DİJİTAL çağ olarak adlandıran teknoloji yüzyılı, günlük hayatı kolaylaştırırken, ciddi değişim rüzgarları estiriyor. Günümüzde finanstan insan kaynaklarına, satın almadan pazarlamaya, müşteri ilişkileri yönetiminden üretim ve planlamaya kadar tüm iş süreçleri dijitalleşiyor. Yapay zeka, blockchain, nesnelerin interneti gibi teknolojiler, tüm şirketlerin radarına girmiş durumda. Dijitalleşen dünya ile endüstri modelleri ve sektörler de değişime uğradı. Robotlar, yapay zekâ teknolojisi, sensörler, nesnelerin interneti (IoT), endüstriyel sanayi, bulut bilişim, artırılmış gerçeklik gibi internet teknolojilerindeki gelişmeler ve teknolojinin getirdiği dijital ortamlar, dünyayı oldukça farklı bir dönüşümün eşiğine taşıdı. Dijital dönüşümün iş ve sosyal hayatta önüne geçilmez bir hızla yayılmasının baş aktörü ise pandemi oldu. Pandemi süreci hem sektörleri hem genel tüketici eğilimlerini hem de genel olarak iş dünyasını tam anlamıyla dönüştürdü. Pandemi bir anlamda 100 yılda yaşanacak değişimi, önümüzdeki 10 yıla sığdırdı.

DAHA GİDİLECEK ÇOK YOL VAR

Peki dijital dönüşümün liderleri bu gelişmeleri nasıl yorumluyor? Türkiye’nin dijital dönüşüm endeksinde son birkaç yıldaki artış ve gelişmeler, dijital dönüşümün liderlerine göre oldukça umut verici. Pandeminin etkisi ile birlikte dijital teknolojilerin, dünyada olduğu gibi Türkiye’de de işletme ve endüstrilerde güçlü dönüşümler yaratmaya devam edeceği öngörülüyor. Dijitalleşmede artışın hızla devam etmesi beklentisinde olan liderler, dönüşümün hızlı olması için daha çok yatırım ve projeye ihtiyaç olduğuna dikkati çekiyorlar. Uzmanlar, dijital dönüşüm sağlama noktasında ülke ve iş dünyası olarak daha gidilecek çok yol olduğuna inanıyorlar.

YETENEK DÖNÜŞÜMÜ İLE İŞ GÜCÜ İHTİYACI KARŞILANACAK

Mc Kinsey & Company Ocak 2020’de yayınladığı ‘Dijital Çağda Türkiye’nin Yetenek Dönüşümü Raporu’na göre otomasyon, yapay zeka ve dijital teknolojilerin cok say ̧ ıda yeni is alan ̧ ı yaratması bekleniyor. Turkiye’de 2030'da yaklaşık 33,3 milyonluk bir işgücü ihtiyacı olması ongo ̈ rü lü yor. Türkiye’nin yetenek dönü ̈ şümünü gerçekleştirebilmek için işgücünde bulunan 21,1 milyon kişinin mevcut mesleğine devam ederken, teknolojiden yararlanarak yeni yetkinlikler geliştirmesi gerekecek. Bu kişilere ek olarak otomasyon ve dijitalleşmenin etkisi 7,6 milyon çalışan üzerinde daha fazla görülecek. Bu grup içerisinde 5,6 milyon kişinin farklı yetkinlikler geliştirerek rolünü değiştirmesi ve 2 milyon kişinin ise farklı sektörlerde çalışmak ya da yeni meslekler edinmek için yetkinlikler kazanması gerekecek.

DİJİTALLEŞMEDE FIRSATLARI YAKALAMAK İÇİN DOĞRU ADIMLAR ATILMALI

Sodexo Avantaj İş Geliştirme, Ürün ve İş Ortaklıkları Genel Müdür Yardımcısı Berna Şamiloğlu’na göre dijital dönüşüm ve teknolojinin getirdiği fırsatları doğru anlamda kullanabilmek için regülasyon ve insan kaynakları konusunda doğru adımların atılması oldukça önemli. Şamiloğlu, Türkiye’de dijital dönüşüm alanında esen değişim rüzgarını yakalamak için şirketlere ve girişimcilere yönelik şu tavsiye ve önerileri aktardı; “Özellikle ekosistemin tüm parçalarının birlikte yeni pazarlar yaratmak veya var olan pazarı büyütmek üzere birlikte çalışmalarının önemli olduğunu düşünüyorum. Kritik yetkinlik alanlarını doğru belirlemek, bu yetkinliklere sahip potansiyel iş ortaklarını yaratarak, kazankazan ilkeli iş modelleri geliştirmek hem büyük şirketler hem de büyüme sürecinde olan girişimciler için oldukça değerli.”

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ BİRİMLERİ YÜKSELİŞTE

IDC Türkiye Ülke Direktörü Nevin Çizmecioğulları’na göre ise günümüzde artık dijital dönüşüm bir seçim olmaktan çıkıp kaçınılmaz oldu. Her sektör ve segmentte bilgi teknolojileri (BT) kadro ve yönetimlerinin değerinin arttığını ve operasyonları dijitale taşımak amaçlı arada köprü görevi yapan ilave dijital dönüşüm kadrolarına yer verildiğini hatırlatan Çizmecioğulları, yaşanan değişimi, “Dünyada 2022 yılına damga vuran dijitalleşme ve teknoloji konusu, büyüme ve verimlilik gibi konuların önüne geçti. Gider merkezi olarak görülen BT operasyonları; iş birimlerine değer katan, iş birimlerine verdiği hizmet karşılığı gelir üretmek için fatura kesen, proje yerine ürün-servis oluşturan birimlere dönüştü. BT birimleri, her biri bir şirket gibi yönetilmeye başlandı. Sıkça yaşanan ve basına yansıyan güvenlik sorunları nedeni ile geçmişte sıkça karşılaştığımız, birimlerin kendi başlarına bağımsız BT yatırımları yapmaları yerine, BT kontrollü ve destekli iş birliklerine gidildi” diye anlattı. Dijital dönüşüm sektörüyle ilgili değişimi yorumlayan Koç Finansman A.Ş. Bilgi Teknolojileri ve Ar-Ge Direktörü Özlem Ekşioğlu Kumuk da müşteri ihtiyaç ve beklentilerini odak alarak tasarlanan yeni uygulamalar ile dijital dönüşüm sürecinin tüm sektörlerde devam ettiğini dile getirdi. Ekşioğlu Kumuk, “Önümüzdeki dönemde de teknoloji, kaliteli, hızlı ve ayrıcalıklı hizmet anlayışı ve dijitalin sunduğu imkânlar ile değişim devam edecek. Sektörünü iyi tanıyan, dinamiklerini iyi bilen, değişen, gerçeklerini yakından izleyen, teknolojiye yatırım yapan, müşteri ve süreç odaklı çözüm geliştirmeye yönelik yaklaşımlara yönelen firmaların parlayacağını, müşterileri tarafından en çok tercih edilen şirketler olarak öne çıkacaklarını düşünüyorum” dedi.

Devamı sitemizde

Kaynak: Çimen Eser Yıldız