İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Kasım ayı son oturumunda Büyükşehir Belediyesi’nin 2019 Mali Yılı Performans Programı ve Büyükşehir Belediyesi’nin 2019 Mali Yılı Bütçesi ve İzleyen Yıllar Bütçesi görüşüldü. Oturumda konuşan Başkan Aziz Kocaoğlu, AK Partili Ali Kökoğuz’un Körfez’in koktuğuna yönelik eleştirisine, “Ben sana bir kayık alayım, bir dolaş bakalım neresi kokuyormuş? Bunu söyleye söyleye sayın Cumhurbaşkanına da söylettiniz” sözleri ile yanıt verdi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Kasım ayı olağan meclis toplantılarının son oturumunda, Büyükşehir Belediyesi’nin 2019 Mali Yılı Performans Programı ve Büyükşehir Belediyesi’nin 2019 Mali Yılı Bütçesi ve İzleyen Yıllar Bütçesi görüşüldü. Bütçe görüşmesi sırasında oturumda söz alan CHP Grup Sözcüsü Bülent Çetinkaya, yerinde harcamalar ve yatırımların yapıldığını belirtti. Çetinkaya’nın ardından AK Parti Grup Başkan Vekili Ali Kökoğuz söz aldı. Kökoğuz, İzmir’in modern kentlerin gerisinde kaldığını ileri sürdü. Büyükşehir Belediyesi’ni plansız ve programsız iş yapmakla suçlayan Ali Kökoğuz, “2019 yılı için ihaleye çıkacak yeni proje bulunmadığından, hemşerilerimiz, olmayan yatırımlarla avutulmakta. Yüzde 60’ı gecekondu olan İzmir’imizin 10 yıldan beri kentsel dönüşüm projelerini gerçekleştirmediniz. Modern bir kente gerekli yeşil alan miktarını yetersiz bıraktınız” diye konuştu.

‘AKLINIZ FİKRİNİZ SİYASETTE’


Kent içinde ve ilçelerde otopark bedellerine sürekli zam yapıldığını, otopark ücretlerinde belediyenin, otopark mafyası ile yarıştığını savunan AK Partili Kökoğuz, “Şehrin kaldırımlarında yürümeyi bir zulüm haline getirdiniz. Ne engelliler ne de engelsizler rahat hareket edememektedirler. Sonra, ‘İşimiz İzmir, gücümüz İzmir’ sloganı atıyorsunuz. Billboardlarda ‘Her yer İzmir gibi olsun’ diyorsunuz. Vallahi şaka gibisiniz. Aklınız fikriniz siyasette, yalnızca iktidarınızı sürdürmek için uğraş veriyorsunuz” dedi.


‘YARIN YÜZ YÜZE BAKACAĞIZ’


Bu sözlerin ardından araya giren Aziz Kocaoğlu da, “Ayıp ya, bak dönem bitiyor. Yarın bir gün yüz yüze bakacağız. Yakışmıyor. Sizin derdiniz nedir? Söyleyin bakayım” dedi. Bunun üzerine Ali Kökoğuz, “Sihirbaz gibi video izlettiniz” yanıtını verince, Kocaoğlu, “Ben sihirbaz değilim ama senin ceketinin yakası sihirbaz ceketine benziyor” sözleri ile karşılık verdi. Daha sonra açıklamasını sürdüren Kökoğuz, “Her fırsatta İstanbul ve Ankara belediyelerini örnek gösteriyorsunuz, ‘Başarısızlar’ diyorsunuz” dedi. Bunun üzerine Kocaoğlu, “Dokunulmazlığı mı var o belediyelerin. Tabii örnek vereceğim, kıyaslayacağım. Ben hiçbir zaman başarısız demedim. Örnek gösterdim” dedi. Kökoğuz, konuşmasının devamında İzmir Körfezi’nin koktuğunu, ören yerlerine belediyenin yeterli katkıyı sunmadığını da söyledi.

MECLİS’TE KÖRFEZ GERGİNLİĞİ


AK Parti’nin eleştirilerini dinleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, daha sonra yanıt verdi. Ali Kökoğuz’u işaret ederek konuşan Kocaoğlu, “Körfez kokuyor diyorsun. Ben sana bir kayık alayım, bir dolaş bakalım neresi kokuyormuş? Bunu söyleye söyleye sayın Cumhurbaşkanına da söylettiniz” dedi. Daha sonra belediyenin vadettiği yatırımları yapmadığı yönündeki eleştirileri hatırlatan Kocaoğlu, “10 seneye yakındır kıyı planlarını bakanlıkta geçirmeye çalışıyorum. İktidar partisinin meclis grubusunuz, onaylatın planları. Mavişehir’de iskeleyi yapalım” dedi.

