Haber/Gökçe ADAR
Çeşme’nin Altınkum bölgesine Adana merkezli bir inşaat firması iddiaya göre eğlence klübü 
için inşaat başlatmıştı. Başlatılan inşaat çalışması, bölgede çok sayıda tahribata yol açmıştı. Alana, su kuyuları açan firma çevreciler tarafından şikayet edilmişti. Kuyuları inceleyen DSİ, su kuyularını mühürlemişti. Çalışmaları durduran firma, bir süre sonra yeniden inşaat çalışmalarını başlatmıştı. Tahribatı, çevrecilerin ve bölge halkının şikayet etmesi üzerine, süreçte sevindirici bir gelişme yaşandı. Çevrecilerin mücadelesi sonucunda, Çeşme Asliye Hukuk Mahkemesi bölgede bilirkişi incelemesi yapılmasına karar verdi. Süreçle ilgili yazılı açıklama yapan Çeşme Çevre Platformu, alanın kaderini bilirkişi heyetinin hazırlayacağı raporun belirleyeceğini ifade etti.



BİTKİLER YOK EDİLDİ
Çeşme Çevre Platformu’nun açıklaması şöyle: “Çeşme Altınkum plajında kumsalı tahrip kaçak inşa edilen eğlence klübü tüm itirazlara rağmen işletme ruhsatını aldı. Ocak 2022’den beri devam eden beach club inşaatı halkın ve çevre duyarlılığının tüm resmi makamlara şikayet etmesine rağmen sona erdi. İnşaatçı maden şirketi büyük iş makinaları ile 20 bin m²’ye yakın bir alandaki tüm doğal bitkileri, ardıç ağaçlarını, yasal koruma altındaki binlerce kum zambağını, kum tepeciklerini tamamen yok etmişti. Deniz içine de binalar yapan şirket bununla yetinmedi, bölgeye onlarca yaşam ev konteynerleri getirildi, denize akan plastik foseptik kuyuları kuruldu. Halkın deniz kıyısına girememesi için alanın etrafı çitlerle kapatıldı giriş yasağı konuldu.”

KORUMAYA DEVAM EDECEĞİZ’
Açıklamada, inşaat firmasının izni olmadan 600 metrekarelik alanı kapattığı da ifade edildi. Açıklamada, şöyle devam edildi: “Deniz içine iğreti yapılar kondurdu, balık yumurtlama alanlarını tahrip etti. İzinsiz bir su kuyusu sondajı da açıldı.” Çeşme Çevre Platformu Sözcüsü Dr. Ahmet Güler, “Sonuna kadar mücadelemiz devam edecek. Bölgenin tahrip edilip, yok olmasına izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı. Dr. Güler, şöyle devam etti: “Davalar çok uzun sürdüğü için mahkeme kararı gelinceye ve uygulanıncaya kadar hazine arazisinde olan ve SİT alanındaki inşaat, yasak gelmeden bitirilip açılışı yapılacak ve sezonda plaj ücreti üzerinden firma para kazanacak.” Ayrıca Dr. Güler, beach klüp giriş ücretlerinin kişi başı 500 ve bin 200 TL civarı olduğunu da ekledi.