AHMET AYDIN AKANSU
Madenler uğruna yüz binlerce ağaç kesilip, ormanlar yok edildi, verimli topraklara gökdelenler, rezidanslar yapıldı. Zengin olma, lüks yaşama ve aşırı tüketim sonucu doğal kaynaklar yok oldu, dünyanın dengesi altüst oldu. Dünya Çevre Günü’nün kutlandığı bu günlerde
insanların günlük eylemlerini, karakterlerini ve amaçlarını tanımlamada büyük bir usta, ahlaki ve ruhsal eserlerinin yanı sıra destansı romanlarıyla tanınan Lev Tolstoy’un mesaj dolu sözünü başlığa taşıdım.

2000 yılında“Çevre-Yaşam” başlığı altında yazmaya başladığım çevre yazılarıyla 22 yılı geride bıraktım. Hiç ara vermeden çeşitli gazeteler, dergilerde yazılar yazıp, TV’ler ve TRT Radyosu’nda programlar yaparak çevrenin, doğanın, denizlerin, toprağın, yaban hayatın korunması konusunda mücadele veriyorum.

Ormanların yok edilmesiyle insan yaşamının devamında en önemli etken olan yaban hayvanların nesli tükenerek biyolojik çeşitlilik bozuldu, en kaliteli sebze ve meyvelerin yetiştiği verimli topraklar zenginlik hırsıyla beton yığınlarına teslim edildi, yürüyüş mesafesine bile otomobillerle gidilerek egzoz gazıyla hava kirliliğinden şehirler yaşanılmaz hale geldi. Yanlış tarım uygulamalarıyla son 50 yılda Türkiye’de 30 göl kurudu, 15 tanesi tehlike altında, dünyayı saran ve 20 ayda 5 milyonun üzerinde insanın yaşamını kaybettiği salgın hastalık, her şeyin para, zenginlik olmadığını maalesef öğretemedi.

2022 YILI ÇEVRE KAHRAMANLARI

Son 10 yıldır geleneksel hale getirdiğim ve dünya çevre gününde fotoğraflarını yayınladığım Çevre-Yaşam köşesinin 2022 yılı çevre kahramanları listesinde Hollandalı emekli öğretmen Maria Conker, Rahim Demirbaş, Ergül Özer Satıç, Doç. Dr. Levent Köstem, Nevdar Dönmez, Levent Kahrıman, Sevdiye Erentürk, Atilla Güvenç, Esin Kurt, Mustafa Özer, Barbaros Güneş, Uzm. Dr. Saliha Yüksel, Prof. Dr. Mehmet Sıkı, Tülin Tenbüke, Mehmet Barut, Fulya Karakaya, Mehmet Sönmez, Betül Sezgin, Osman Lacin, Deniz Demirhan’a yer verdim. Her biri çevre ve doğanın korunmasında önemli başarılar yaratıyor.


GENÇLERE ÇEVRENİN ÖNEMİNİ ANLATACAĞIM

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Geleceğin aydınlığına gençlerle kavuşabiliriz” ve “Cumhuriyetin fedakâr öğretmen ve eğitimcileri, yeni nesil sizin eseriniz olacaktır” sözlerine yürekten inanıyorum. İzmir’in başarılı eğitim kurumlarından biri olan İzmir Gelişim Koleji Halkla İlişkiler Müdürü Müjde Güneyer Ercan aradı, “Ahmet Bey 5 Haziran Dünya Çevre Günü yaklaşıyor okulumuzdaki öğrencilere (Küresel Isınma, İklim Değişikliği) konusunda söyleşi yapar mısınız” deyince çok mutlu oldum ve kabul ettim. Çünkü, 22 yıldır çevre yazılarımda tıpkı önderimiz Mustafa Kemal Atatürk gibi gençlere ve öğretmenlere çok güvendiğimi defalarca yazdım. Siz bu yazıyı okurken ben geleceğimiz olan gençlerle birlikte olacağım. Onlara dünyada 257 bilim insanının yaptığı araştırmalar sonucu küresel ısınmanın insan faaliyetlerinden oluştuğunu ve önlemek için neler yapmamız gerektiğini anlatacağım.

