Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşüm alanlarından birini sınırlarında barındıran Gaziemir’de dönüşüm 8 yıldır “ekonomik kriz” engeline takılırken, Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, bölgede yaşanacak başka bir soruna dikkat çekti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na çağrıda bulundu. Başkan Arda, kentsel dönüşüm alanlarında sıkıntılara yol açabilecek hazine miktar fazlalıkları şerhlerinin tapu kayıtlarından kaldırılarak vatandaşlarının mülkiyet sorununun çözülmesi için adım atılması gerektiğini söyledi.

“Büyük sorunlar yaşanabilir”

Başkan Arda, 8 yıl önce Aktepe – Emrez Mahallelerini içine alan bölgenin kentsel dönüşüm alanı ilan edildiğini, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin girişimlerine karşın ülkede yaşanan “ekonomik kriz” nedeniyle dönüşümün tam olarak ilerleyemediğine dikkat çekti. Arda, ilerleyen süreçte dönüşümün başlamasının ardından Aktepe’de hazine miktar fazlalıkları nedeniyle büyük sorunlar yaşanacağı uyarısında bulundu.

“Vatandaşların mağduriyeti giderilmelidir”

İlçede 1950’li yıllarda kadastronun geçmesiyle başlayan ve günümüze kadar gelen soruna dikkat çeken Başkan Arda, şunları söyledi:

“Tapu defterlerinde şerhli görünen ancak vatandaşın elindeki belgelerde yer almayan bu hazine miktar fazlalık şerhiyle ilgili kentsel dönüşüm sürecinde önemli sorunlar yaşanacaktır. Örneğin vatandaşın tapusunda 100 metrekare olarak görünen arazisi, hazine miktar fazlası nedeniyle 20 metrekareye kadar düşebilecektir. Bunun sonucunda da vatandaşın hak ettiği daire sayısı da haliyle düşecektir. 100 metrekarelik alanının parasını ödeyerek alan vatandaş, haberi olmadığı bir durum nedeniyle mağdur olacaktır. Bu nedenle özellikle kentsel dönüşüm bölgelerinde hazine miktar fazlalılığına ilişkin şerhler, tapu kayıtlarından silinerek vatandaşların mağduriyeti giderilmelidir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bu çağrımıza sessiz kalmayacağına inanıyorum.”