‘AYDIN BEY İLE ANKARA’YA GİTTİK AMA BİR ŞEY OLMADI’


İzmir’in projeleri için AK Parti İzmir İl Başkanı Aydın Şengül ile Aziz Kocaoğlu’nun birlikte Ankara’ya gittiklerinin hatırlatılması üzerine Kocaoğlu, “Aydın bey ile Ankara’ya gittiğimizden bu yana hiçbir şey olmadı” dedi. Bunun üzerine AK Parti sıralarından “ Dosyada eksik vardır” sözleri yükselince Kocaoğlu, “Dosyada eksik falan yok” yanıtı ile karşılık verdi.

‘BAKANLIKTAN FAZLA YATIRIM YAPTIK’


Büyükşehir Belediyesi’nin İzmir’deki tarihi yerlere gerekli yatırımı yapmadığı eleştirisine de değinen Aziz Kocaoğlu, tarihi yerlere yaptıkları yatırımları, rakamlar vererek açıkladı. Kocaoğlu, şunları söyledi:

“Tarihi bölgelere, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde İzmir kurulduğundan beri bizim gösterdiğimiz hassasiyeti, harcadığımız parayı bir Allah’ın kulu harcamadı. Yeşildere’de bütün heyelan bölgelerini boşalttık, TOKİ ile birlikte yapacaktık ama onlar vazgeçti. Paranın yüzde 100’ünü karşıladık. Yere bakacak biri varsa TOKİ’dir. Kadifekale sur duvarlarını restore ettik, tiyatroyu kamulaştırdık, 163 ev kamulaştırdık, herkese konut verdik. Agora’da 35 milyon TL’lik kamulaştırma yaptık. Bütün kazıların finansmanının bedelinin yüzde 90’ını Büyükşehir Belediyesi ödemektedir. Her sene kazılar devam etsin diye verdiğimiz para 6 milyondur. Kültür Bakanlığı, Türkiye genelinde 6 milyon harcadı.”

‘İZMİR’DE YAPILAN KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN TÜRKİYE’DE ÖRNEĞİ YOK’


Kentsel dönüşüm çalışmalarının yetersiz olduğu yönündeki iddialar da Kocaoğlu’nun yanıt verdiği başlıklar arasında yer aldı. Kocaoğlu, “Kentsel dönüşümde elinizi vicdanınıza koyacaksınız. İzmir’de yapılan kentsel dönüşümün Türkiye’de örneği yok. Bakanlığın kentsel dönüşüm diye açıkladıklarının bir tanesi kentsel dönüşüm değildir. Aynı alana yoğunluk verilerek bina yenilenmesidir. Biz bina yenilenmesinden bahsetmiyoruz. Biz kent yaratmaktan bahsediyoruz. Uzundere, Örnekköy öyledir. Biz oraya 8 kat vermişiz. Karabağlar’da heyelan bölgesi için yeni jeoloji raporu çıkarıldı. Oraya yüksek yapılar yapmak ve kamuyu bulaştırmak için de İller Bankasını yüzde 25 ortak etmek midir kentsel dönüşüm? Orada insan yok, 30-40 kişiyle projeye insan bulaştırmak için anlaşma yaptılar. Örnekler orada duruyor, vatandaş ikisine de bakar. Kim nasıl yapmış, bakar ve toplu değerlendirir” dedi. Kocaoğlu, açıklamasının sonunda, AK Partili Meclis üyelerinin tavırlarını eleştirerek, “AK Partili arkadaşların tavır, davranış ve konuşmalarından memnun olmadığımı ifade etmek istiyorum. Hakareti ima eden laflarla İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni ve İzmir’i yönlendiremezsiniz. Yazıktır, kötü söz de, iyi söz de, adamlık da şahsın kendisine aittir” diye konuştu.

BÜYÜKŞEHİR’E BÜTÇESİ ONAYLANDI


Konuşmaların ardından Büyükşehir Belediyesi’nin yeni yıl için önerilen 5 milyar 995 milyon liralık bütçesi, görüşüldü. Büyükşehir bütçesi 2018 yılına göre yüzde 10 oranında arttı. Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesinde 2 milyar 358 milyon TL'lik bölümü yatırımlara ayrıldı. 2019 yılında başlıca şu alanlarda yatırım yapılacak: Ulaşım yollarına asfalt kaplaması, bakım ve tadilatının yapılması, İzmir Hafif Raylı Sistem Projesi 4. Aşama (F.Altay-Narlıdere Kaymakamlık) inşaatı, İzmir Opera Binası'nın yapımı, Homeros Bulvarı-Otogar bağlantı yolu çalışmaları, İzmir Tarih; İzmir Konak Kemeraltı ve Çevresi Yenileme Alanı Etap Proje ve Programları, Süt Kuzusu Projesi, mezarlıkların ve yeni gömü alanlarının düzenlenmesi, otopark yapılması, kıyı düzenlemeleri, fakir ve muhtaçlara ayni ve nakdi yardım, İzmir Banliyö Sisteminin Geliştirilmesi Projesi'ne ilave hatlar yapılması, tramvay hatları yapımı ve araç alımı işi, karayollarında üst ve alt geçit çalışmaları. Bütçe, AK Partili üyelerin ret oyuna karşılık, CHP ve MHP’li üyelerinin kabul oyları ile Meclis’ten geçti.