"Anadolu Markaları" toplantısında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Dış politika, ekonomik büyüme ve terör konularında sağlıklı bir yol haritası çizilip bu 3 sorun çözüldüğünde, ülkemiz kimsenin hesaplayamadığı oranda büyüyüp gelişecektir" dedi. Başkan Kocaoğlu, Türkiye gibi bir tarım ülkesinden yapılan ihracatın boyutlarının "çok komik" olduğunu da söyledi.

Capital ve Ekonomist dergilerinin öncülüğünde hayata geçirilen “Anadolu Markaları” organizasyonunda yeni dönemin ilk etkinliği İzmir’de gerçekleştirildi. Kentin önde gelen markaları ile KOBİ’leri bir araya getiren açılış organizasyonunda konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, aklı ve bilimi kullanarak kenti kalkındırmayı hedeflediklerini belirterek, "Her yönüyle yaşanabilir bir kent yaratmak için çalışıyoruz" dedi.

Küçük Menderes'te patlama yaşandı

Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, kırsal kalkınma adına gerçekleştirdikleri çalışmaları ise Tire örneği ile anlattı. 10 yıl önce başlattıkları "Okul Sütü" projesinin merkezi hükümet tarafından Türkiye çapında uygulanmasının ardından "1-5 yaş arasındaki çocuklara yönelik "Süt Kuzusu" projesini hayata geçirdiklerini dile getiren Başkan Kocaoğlu, "65 araçla 130 bin eve ulaşıyoruz. Bu da sonuç olarak bizim partner bulup destek olduğumuz Tire Süt Kooperatifi adına çok büyük bir potansiyel doğurdu. Bu dönemde Tire'de süt üretimi yüzde 440 arttı. Küçük Menderes'te patlama yaşandı. Türkiye'den dev kuruluşlarından biri Tire'de süt fabrikası kurdu. Yakında istihdam edilenlerin sayısı 850'ye çıkacak."

Çok güçlü bir tarım potansiyeline sahip olan Türkiye'nin 15-20 milyar dolar civarında tarım ürünleri ihracatı yapmasının komik olduğunu dile getiren Başkan Aziz Kocaoğlu, "Bunun anlamı şudur: TC tarım potansiyelinin ancak yüzde 10-15'ini kullanabiliyor" diye konuştu.

Kentsel çözümün anahtarı uzlaşma

Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında ise Uzundere'de yüzde 100 uzlaşmayla başlanan ilk etabın sonuna gelindiğini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, "Şimdi iki adada daha uzlaşma sağladık, ihaleye çıktık. İnşaat firmalarını bekliyoruz. Burada kimsenin riski yok. Mülk sahibinden araziyi alıyoruz, ihaleye çıkıyoruz. İki tarafla da belediye muhatap oluyor. Bu yöntem kentsel dönüşüm gibi çok önemli bir problemin çözüm anahtarı olacak" dedi.

Yüzülebilir Körfez hedefine ulaşma sürecini hızlandıracak projelerden biri olan Büyük Körfez projesi kapsamındaki sirkülasyon kanalı için ÇED raporunu aldıklarını ve proje ihalesine çıktıklarını vurgulayan Başkan Kocaoğlu, körfezin yaşatılması için her türlü katkıyı koyduklarını dile getirdi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir'de öncelikle turizm ve hizmet sektörlerinin gelişmesi için çaba gösterdiklerine de dikkat çekerek, bu amaç doğrultusunda Türkiye'nin en büyük fuar merkezi Fuar İzmir'i kurduklarını söyledi. Termal kaynakların değerlendirilmesi için Çeşme ve Doğanbey'de kür merkezi kurma çalışmalarının sürdüğünü dile getiren Başkan Aziz Kocaoğlu, İzmir'in kongre turizmi potansiyelinin değerlendirilmesi için de gereken yatırımları yapacaklarını ifade etti.

Üç konuda yol haritası gerek

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, konuşmasının son bölümünü ülkenin genel sorunlarına ayırdı. Türkiye'nin üç büyük problemini başlıklar altında sıralayan Başkan Kocaoğlu; dış politika, ekonomik büyüme ve terör konularında sağlıklı bir yol haritası belirlenmesi gerektiğini söyledi. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Bu üç konu çözüldüğünde, ülkemiz kimsenin hesaplayamadığı oranda büyüyüp gelişecektir" dedi.