katılan öğrencilere teşekkür belgesi verdi. Tören Ece Saatçıoğlu, Nebil Altınel, İsmet Noonan Kabaağaçlı, Pervin Özdemir ve Lütfü Dağtaş’ın konuşmacı olduğu anma konuşmaları ile sürdü. Katılımcılar Halikarnas Balıkçısı ile ilgili düşüncelerini ve anılarını anlattı. Etkinlik ‘Bodrum Türküleri ve Deniz Şarkıları’ adlı müzik dinletisi ile devam etti. Şef Mustafa Dalçam yönetiminde sahne alan orkestra üyeleri dinleyenlere müzik ziyafeti sundu. Anma töreni Arda Şimşekyay’ın keman dinletisiyle sona erdi.