Yeryüzü Masalcısı Asuman Memen: Normal insanlar yalan söyler ve buna inanmanı isterler. Oysa masallar daha başından ‘ben yalan söylüyorum’ der. Masallar dürüsttür.

ENGİN23-23 Aralık’ta Karaburun İnecik Köyü’nde masal gecesi var. Zeytince Masallar Buluşması’nda masal dinlemeye hazır mısınız?

Bir TV dizisinin müziği yıllar önce hafızalarımıza kazınmıştı, sesi duygu yüklü kızın ağzından… Diyordu ki:
“Bana bir masal anlat baba, içinde bütün oyunlarım, kurtlar kuzu olsun, şekerle bal…”
Çocukluk yıllarında hepimiz büyüklerimizden masallar dinledik. Bizi hayaller dünyasına götüren masallar. Ben soğuk kış gecelerinde, akşam yemeğinden hemen sonra odun sobasının üzerinde kestaneler çıtırdarken, o sıcacık odanın bir köşesinde heyecanla babaannemin bana yeni bir masal anlatmasını beklerdim. O masallar hafızamdan hiç silinmedi, uyku saatlerinde yıllarca kızıma anlattım.
Yeryüzü masalcısı Asuman Memen ile Alsancak’taki sohbetimiz boyunca, O’nun anlattıklarını keyifle dinlerken, hep kendi çocukluğumu, kızımın çocukluk yıllarını hatırladım.


HAYATIMI SORGULADIM

MASAL09Biraz kendinden söz eder misin bize?

1985 yılında Ege Üniversitesi Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdim. Gazetelerde muhabirlik yaptım, halkla ilişkiler görevi üstlendim. 18 yıl boyunca Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nde Basın ve Halkla İlişkiler Sorumlusu olarak görev yaptım. Bu kadar yıllık çabadan sonra bir an geldi, yorulduğumu hissettim, ne yaptığımı, nasıl yaşadığımı sorguladım, kendimi yeniden bulmak istedim. Emekli oldum.
Bundan sonra farklı şeyler yapmalıydım. Bir süre yoga ve meditasyon çalıştım, sonra eğitici oldum.

Nasıl başladı yeryüzü masalcılığı serüvenin?

Bir gün çok eski arkadaşım Bengü Demiray ile Ege Üniversitesi kampüsünde öğrencilik yıllarımızı anmak amacıyla gezerken Türk Dünyası Araştırma Enstitüsü’nün yakınlarında bir afiş gördük. Afişte masal anlatıcılığı eğitiminin başlayacağı yazıyordu. Telefon ettik sonra. Davet ettiler görüşmek için, gittik. Eğitim aslında öğrencilere yönelikti ama biz çok ısrar edince iki kişilik mezun kontenjanı açtılar. Altı ay süreli bir kurstu. Dersleri Fransız anlatıcı ve eğitmen Judith Liberman veriyordu. Judith kurs süresince bize beden dilini kullanmayı, etkili konuşmayı, hayal kurmayı, masal defterini, soru sormayı, masal öncesi hazırlıklarını ve sesimizi nasıl kullanacağımızı öğretti. Gördürme, koklatma, hissettirme, hayal kurdurma, eğitim bittiğinde en önemli özelliklerimizden bazıları olacaktı. Küçükleri uyutmak, büyükleri uyandırmak için masallar anlatacaktık.

MASAL03

MASALLAR DÜRÜSTTÜR

Bize masallardan söz eder misin, masal nedir?


Normal insanlar yalan söyler ve buna inanmanı isterler. Oysa masallar daha başından ‘ben yalan söylüyorum’ der. Masallar dürüsttür. Normal yaşamla farkı budur masalların. Masal insanı hayal dünyasına çağırmaktır. Masallarda dürüstlük, cömertlik, paylaşmak, adalet, doğanın korunması, sevgi ve aşk hep ön planladır. Örneğin masal anlatırken, “aşk denilince aklınıza ilk gelen sözcük nedir” diye sorarız. Özveri diyen olur, sadakat diyen olur. Sonra beraber hayal kurarız. Aynı hayalin peşinde el ele veririz. Herkesin kafasında başka bir şey vardır ama kocaman hayaller kurarız birlikte. Masallar bitince bizi izleyenler huzurla ayrılıyor, “İçimiz yıkandı” diyorlar giderlerken…

MASAL07

Senin gibi başka masalcılar da olduğunu, masal dinletilerine katılanların sayısının da hızla arttığını duyuyorum, neler yapıyor yeryüzü masalcıları?

Başlangıçta anaokullarına gittik, çocuklara masallar anlattık. Sonra masal sevenleri mekanlarda ağırlamaya başladık. Yakın Kitabevi’nde, Kırkmerdiven’de, PİA’da, Kabuk’ta, Yerdeniz Kitapevi’nde geceleri masallar anlatmaya başladık. Masalları arkadaşım Nuray Önoğlu ile birlikte anlatıyoruz. Müzisyen arkadaşımız Mehmet Gülay da bize gitarıyla eşlik ediyor. Her Çarşamba Alsancak’ta Ziraat Mühendisleri Odası Lokali’nin karşısındaki Z Kafe’de saat 20.00’de yeryüzünden masallar anlatıyoruz. Ayrıca TRT Radyo 1’de Salı akşamları saat 20.30’da “Bir varmış bir yokmuş” programında iki yıldan bu yana masal anlatıyorum.

MASAL04

EN UZUN GECEDE

Karaburun Enecik’te Zeytin Evi’nde düzenleyeceğiniz Zeytince Masallar Buluşması fikri nasıl ortaya çıktı?

İnecik yakınlarında evimiz var. Eşimle yürüyüş yapıyorduk bir gün. Zeytin Evi’ni gördük, merak ettik. Zeytince Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin üyeleri Akın Erdoğan ve Naime Sürenkök ile tanıştık. Masal projesi de oradaki sohbetimiz sırasında ortaya çıktı, hemen gerçeğe dönüştürdük. İnecik Köyü’nde 23-24 Aralık tarihlerinde Zeytince Masallar Buluşması’nı düzenliyoruz. Etkinliğin yılın en uzun gecelerine denk gelmesine özen gösterdik. İkisi köyün yaşlılarından olmak üzere 10 kişi orada masallar anlatacağız. Mehmet Tuncer, Halide Derya, Aslı Güngörer, Günnur Başar, Aysıl Tokcan, Özge Sönmezcan, Argun Kubin, Ferhat Budak, Selim Arıcak ve ben, izleyenlerimiz ile birlikte en uzun gecede hep birlikte hayal dünyasına uzun bir yolculuk yapacağız.

İKİNCİ-FOTOGRAF-MASAL01

Gazete 9 Eylül okurlarına bir mesajın var mı?

Teknoloji çağında insanlar artık birbirinden giderek uzaklaşıyor ve herkes yüz yüze iletişime ve birbirlerinin gözlerine bakmaya hasret. Çarşamba geceleri Alsancak Z Kafe’ye bekliyoruz İzmirliler’i, birlikte yolculuğa çıkalım. Ayrıca zamanınız olursa bu gece saat 20.30’da (12.12.2017 Salı) TRT Radyo 1’de “Bir varmış bir yokmuş” programında beni dinlemeyi unutmayın…