Sıcak hava, bakterilerin hızla çoğalmasına ve gıda zehirlenmelerinin artmasına neden oluyor. Gıda güvenliği uzmanları, yaz aylarında artan zehirlenme vakalarına karşı özellikle midye tüketenleri uyarıyor.

Yaz Aylarında Midye Tüketimi Riskli

Kayseri Büyükşehir 'engel' tanımıyor Kayseri Büyükşehir 'engel' tanımıyor

Uzmanlar, açıkta satılan midyelerin tüketiminin ölümcül sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekiyor. Gıda mühendisleri, zehirlenmelerin özellikle midyelerin hazırlanma ve saklanma koşullarından kaynaklandığını belirtiyor. Denetimsiz ve uygun olmayan yerlerde hazırlanan midyelerin, sağlıksız koşullarda satılması durumunda zehirlenmelere yol açabileceğine dikkat çekiyor.

Uzmanlmarın ortak görüşü ise "Açıkta satılan midyelerin ne zaman üretildiği veya ne kadar süredir tezgahlarda beklediği gibi temel bilgilere sahip olamıyoruz. Mikroorganizmaların hızla üremesi için en uygun sıcaklık aralığı 30 ila 40 derece arasındadır ve yaz aylarında bu sıcaklık aralığı sıkça aşıldığı için zehirlenme vakalarının artma olasılığı yüksektir."

Uzmanlar özellikle midye gibi çok bekletilen deniz yumaşakçalarının Mart-Eylül ayları arasında günlük ve taze tükedilmesi gerektiğini belirtirken, özellikle geceleri midye yenmemesi gerektiğini sağlık açısında vurguluyorlar. Temuz-Eylül arası dönem içinse kesinlikle tüketilmemelidir yorumları hakim.

Kaynak: HABER MERKEZİ