12 yaşındaki Levent, Çeşme'de Lady Tuna adlı gemiden sızan yakıtın kirlettiği sularda yapılan yarışlara sağlığını tehlikeye atmamak için girmedi. Ailesi ise yapılan yarışmanın iptalini istiyor

İzmir turizmi açısından önemli bir konuma sahip olan Çeşme ilçesinde meydana gelen gemi kazasına dair tartışmalar bitmedi. Geçtiğimiz yıl 18 Aralık'ta Pırasa Adası yakınlarında karaya oturan 'Lady Tuna' adlı geminin gövdesinde oluşan yırtıktan denize sızan yakıtın temizleme çalışmaları aylar sürmüştü. Açılan zarar tespiti davasında, bilirkişi raporlarına; telafi edilemeyecek zararlar meydana geldiği ve etkisinin onlarca yıl devam edeceği ifadeleri yansıdı. Kazanın, halk sağlığı yönünden etkilerinin araştırılmasını isteyen Ayşe-Yılmaz Canözer çifti, Link Denizcilik ve Taşımacılık Limited Şirketi'ne karşı, Çeşme Asliye Hukuk Mahkemesi'nde tespit davası açılmasını istedi. Mahkeme, davacı tarafa; delil tespiti istenebilmesi için hukuki yararının varlığı gerekir ilkesini hatırlatarak dosyayı kapattı. Ancak, Canözer çifti işin peşini bırakmadı.

cesme-(3)

BAKANLIKTAN OLUMSUZ YANIT

12 yaşındaki oğulları Levent'in 2.5 yıldır yelken yarışlarına katıldığını ve 250 kişilik listede 16. sırada olduğunu fakat kaza nedeniyle Çeşme-Ilıca Körfezi'nde 16-27 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen Türkiye Yelken Federasyonu Gençlik ve Spor Bakanlığı Kupası yarışmalarına katılamadığını açıklayan Yılmaz Canözer, bu kez Ankara'ya dilekçe gönderdi. Türkiye Yelken Federasyonu ile Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'ne başvuruda bulunan Canözer Ailesi, o tarihte yapılan yarışların iptal edilmesini isteyerek tazminat talebinde bulundu. Başvuruya olumsuz yanıt gelmesi halinde, aile bu kez adı geçen kurumlara karşı dava açacak.

BU, İSTİSMARDAN FARKSIZ

Kirlilik nedeniyle Optimist Junior kategorisinde yarışan oğulları Levent'in yarışlara katılamadığını açıklayan Yılmaz Canözer, federasyonun yarışları burada yapmasındaki ısrarı anlayamadığını belirtti. Canözer, “Açıkçası ben burada bir rant olduğunu düşünüyorum. Manidar bir durum. Birçok alternatif alan var. İzmir'in her yerinde bu yarışlar yapılabilir. Milyonda bir ihtimal dahi olsa, çocukların sağlığını tehdit edecek bir durum söz konusuyken böyle bir yarışın yapılmasını onaylamıyorum. 18 Aralık'ta kaza oldu. Ama 1 Ocak'ta orada bu yarışları yapıyorlarsa, 'Rapor aldım burası temiz' diyorlarsa konuşacak pek de bir şey kalmıyor” dedi. Yaşananlar ve sonrasında meydana gelen gelişmelerin çocuk istismarından farksız olmadığını söyleyen Yılmaz Canözer, yetkili kurumları kendi hedefleri uğruna çocukların sağlığı gözardı etmekle suçladı. Çocukların kullanıldığını düşündüğünü aktaran Canözer'in Yelken Federasyonu Yönetim Kurulu üyelerine de sitemi var.

FEDERASYONA MESAJ VERDİ

Yedekleri ile birlikte 20 kişilik bir Yelken Federasyonu Yönetim Kurulu'nun olduğunu ve yönetim kurulunda çok eski arkadaşlarının yer aldığını belirten Yılmaz Canözer, “Böyle bir şeye nasıl ses çıkarmadıklarını bilmiyorum” sözleri ile isyan etti. Oğlu Levent'in Milli Takım hedefine yaklaştığını ancak girmediği her yarışta listede geriye düştüğünü kaydeden Canözer, işin peşini bırakmayacağını ifade etti. Umut KARAKOYUN

500 aileden sadece ikisi duruma tepkili

Levent'in Annesi Ayşe Canözer de Türkiye'ye sporcu bir insan yetiştirdiklerini fakat karşılığında çocuklarının sağlığını umursamayanlar ile karşı karşıya kalmalarının kendilerini üzdüğünü belirterek, “500 çocuğun içerisinde sadece 2 aile bu olaylara karşı mücadele ediyor. Diğer aileler sessiz. Bu mücadeleyi verirken deli yakıştırması yapıldı. Bize 'siz delisiniz' dediler. Ama hiç önemli değil biz sadece kendi çocuğumuz için değil tüm çocukların geleceği ve sağlığı için çabalıyoruz. Milli Takım'da yer almak elbette çok önemli. Ama bunu çocuğumuzun sağlığını hiçe sayarak yapamayız. Sağlık, başarıdan önce gelmeli. Sağlıklı, aklıselim nesiller yetiştirmemiz gerekiyor” dedi. Levent ise denizi çok sevdiğini ve ayrı kaldığı için çok üzüldüğünğü belirterek, mavi suları özlediğini söyledi. Canözer Ailesi ayrıca gemiyle ilgili Çeşme Liman Başkanlığı'na referans belgesi yazan İngiltere'nin başketi Londra merkezli The Standard Club Europe Ltd.'den de tazminat talebinde bulundu.

cesme-(5)