Uzmanlar COP26’yı, Paris İklim Anlaşması’nın sürdürülebilirliğinin test edileceği en önemli adım olarak da değerlendiriyor. Tüm dünyanın en önemli gündemi olan ve liderleri buluşturan İklim Zirvesi’ne Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise güvenlik eksikliği nedeniyle katılmadığını açıkladı.

İklim Zirvesi sürerken bir yandan da bilim insanları bu konudaki değerlendirmelerini kamuoyu ile paylaşıyor. Ülkelerin küresel ısınma tehdidine karşı verdikleri taahhütleri ve izledikleri politikaları değerlendiren İklim Eylemleri Takip Grubu (CAT), 40 ülkenin iklim krizi ile mücadeledeki yeterliliklerini raporladı. Buna göre küresel ısınmayı 1.5 dereceyle sınırlama konusunda Türkiye; Rusya, Suudi Arabistan, İran, Tayland ve Singapur ile birlikte “kritik derecede yetersiz” ülkeler listesinde yer aldı.

“Yüksek derecede yetersiz ülkeler”; Kanada, Meksika, Kolombiya, Brezilya, Arjantin, Ukrayna, Kazakistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Hindistan, Çin, Güney Kore, Vietnam, Endonezya, Avustralya, Yeni Zelanda olarak sıralandı.

“Yetersiz ülkeler”, ABD, Peru, Şili, Güney Afrika, Japonya, Avrupa Birliği, Norveç, İsviçre oldu.

Kosta Rika, Birleşik Krallık, Nepal, Fas, Nijerya, Etiyopya ve Kenya ise “Neredeyse yeterli” notunu aldı.

CAT’ın “yeterli” bulduğu tek ülke ise Batı Afrika ülkesi Gambiya oldu.

Paris İklim Anlaşması’nı hatırlayalım…

4 Kasım 2016’da yürürlüğe giren Paris Anlaşması ile 197 ülke, iklim krizinin önüne geçmek amacıyla ortak hareket etmeyi kabul etti. Buna göre ülkelerin sera gazı emisyonlarını azaltmalarıyla küresel ortalama yüzey sıcaklığındaki artışı 2 derece ile sınırlandırmak ve atılacak kararlı adımlarla bunu 1.5 derecenin altında tutmak amaçlanıyor. Çin, ABD, AB ve Hindistan, küresel sera gazı emisyonlarının yarısından fazlasından sorumlu; Türkiye ise ilk 20 ülke arasında. Türkiye ayrıca anlaşmaya imza atan ancak onaylamayan 6 ülkeden biri olmayı sürdürüyor.