Büyükşehir Meclisi'nde, belediyenin çalışmalarını eleştiren AKP grubuna Başkan Aziz Kocaoğlu'ndan, “İnsaf dinin yarısıdır. Rakamlar kıyas kabul eder, boş laf değil” yanıtı geldi

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ekim ayı ilk meclis toplantısı Aziz Kocaoğlu'nun başkanlığında yapıldı. Toplantıda söz alan AKP'li Bilal Doğan, İZSU'nun yatırımlarını eleştirdi. İZSU’nun çalışma yaptığı birçok alanda çamur deryası oluştuğunu savunan Doğan; “Meles’te her sene harcanan milyonlara karşın hiçbir faydasını görmediğimiz temizlik faaliyetleri dostlar alışverişte görünsün şeklinde mi oluyor? Meles’te ne oldu, bizi de bilgilendirir misiniz? İZSU asli görevi olan dere yataklarının temizlenmesi konusunda sınıfta kalmıştır. Yüzülebilir körfez diyorsunuz da dereler temizlenmiyor” dedi. Doğan'ın ardından söz alan AKP'li Meclis Üyesi Ali Kökoğuz ise trafik sorununun gün geçtikçe arttığını belirterek, insanların trafikte saatlerce zaman kaybettiğini aktardı. Kökoğuz'un sözleri üzerine Başkan Kocaoğlu, “Benim evimden belediyeye teleferiğim var. Onunla geliyorum. Sanki farklı dünyada yaşıyoruz” diyerek göndermede bulundu.
Derelerdeki çöplerin denize aktığı yönündeki iddialara açıklık getiren Aziz Kocaoğlu; “Derelerdeki pisliği temizliyoruz, bunlar denize akmıyor. Daha eksiğimiz yok mu? Var. Çalışıyoruz. Rakamlarla konuşun. İzmir ne kadar arıtma yapıyor? Diğer illerimiz ne kadar yapıyor? İnsaf dinin yarısıdır. Rakamlar kıyas kabul eder, boş laf değil. Çevre yatırımları hangi ilde ne kadar yapılıyor, önemli olan budur. Bir daha söyleyeyim. Denize pislik akmıyor. Aklınızda kalsın. Çünkü bütün sular arıtmadan geçiyor. Su arızalarında bir artış söz konusu. Onun da gerekçesini söyleyeyim; 110 bin hektardan 1 milyon 200 bin hektara geçerken diğer bölgelerimizden su kanalizasyon dere ıslahı konusunda çok problemli yerler devraldık. Öncelik sıralamasını oralara verdik” dedi.

BENİ KÜÇÜLTMEZ

Başkan Kocaoğlu, geçtiğimiz günlerde, Büyükşehir'in çalışma yaptığı yerlere Kemalpaşa ve Menderes'in AKP'li belediye başkanları tarafından asılan pankart için de isim vermeden sitemde bulunarak şunları söyledi: “Bir metrekare sökülen taşın üzerine 8 metre uzunluğunda pankart asıp büyükşehir belediyesini ilçesine şikayet eden belediye başkanı o pankarta harcadığı emek ve parayla o bir metrekareyi onarırdı. Onu oraya asmak beni küçültmez. Beni utandırmıyor. Alt yapı çalışmaları Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılıyor. Niye? Senin ihtiyacın karşılansın diye. Sevineceğine, bu tozu İzmir Büyükşehir Belediyesi yapıyor demekle siyaset olmaz. Afetle siyaset olmaz. Bir türlü siyaseti öğrenemediniz. Siyaset insana, memlekete hizmet için yapılır. Kuyu kazmak için yapılmaz” diye konuştu. Toplantı tartışmalarla sonlandı.

Suya zam tartışması
Başkan Aziz Kocaoğlu İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yüzde 30-32 arasında su kaybı olduğunu söyledi. Bunun üzerine AKP'li Bilal Doğan, “12 yıldır aynı rakam var” dedi. Kocaoğlu, “Hayır efendim. Biz bu kentte yüzde 63 su kaçağı olduğu dönemi de biliyoruz” dedi. Bu kez Doğan, “Yeni yıla zamla mı girilecek” sorusunu yöneltti. Kocaoğlu, “Enflasyon oranında zam yapılacaktır. Kaçınılmazdır. MTV’yi yüzde 40 gösterip sonra yüzde 10-15 yapmakla iki ileri bir geri yapmakla olmuyor. Konuşacak arkadaş önce kendine bakacak” diye konuştu.

Ali İsmail ve Berkin'e onay yok
Narlıdere Belediye Meclisi’nin geçmiş dönemde aldığı sokak ismi değiştirme kararlarından bazıları İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde görüşüldü. Önergede Yavuz Bingöl Sanat Sokağı’nın isminin Berkin Elvan Sokak olarak, Mithatpaşa Caddesi ile kesişiminden güneye doğru yaklaşık 175 metrelik kısmı kapsayan bölümün de Ali İsmail Korkmaz Sokak olarak değiştirilmesi yer aldı. Gezi Olayları sırasında hayatını kaybeden Elvan ve Korkmaz’ın isimlerinin sokaklara verilmesi kararları gündemde bırakıldı. İlçede yeni açılan yollara verilen isimler kabul edildi. Kabul edilen isimler arasında yine Gezi Olayları yaşanırken yaşamını yitiren Abdullah Cömert de bulunuyor.
Umut KARAKOYUN