Bucalıların sosyolojik, psikolojik ve hukuki sorunlarında yanında olan Buca Belediyesi Özgecan Aslan Kadın Danışma Merkezi, bireysel görüşmelerin yanında genel seminerlerle de danışanlarına destek veriyor.

Her hafta başka bir konuyu irdeleyerek danışanlarıyla paylaşan Merkezin bu haftaki konusu, geri döndürülemeyecek kayıplar karşısında yaşanan bir durum olan Yas dönemi ve etkileriydi. Merkez uzmanları yas döneminde yaşanabilecek duygu durumlarından, evrelerini danışanlarıyla paylaşıp, yol gösterdi.

Buca Belediyesi Özgecan Aslan Kadın Danışma Merkezi, Yas dönemi ve etkileri konusunda seminer düzenleyerek danışanlarını bilinçlendirdi. Geri döndürülemeyecek bir kayıp karşısında verilebilecek en doğal tepki olarak tanımlanan yas döneminin bireysel ve kültürel farklılıklar gösterdiğini belirten Merkez uzmanları, yas dönemi için halk arasında bilinen ‘Görmezden gelirsen acı daha çabuk geçer. Acıyla yüzleşmede “güçlü “olmalısın” gibi inanışların yanlış olduğunu belirten uzmanlar, üzgün olmak, korkmak ve yalnızlık duygularının normal olduğunu belirtti.
Seminerde, yas süreci zaman içinde yaşanan duygularda bir azalma olmadan devam ediyor ve durumu kabullenme gerçekleşmiyorsa, kaybın travmatik etki bıraktığının düşünülmesi gerektiğini vurgulayan Özgecan Aslan Kadın Danışma Merkezi uzmanları, kişinin 1 yıldan uzun süre hayatından hiçbir keyif almayıp, ölen kişi ölmemiş gibi davranıyor, sürekli depresif bir hal içinde kalıyor, iletişim kuramıyorsa kesinlikle bir psikiyatri uzmanından yardım alınması gerektiğini söyledi.