Eşrefpaşa'daki bir spotçu dükkanında, günümüze sadece perdesi kalan eski sinemanın Atatürk'ün İzmir'de ilk kez Türk kadınları ile birlikte film seyrettiği yer olduğunu birçok vatandaş bilmiyor.

Haber / Mustafa OĞUZ

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün İzmir 'de ilk kez Türk kadınları ile birlikte film seyrettiği sinema; günümüzde bir spotçu dükkanı haline geldi. İkiçeşmelik Eşrefpaşa Caddesi üzerindeki dükkanının içinde gizlenen, günümüzde sadece perdesi ve salon kısmı ayakta kalan Ankara Sineması'nın varlığından her gün spotçunun kapısı önünden geçen yüzlerce İzmirli ise habersiz. İlk ismi Tan olan ve adı daha sonra Ankara olarak değiştirilen sinemayı bir dönemler Elhamra Sineması'nı da işleten Sinemacı Cemil Filmer işletiyordu. Atatürk'ü 1923 yılında İzmir'de bulunduğu sırada Ankara sinemasında film izlemeye davet eden Cemil Filmer'in anılarında olayın hikayesini şöyle anlatılıyor:

KADINLARLA İZLEDİ

ataturk-manset-(2)Filmer, Atatürk'ün sinemayı ziyaret edeceğini karakola bildirince haber çabuk yayılır ve kadınlı erkekli bütün halk Ata'yı görmek için sinemanın önünde toplanır. Öyle coşkulu bir kalabalık vardır ki Atatürk bile şaşırır. Atatürk içeriye girip de sadece erkeklerin olduğunu görünce neden kadınların da içeri alınmadığını sorar. “Salı günleri kadınlara açıyoruz” cevabını alan Mustafa Kemal de yaverini yanını çağırıp dışarıda bekleyen kadınları içeri almasını söyler ve kadınlarla birlikte filmi seyreder. Birkaç filmin ardından Şarlo'nun "Şarlo idama Mahkum" adlı komedisi de gösterilir. Atatürk filmi o kadar beğenir ve güler ki, film bir kez daha izlenir.
Bu önemli olaydan haberdar olan İzmirliler ise günümüzde gizli kalmış sinemanın bulunduğu spotçu mağazasının kapısına, “Mustafa Kemal'in ilk kez kadınlarla İzmir'de bu sinemada film seyrettiğini” yazan bir plaketin asılmasını bekliyor.