KARŞIYAKA’DA EN GÜZEL BALKON, BAHÇE YARIŞMASI

Kent yaşamında yeşil dokunun önemine dikkat çekmek amacıyla düzenlenen 19’uncu “En Güzel Balkon, Bahçe Yarışması” sonuçları belli oldu. En güzel balkon, en güzel apartman bahçesi, en güzel müstakil ev bahçesi ve en güzel site bahçesi olmak üzere toplam 4 kategoride yapılan yarışmanın ödülleri 5 Haziran’da sahiplerini bulacak. Ayrıca, kentin bir diğer köklü ve renkli organizasyonu olan Çiçek Festivali de 3-6 Haziran tarihleri arasında, Bostanlı Pazar Yeri’nde yapılacak. Festivalde çiçek çeşitleri, bahçe bitkileri, meyve ve ağaç fidanları aracısız olarak üreticiden tüketiciye sunulurken, saksı çeşitleri, çiçek ilaçları, toprak ve gübre gibi ürünler de satılacak. Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, “İki güzel organizasyonla kentimize renk ve coşku katıyoruz. En Güzel Balkon Bahçe Yarışması sahiplerini bulurken, Çiçek Festivali ile yeşil ve doğa sevgimizi herkesle paylaşmak istiyoruz.

Bravo.... DÜNYA KENTLERİ YARIŞMASI’NDA İZMİR ŞAMPİYON

WWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) tarafından düzenlenen Tek Dünya Kentleri Yarışması'nın (One Planet City Challenge - OPCC) Türkiye ulusal şampiyonu İzmir oldu. OPCC, iklim değişikliği alanında dünyadaki en büyük ve en uzun süredir devam eden şehirlerarası yarışmalardan biri. Bu sene 19 ulusal kazananın belirlendiği yarışmaya 50’yi aşkın ülkeden 280 yerel yönetim katıldı. WWF tarafından 2011 yılından beri gerçekleştirilen uluslararası yarışma ile iklim kriziyle mücadelede etkili, iddialı ve yenilikçi çözümler geliştiren kentler öne çıkarılıyor. Bu yılın jürisi İzmir’in kapsamlı bir iklim eylem planı benimseyerek bu alanda açıkça ortaya koyduğu liderlik vasfını takdir etti. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından geliştirilen eylem planının, kanıta dayalı oluşu ve emisyon-yoğun sektörlere yönelik somut eylemler içermesi dikkat çekti. İzmir’in özellikle kent çevresinde sürdürülebilir tarımı destekleme planını memnuniyetle karşılayan jüri bunun şehirlerin sınırları ötesine etki edebilme nüfuzunun ender örneklerinden biri olduğunu not etti. OPCC, kentleri Paris Anlaşması ile uyumlu, iddialı iklim taahhütleri ve hedefleri geliştirmeleri için teşvik eden bir girişim. Bu yılki katılımın niceliği, her zamankinden fazla sayıda yerel yönetimin iklim eylem planlarını küresel ısınmayı 1.5°C ile sınırlama hedefi ile uyumlu hale getirmek için çalıştığını gösteriyor.


 

Okuyucu diyor kiAHMET BEY FOÇA İKİNCİ EL PAZARINI YAZIN

Ülker Bayır adlı okuyucunun gönderdiği yazı ve fotoğrafları inceleyince ben de merak edip gittim. Eski Foça sebze ve meyve satışının yapıldığı pazar yerine kurulan ikinci el pazarında adeta yok yok. Gıda ürünleri dışında kitaplardan, giyime, resim tablolarından eski şamdanlara kadar her şey var. Vitrinden 300 liraya alamayacağınız yeşil bir pantolonu bir hanımefendiden 30 liraya aldım. Her çarşamba günü kurulan pazara kesinlikle gitmenizi tavsiye ederim, çünkü size de hitap eden bir şey var ve çok ucuz. Beni en çok sevindiren tarafı ürünlerin atılmak yerine tekrar kullanıma kazandırılıp geri dönüşüm yoluyla karbon ayak izinin azaltılması oldu. Tüm il ve ilçelerde uygulanmasıyla küresel ısınmanın aşağıya çekilmesine büyük katkı sağlar. Belediye Başkanları veya sivil toplum örgütlerinin teşvik etmesini dilerim.

HAFTANIN SÖZÜ “Çevre ve doğayı bozmadan korumak, bozulduktan sonra onarmaktan daha kolay ve az masraflıdır” Wilfred Ruprecht Bion