Füsun Bay Canbay ve eşi Murat Canbay, görme engelliler için Ses Kardeşim Projesi'yle Türkiye'yi geziyor.

İç Mimar Füsun Bay Canbay ve TRT'den emekli olan spiker Murat Canbay hayata geçirdikleri proje kapsamında birlikte kiraladıkları Volkswagen T2 minibüsünü ses stüdyosuna dönüştürdü. Gittikleri yerlerde gönüllü okuyucuların desteğiyle görme engeliler sesli kitaplar oluşturuyorlar.



Aracı kiralarken çocukların da ilgisini çekmek istediklerini söyleyen Bay, özellikle pembe renk seçtiklerini belirtirken, kiraladıkları aracın içerisini kısa sürede ses stüdyosuna çevirdi. Bilgisayar, mikrofon, kulaklık ve masayla gezici ses stüdyosunun yanında aracın içerisindeki tüm anıların kayıt altına alınması için bir de aksiyon kamerası yerleştirildi. Projede amaçlarının Türkiye’nin her yerindeki çocukların seslerini kaydederek görme engelli çocuklara verilmek üzere sesli kitaplar oluşturmak olduğunu söyleyen Bay, Ses Kardeşim’in detaylarını anlattı: Her bireyin ileri de görme yetisini kaybetme ihtimali var ve bu yüzden farkındalık yaratılması gerekiyor. Bizim projede hazırlık sürecimiz ayları buldu. İlk çıkış noktamız Seferi Hisar’ın Ulaşmış köyü oldu. Gittiğimiz yerlerde yetkililerle görüşüp okuması düzgün olan çocukların bize yönlendirilmesini istiyoruz. Çünkü çocukların seslerinin net ve anlaşılır olması gerekiyor.

Proje kapsamında okunacak kitaplar ise Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı (TÜRGÖK) seçici kurulu tarafından seçiliyor. Kayıt altına alınan sesler, yine TÜRGÖK aracılığı ile Türkiye’nin 6.000 noktasındaki görme özürlülere ulaştırılıyor. Siz de 'Ses Kardeşim'in facebook ve instagram sayfalarını beğenerek destek vermeye başlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra kitap seslendirebilir ya da bu harika girişime nakdi veya ayni yardımda bulunabilirsiniz. Eğer ekibin Ulamış köyündeki icraatından görüntüler izlemek isterseniz 'Ses Kardeşim' yazıp Yotube'a bir göz atın. Pek çok il, ilçe, kasaba ve köy gezen çiftin yolları açık olsun...