Gökçe ADAR ÇUBUKÇUOĞLU- Yaz sezonunun en yoğun doluluğa ulaşmasının beklendiği ‘temmuz’ ayı turizmciyi güldürmedi. Çeşme, Bodrum, Antalya başta olmak üzere pek çok tatil beldesinde turist sayısı geçen yıla oranla yüzde 50-60 düştü. Turist çekebilmek için bazı oteller günlük oda ücretlerini yüzde 20-30 oranında düşürse de yine de çare olmadı. Yazın göbeğinde, oteller turistsiz kaldı. 

‘FİYAT DÜŞÜRMEK İŞE YARAMADI’

Geçen yıla oranla doluluğun bekledikleri gibi olmadığını söyleyen SKAL İnternational İzmir Başkanı Güner Güney, “İzmir ve çevresinde geçtiğimiz sene ile mukayese ettiğimizde doluluklarda bir düşüş mevcut. Bu yıl doluluk yüzde 50-60 civarında. Bu yaz, açık söylemem gerekirse işler hiç beklediğimiz gibi gitmedi, gitmiyor. Bazı işletmeciler turist çekebilmek için otel fiyatlarını yazın ortasında düşürdü. Yine de fayda sağlamadı. Oteller sinek avlıyor” dedi.

‘KÖTÜYE GİTTİĞİNE İŞARET’

Güney, şöyle devam etti: “Oteldeki girdi maliyetleri, enerji giderler, personel giderleri inanılmaz derecede arttı. Bodrum’da yüzde 50’nin altında olan otellerde çalışan personellerin ekonomik sebeplerden dolayı işten çıkarıldığını duyduk. Temmuz ayı en parlak en yüksek, en çok turistin geldiği aydır. Buna rağmen bu senenin böyle geçmesi ve işten çıkarma gibi haberleri almak çok üzücü bir durum. Sektörün ne kadar kötüye gittiğinin bir göstergesi.”

Binlerce öğretmen atama bekliyor: Kabine toplantısı ne zaman? Binlerce öğretmen atama bekliyor: Kabine toplantısı ne zaman?

‘YURTDIŞI CAZİP GELİYOR’

Türkiye’deki otellerin, yurtdışı otelleriyle yarıştığını dile getiren Güney, şunları söyledi: Otel fiyatları düşse de, Türkiye’yi tercih etmeyen tatilci sayısı fazla. Çünkü o kadar büyük dengesizlik var ki; Kuşadası, Çeşme, Bodrum’daki otel fiyatları, Kıbrıs’ta, Balkanlar’da, İngiltere’deki otel fiyatları ile yarışıyor. Üstelik, tatil paketlerinde bu ülkelerin ulaşım ücretleri de dahil ediliyor. Doğal olarak vatandaş da, yurt dışını tercih ediyor.”

‘GÜNLÜK 12-13 BİN TL’YE DENK’

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Danışma Kurulu Başkanı Abdülaziz Ediz da şu ifadeleri kullandı: “7 ila 10 bin TL arasında günlük oteller var. Şimdi 7 ila 10 bin TL arasında odada kalan vatandaşın dışarıdaki masrafı, yemesi içmesi ile birlikte günlük tatil masrafı 12-13 bin TL’yi bulacak. Elbette bu fiyatların verecek bir kesim var. Ancak bu yüksek fiyatları orta sınıf vatandaşın ezilmesine sebep oluyor. Bir süre sonra Türkiye’de yerel turist kalmayacak. Türk, tatil yapamaz duruma gelecek.” 

‘ÇARKINI DÖNDÜREN VAR’

Ediz, şöyle devam etti: “Burada bir otelde kalma masrafı ile yurt dışında bir otelde kalma fiyatları arasında aşırı bir dengesizlik hakim. Kuşadası, Çeşme, Bodrum otelleri; Kıbrıs Almanya, İngiltere otel fiyatları ile yarışıyor. Tatilci, Çeşme Bodrum yerine yurt dışını tercih edecektir. Bu dengesizliğin bir rayına oturması gerekiyor. Bir kontrol mekanizması şart. Her şeyi zamlara bağlamamakta fayda var. Ne yazık ki biz turizmde de ölçüyü kaçırdık. Çarkını döndüren işletmeciler var ancak olan vatandaşa oldu. Vatandaş mağdur oldu.”

GÜNÜBİRLİK DENİZ 5 BİN TL 

Otelde konaklamaya maddi gücü yetmeyen vatandaşlar ise ‘günübirlik’ tatil yapmayı tercih ediyor. İzmir ve Ege Bölgesi’nde bulunan ücretli plajlara giriş, 250 TL’den başlarken, 2 bin TL’ye kadar çıkıyor. 4 kişilik bir ailenin, çok lüks olmayan orta sekmen bir ücretli plajı (beach) tercih etmesi, bin TL’yi buluyor. Sabah, öğle, akşam yemeklerinin de masraflara dahil edilmesi ve ulaşım ücretinin de hesaplanmasının ardından, 4 kişilik bir ailenin günübirlik tatil planı 3 bin TL ile 5 bin TL arası değişiyor. 

Kaynak: Gökçe ADAR ÇUBUKÇUOĞLU