Yapılan düzenlemeler, hem vatandaşın hem de esnafın yüzünü güldürürken İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’ndan gelen rapor ile yasal anlamda eksiği kalmayan pazar yeri ile ilgili tartışmalara son nokta koyulmuş oldu.

‘Yeni rapor ile tartışmalar son buldu’

Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, pazar yerinde yapılan değişikliğin yurttaşlar ve esnaf tarafından olumlu karşılandığını belirterek otopark merdiveniyle ilgili yaşanan sıkıntının da İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Denetim ve Önleme Şube Müdürlüğü’nden gelen rapor ile son bulduğunu söyledi. İtfaiye Daire Başkanlığı’nın verdiği olumsuz rapora itiraz ettiklerini anlatan Başkan Arda, “İtfaiye ilk raporunda kapatılan merdivenin yangın merdiveni olduğunu belirtmişti. Ancak itfaiye yetkililerinin ruhsat onaylı projeye bakmadan karar verdiğini görerek itiraz ettik. İtfaiye Yapı Denetim Şube Müdürlüğü, itirazımızı haklı bularak pazar yerindeki merdivenlerin yangın merdiveni olarak geçmediğine karar verdi. Bir önceki raporda yer alan maddeleri yeniden düzenleyerek ikinci bir rapor hazırladı. Bu konudaki tartışmalar da son buldu. Vatandaşlarımız burada sağlıklı koşullarda rahat bir biçimde alışverişini yapabilecek” diye konuştu.

Herkes mutlu

Belediyenin yaptığı düzenlemeler sonrasında daha düzgün bir ortamda, rahat bir şekilde alışveriş yapma olanağına kavuşan vatandaşlar, uygulamanın hayata geçirilmesinden mutlu olduklarını dile getirdi. Pazar esnafı da yeni uygulamayla daha sağlıklı bir ortamda daha kaliteli hizmet vermeye başladıklarını ve işlerinin arttığını ifade ederek uygulamadan memnun olduklarını vurguladı.

‘Satışımız arttı’

27 yıldır pazarcılık yapan 58 yaşındaki Ali Şener, belediyenin pazar yerinde hayata geçirdiği uygulamalar hakkında şunları söyledi: “Pazar esnafı olarak Gaziemir Belediyesi’nin pazar yerinde hayata geçirdiği uygulamalardan memnunuz. Bu düzenleme ile vatandaş düzgün bir ortamda alışveriş yapmaya başladı, bizim de müşterimiz ve satışlarımız arttı. Pazar yerindeki iki katı birbirine bağlayan merdivenlerin kapatılmasıyla da bodrum katının kötü kullanımının önüne geçildi, sağlığımızı tehdit eden unsurlar ortadan kalktı. Çok geç kalınmış bir uygulama. Bu uygulamalar çok önceden hayata geçirilmeliydi.”

‘Müşterimiz marketlere kaçmıştı’

Daha önceki pazar düzeni nedeniyle müşterilerinin alışveriş yapmak için marketleri tercih ettiğini dile getiren 26 yıllık pazar esnafı Mehmet Ulu,  yeni uygulamayla müşterilerinin arttığının altını çizerek şunları söyledi: “Eski uygulamada tezgâhların çok dağılması ve iç içe olması nedeniyle vatandaşların adım atacağı yer kalmıyordu. Özellikle kış aylarında pazar çok kalabalık oluyor ve vatandaş rahat bir şekilde alışveriş yapamıyordu. Bu yüzden müşterilerimizin çoğu marketlerden alışveriş yapmaya başladı. Çünkü müşterilerin adım atacağı yol yoktu. Yeni uygulamayla işlerimiz arttı, biz de rahat bir çalışma ortamına kavuştuk.” 

13 yaşından beri pazarcılık yapan Mehmet Ece (59) de “Yeni uygulama ile tezgâh yerlerimiz daraldı, ama vatandaşlar daha rahat bir alışveriş ortamına kavuştu” dedi.

‘Modern bir pazara kavuştuk’

Yaşama geçirilen düzenlemelerle modern ve sağlıklı bir pazara kavuştuklarını ifade eden Gülsüm Yahşi Gürel, yeni uygulamalar hakkındaki düşüncelerini şöyle ifade etti:

“Şemsiyelerin kalkması ve tezgâh yerlerinin düzelmesiyle yürüme yollarımız genişledi, daha modern ve sağlıklı bir ortamda alışveriş yapmaya başladık. Yıllardır şemsiyelerden çok şikâyetçiydim. Zaten kapalı olan pazar yerinde şemsiye olması çok anlamsızdı. Bu şemsiyelerin ayakları yürüyüşümüzü engelliyor, pazar arabaları ve çocuk arabalarına engel oluyordu. İki pazar arabası yan yana geçemiyordu. Bebek arabalarıyla, çocukları ya da torunlarıyla gelen insanlar, yaşlı insanlar tezgâh aralarının darlığından dolayı adım atamıyordu. Yeni uygulamadan çok memnunum.”

‘Rahat ve huzurlu alışveriş’

Uzun yıllardır pazar alışverişini Gaziemir Merkez Pazar Yeri’nden yapan Nurcan Arısoy (65), “Pazardaki tezgâhların birbirine çok yakın ve yürüyüş yollarının dar olmasından, şemsiyelerden ve pazarı çevreleyen sokaklara tezgâh açılmasından çok şikâyetçiydim. Tezgâh aralarının açılması ve sokaklardaki tezgâhların kaldırılmasıyla rahat bir ortamda huzurlu şekilde alışveriş yapıyorum” dedi.

Neler yapılmıştı?

Pazar yerinde yapılan yenileme çalışmasıyla tezgâh yerleri düzenlendi, bodrum kat ile zemin katı birbirine bağlayan merdivenlerin amacı dışında kullanılmasının ve pazar yeri çevresindeki sokaklarda kaçak tezgâh kurulmasının önüne geçildi. Statik yapıyı bozduğu gerekçesiyle pazar yerine taşıtların girmesi de yasaklandı.