Kemeraltı Çarşısı'nda yaklaşık 400 yaşındaki Yeşildirek Çarşısı renkli camları ile ilgi odağı. Çarşı aslında 17. yüzyılda hamam olarak yapılmıştı; zaman içinde çarşıya dönüştü.

İzmir'in tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda, şadırvanlar ve hamamların da içinde bulunduğu birçok tarihi mekan, günümüzde çarşı ve pasaj olarak kullanılıyor. Bunun en dikkat çekici örneklerden biri de Yeşilderek Çarşısı. Osmanlı İmparatorluğu zamanında hamam olarak işlev gören Yeşildirek Hamamı, daha sonra çarşı olarak hizmet vermeye başladı. Yeşildirek, kubbesinin renkli camlarından sızan doğal aydınlatması ile çarşıya dekoratif bir güzellik de katıyor.

KÖMÜR ATEŞİ SONU OLDU


Mimari açıdan 17. yüzyıla dayandığı düşünülen, Klasik Osmanlı mimari tipinde yapılmış olan Yeşildirek Hamamı yapıldığı zamandan 1940’lı yıllara kadar odun ateşiyle ısıtıldı. Bu tarihten sonra ise kömür ateşi ile ısıtılmaya başlandı. Ancak kömür ateşinin yaydığı yüksek ısıya dayanamayan ısıtma kanalları patlayınca işlevini kaybetti. Hamam zamanla depo, han ve imalathane olarak kullanıldı. 1963 yılında ise yapılan bir düzenlemeyle bir dönemin Yeşildirek Hamamı, 46 dükkânlı bir kapalı çarşıya dönüştürülerek Yeşildirek Çarşısı adını aldı. Hamam-Çarşı bugün hala hem yerli hem de kente gelen yabancı turistlerin ve fotoğraf tutkunlarının ilgi odağında.