Haber / Özge Günerken

5199 sayılı Hayvanları Koruma Yasası’nda yapılan yeni düzenlemenin ardından çıkarılan ek genelgeye göre yasaklı ırklar olarak kabul edilen; Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Fila Brasilerio, Dogo Argentino, Amerikan Staffordshire Terrier, Amerikan Bully cinsi köpekler için verilen kayıt süresi 14 Ocak 2022 itibarıyla doldu. O tarihten bu yana 6 ayı aşkın zaman geçti. Bu 6 aylık zaman diliminde sahipleri tarafından çok sayıda köpek sokağa, ormana, barınaklara terk edildi.

“Yasaklı” cinslerin de yaşamaya hakkı olduğunu savunan bir avuç hayvansever, son 6 aydır terk edilmiş köpeklerin ikinci bir şansları olabilsin diye eskisinden de yoğun bir çabayla mücadele ediyor.

Bu isimlerden biri de İzmir’de yaşayan hayvan hakları koruyucusu Füsun Yağcı.

YÜKÜMÜZ ÇOK AĞIR

Uzun yıllardır yasaklı köpeklerle ilgili kurtarma çalışmaları yapan, “Pitbull’ların annesi” lakaplı Füsun Yağcı geride kalan 6 ayı şöyle özetliyor:

“14 Ocak’tan beri kesin sayıyı bilmemekle birlikte, 150’nin üzerinde çocuk kurtardım. Bunlardan bazıları hamile annelerdi, bazıları yavruları ile birlikte terkedilen annelerdi. Onlarla birlikte sayı daha da artıyor tabii. Kurtardığım çocuklardan 15 tanesi yavru, 17’si yetişkin olmak üzere 32 can sahiplenildi. Maalesef belli köpek cinslerine getirilen yasak, sonuçları hesap edilerek, planlı bir şekilde yapılmadığı için şimdi büyük bir kaos yaşanıyor. Örneğin genelge sonrasında sokağa veya ormana terk edilenlerin çoğu kısırlaştırılmamış olduğu için, şu an melez köpek sayısı çoğaldı. Bu artarak devam edecek. Barınaklar ağzına kadar doldu. Diğer yandan internette ise maalesef satışlar devam ediyor.

Bizler vicdansız yasaların, sorumsuzluğun ve kötü insanların istismarının mağduru olan bu canların yaşam hakkı için mücadele ediyoruz. Coffyworldd adı ile Instagram üzerinden de bir hesap açtık. Türkiye’nin hemen her yerindeki mağdur canları kurtarmaya ve sahiplendirmeye çalışıyoruz. Yükümüz çok büyük. Sorumluluğumuz altındaki yasaklı köpeklerin sayısı çok fazla olduğu için bunu bizim kendi başımıza karşılayabilmemiz imkansız.”

AYLIK MAMA MASRAFI 40 BİN TL

Yağcı, şu an 135 yasaklı cana sahip çıktıklarını ve sadece mama yükünün bile altından kalkmakta zorlandıklarını belirterek, bu mücadeleye destek olmak isteyen tüm duyarlı vatandaşlara çağrı yaptı. Yağcı şunları söyledi:

“Her ayın sonu yaklaşırken, bizler için yürek ağızda günler başlıyor. Kurtardığımız ve henüz yuvalanmamış 135 çocuğumuzun ve yeni kurtardıklarımızın pansiyon ücretleri ay başlarında ödeniyor. Mama bağışları iyice azaldı, klinik borçlarımız da henüz tamamen kapanmadı. Sadece aylık mama masrafımız 40 bin liranın üzerinde. Biz şöyle düşündük; en az 500 kişi, 12 ay boyunca, bize değil, yasaklı canlarımızın kaldığı pansiyon veya tedavi gördükleri kliniklerin hesabına 100’er lira ödese; o kadar çok sorunumuz çözülmüş olur ki. Tabii daha yüksek rakamlara gücü yetenler varsa, onlara da minnettar oluruz. Ayrıca mücadelemize destek vererek 1 yıl boyunca ayda 100 liralık otomatik ödeme talimatı verenler arasında 15 Ağustos’ta bir çekiliş yapacağız. 5 kişi, standımdaki ürünlerden diledikleri hediyelerini kendileri seçebilecekler. Bu vesileyle, bize şu ana kadar destek olan tüm hayvansever dostlara ve ayrıca yine bize her konuda inanılmaz yardımcı olan HAYTAP İzmir Temsilcisi Esin Önder’e de teşekkür ediyorum.”