TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel, yargıya ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifinin komisyondaki görüşmelerine 22 Ekim Salı günü başlanacağını açıkladı. Teklif, noterlik, boşanma davaları, casuslukla mücadele ve daha birçok alanda önemli değişiklikler içeriyor.

Noterlik Ücreti ve Tatil Günleri Düzenleniyor

Yüksel, teklifte noterlik ücretlerinin düzenlenme zamanının değiştiğini belirterek, "Noterlik Ücret Tarifesi, her yıl mart ayı yerine ocak ayı başında düzenlenecek." dedi. Ayrıca noterlerin tatil gün ve saatlerinde çalışma usul ve esasları da teklifle belirleniyor.

İstanbul Hava Müzesi, 10 Kasım'da ücretsiz Ziyarete Açılacak İstanbul Hava Müzesi, 10 Kasım'da ücretsiz Ziyarete Açılacak

Boşanma Davaları İçin Yeni Süre: 3 Yıl Yerine 1 Yıl

Teklif, boşanma davalarıyla ilgili önemli bir düzenlemeyi de içeriyor. Yüksel, "Boşanma davası reddinin kesinleşmesinden sonra ortak hayatı kuramayan çiftlerin yeniden dava açabilmesi için gereken süre 3 yıldan 1 yıla indirilecek." dedi.

Casuslukla Mücadele İçin Yeni Suç: Adalet Bakanı İzni Zorunlu

Teklif, Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) casuslukla mücadele kapsamında yeni bir suç ihdas ediyor. Yüksel, "Casusluk eylemleriyle daha etkin mücadele edilebilmesi amacıyla Türk Ceza Kanunu'nda yeni bir suç ihdas edilecek. Devletin güvenliği ile iç veya dış siyasal yararları aleyhine yabancı bir devlet veya organizasyonun stratejik çıkarları veya talimatı doğrultusunda suç işlenmesi yaptırıma bağlanacak." dedi. Yeni suçun kovuşturması Adalet Bakanı'nın iznine bağlı olacak.

Çocuk İzlem Merkezleri (ÇİM) Kurulması Planlanıyor

Teklif, devlet üniversitelerince de Çocuk İzlem Merkezi (ÇİM) kurulabileceğini de öngörüyor.

Yüksel: "Adalet Hizmetlerinin Etkinliği ve Yargılama Süreçlerinin Hızlandırılması Hedefimiz"

Yüksel, "Yargıda yeni düzenlemelere yönelik kanun teklifi, noterlik hizmetleri, boşanma davaları ve hukuki güvenlikle ilgili kapsamlı düzenlemeleri içermektedir. Komisyonumuzdaki görüşmelerin ardından teklif, TBMM Genel Kurulunun gündemine gelecektir. Yargı alanında bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da gerekli düzenlemeleri uygulamaya almaya devam edeceğiz. Adalet hizmetlerinin etkinliğinin artırılması, yargılama süreçlerinin hızlandırılması, suç ve suçluyla etkin mücadele birinci ve öncelikli hedeflerimizdendir." dedi.

Kaynak: Haber Merkezi