Menemen'in Emiralem, Çaltıköy, Alaniçi ve çevre dağ köylerinde yaşayan vatandaşlar Karagöl yamacında, taş ocağı kurulacak 1000 dekarlık alanda ağaçların kesilmesini protesto ettiler.

ENGİNİzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Değirmendere Barajı'nı inşa etmeyi planladığı alanda taş ocağı kurulacak 1000 dekarlık alandaki çam ağaçlarının kesilmesi çevrede yaşayan köylüler tarafından protesto edildi.

Taş ocağının kurulacağı alana çevre önderlerinden Mehmet Çoban öncülüğünde, çocuklarıyla birlikte giden Emiralem, Çaltıköy, Alaniçi ve çevre dağ köylerinin sakinleri “Karagöl'e Dokunma” pankartı açtılar.

Emiralem’de çevre sorunlarıyla daha etkin mücadele edebilmek için Emiralem Güzelleştirme Derneği’nin kurulması hazırlıklarını da sürdüren çevre önderi Menemen Belediyesi meclis üyeliği aday adayı Mehmet Çoban, daha önce bölgede açılmasına karar verilen iki taşocağı için mücadelelerini sürdürürken şimdi de yeni bir maden ocağı için girişimlerin başladığını belirtti. Çoban şöyle konuştu:


250 KAMYON ÇALIŞACAK


Emiralem bölgesinde büyük çevre sorunlarına yol açacağına inandığımız Bağcılar ve Değirmendere’de açılmasına karar verilen toplam 1.360 dekarlık iki taş ocağı için yasal girişimlerimizi başlattık. Yürütmenin durdurulması için Bölge İdare Mahkemesi’ne başvurduk. Menemen Belediyesi ile Göreve, Göktepe, Değirmendere ve Kırmahalle muhtarlarımız da müdahil oldu. Bu ocakların hızlı tren hattına malzeme çıkarılması için 5 yıl süreyle işletileceğini öğrendik. Ancak biz açılacak iki ocak için mücadele ederken Karagöl’ün kuzeyinde Taşbaşı mevkiinde başka bir maden ocağı için Mayıs ayında 1000 dekarlık alanda maden işleme ruhsatı verildiğini öğrendik. Firmanın adı RG Hazır Beton LTD Şirketi. Devletten 39 yıllık üretim izni almışlar. Ocaktan taş ve kalker çıkarılacak, ayrıca kırma eleme tesisi de kurulacak. Elimizdeki belgelere göre 30 tonluk 250 kamyon buradan sürekli malzeme taşıyacak ama nereye taşıyacak bilmiyoruz. Henüz ocak açılmadı ancak ocağa ulaşım için yollar genişletiliyor, çam ağaçları kesiliyor.”

SAATTE 284 KİLOGRAM TOZ


İşletmede malzeme çıkarılması için 430 ton amonyum nitrat ve 7 ton dinamit kullanılacağını belirten Mehmet Çoban, şunları ekledi:
“Firma ile sözleşme yapılmış. Sözleşmede firma malzeme çıkarılması sırasında olası can ve mal kayıplarının sorumluluğunu üstlenmiş. Patlatmalar hariç çevre saatte 284 kilogram toz yayılacağı raporda belirtilmiş. Burası birçok bitki türü için çok özel bir bölge ve raporu verenler maden işletmesinin kurulacağı bölgede korunma altına alınan flora ve fauna bulunduğu kabul ediyor. Aynı yerde bundan 10 yıl önce de bir maden ocağı açma girişimi olmuş ancak mahkeme kararıyla durdurulmuştu. Arkadaşlarımızla gittik bölgeyi inceledik. Çobanisa’da kullanabilecekleri bir ocak var, Manisa’da Yoğurtçular Kalesi olarak bilinen bölgede çok daha büyük bir açık ocak var. Neden onları kullanmıyorlar da Emiralem çevresini mahvetmeye çalışıyorlar anlamak mümkün değil. Ocağın kurulacağı bölge kızılçam ormanları ile kaplı. Ayrıca burası Karagöl ve Yamanlar çevresinin su toplama havzası, bu bile pek umurlarında değil.”



Çoban, maden ocağı açılacak bölgenin, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmasına karar verilen ama yıllardan beri ÇED izni verilmeyen Değirmendere Barajı’nın kurulacağı vadiye çok yakın olduğunu belirtti…