Kızlarağası Çarşısı'nda 83 yıldır hizmet veren tespihçi dükkanında, doğal taş tespihten özel yapıma kadar birçok çeşit satılıyor. Uçak Camı'ndan yapılan tespih ise adeta yok satıyor

gokce-adar İzmir'in tarihi yeri Kızlarağası Çarşısı, büyük alışveriş merkezlerine rağmen ayakta kalmaya çalışıyor. Turistler tarafından hala ilgi ile karşılanan Kızlarağası, yeni dükkanların yanı sıra tarihi dükkanlara da ev sahipliği yapıyor. Bu dükkanlardan biri de 1935 yılından itibaren çarşıda yer alan “Tezcan Tespihçilik”. Renk renk, çeşit çeşit tespihlerin yer aldığı dükkan, Halil Tezcan'a dedesinden yadigar. Babasından sonra tek başına başladığı bu yolcukta eşi Emine Tezcan ise en büyük yardımcısı. Dükkana gelen müşterilere güler yüzlü ve sabırlı olmaya özen gösterdiklerini söyleyen Emine Tezcan, “Bazı müşterilerimiz gezmeye gelir. Tatlı dilli güler yüzlü davranırız. Bir kaç gün sonra tespih satın almaya gelir. Sabırlı olmaya özen gösteriyoruz” dedi. İlk başta dükkanı açtıklarında çok fazla tespih çeşitlerinin olmadığını dile getiren Tezcan, şu an dükkanlarında her çeşit tespihin yer aldığını söyledi. Doğal taş tespihlerden, kuka denilen ağaç tespihlerine kadar bir çok çeşidin yer aldığını söyleyen Tezcan, şöyle devam etti: “İlk önce doğal taşlı tespihler vardı. Sonra kuka tespihler yani ağaç tespihler geldi. Fil dişinden, kaplumbağa kabuğundan, deve kemiğinden bile yapılan çeşidimiz mevcut. Uçak camından yapılan tespihimiz ilgi ile karşılanıyor. Kullanılamaz duruma gelen uçakların camlarını oyarak elde ediyorlar. Bizde bu camları satın alıp diziyoruz. Çok satılıyor. Fiyatı yüz elli, iki yüz arası değişiyor.”


SLOGANLARI VAR


Emine Tezcan, özel günlerin tespih satışlarının ikiye katlandığını belirterek, “Özel günlerde satışlar daha da iyi oluyor. Babalar Günü'nde ve Sevgililer Günü'nde tespih tercih edilen bir hediye oluyor. Biz bir slogan bulduk. Bunu kutulara yazdık. 'Yanımdayken şükür uzaktayken sabır' diye. Görenlerin hoşuna gidiyor” diye konuştu. Son birkaç yıldır işlerin çok iyi gittiğini dile getiren Tezcan, “İşler iyi gidiyor. Hem gençler hemde yaşlılar tercih ediyor tespihi. Turistler fazla yok ama Araplar çok güzel alışveriş yapıyor. Geçen gün bir müşterim geldi. 3 bin liraya toplu alışveriş yaptı. Halimizden çok memnunuz” dedi. Emine ve Halil Tezcan'ın oğlu Ahmet Tezcan ise, “Babamdan sonra dükkanın başına geçeceğim. Kızlarağası'nın gençlere ihtiyacı var. Bu dükkan büyük dedemden kalan yadigar” diye konuştu.