Umut KARAKOYUN / İzmir'de atlı sporların merkezi konumunda olan Türkiye Jokey Kulübü Şirinyer Hipodromu, sosyal donatı alanlarıyla dikkat çekiyor. Buca Şirinyer'de bulunan hipodrom, yalnızca at yarışı meraklılarını değil, yeşili seven ve doğayla içiçe zaman geçirmek isteyenlerin de buluşma adresi haline dönüştü.

Kalabalık kentin ortasında saklı bir cenneti andıran hipodromdaki yenilikler, vatandaşı da cezbediyor. Hipodrom Müdürü Kaan Eren, 7'den 70'e kadar herkesin ilgisini çekecek yenilikleri barındırdıklarını belirterek, İzmirli için hazırlanan sürprizlerin kaçırılmaması gerektiğini söyledi. Hipodrom'daki en önemli hamle ise down sendromlu çocuklar için geldi. Down sendromlu çocuklar için terapi merkezi kurmayı planlayan yetkililer, Hipodrom'da yalnızca at yarışları üzerine bahis oyunları oynanır algısını kırmayı hedefliyor.

Farklı bir atmosfer

Hipodrom, ulaşım açısından da oldukça avantajlı bir konumda. Toplu taşıma araçlarının önünden geçtiği Hipodrom'a İzban'la ulaşmak mümkün. Hipodrom Müdürü Kaan Eren, piknik alanları oluşturduklarını belirterek, yarış için gelenlerin ailesiyle birlikte eğlenceli dakikalar geçirmesi için konforu arttırdıklarını vurguladı. Eren; “İzmir halkı, at yarışlarına karşı oldukça ilgili. Hipodromumuzun lokasyon olarak bir avantajı var. Şehrin içinde bir yer. Biz hipodromda halka, yarışseverlere yönelik sosyal olarak bir çok düzenleme yaptık. İnsanları buraya çekmek ve geldiklerinde güzelce vakit geçirmeleri için çocuklardan, büyüklere, yediden yetmişe kadar herkes için adımlar attık. Piknik alanları oluşturduk. Vatandaş burada ailesiyle birlikte gelip, gün boyu piknik yapabiliyor. Bir yandan aile reisi meraklı ise yarışı takip edebiliyor. Aynı zamanda 500 metre karelik çocuk oyun parkı oluşturduk. Bunun içinde interaktif oyun grupları var. Özel oyun gurupları var. Bunlar çocuklar tarafından son derece ilgi görüyor” dedi.

AVM'ye değil İzmir hipodroma

Türkiye Jokey Kulübü'nün sosyal yönünü ortaya çıkarmak için dikkat çeken projeler hayata geçiren dernek yetkilileri, İzmirli'nin Hipodrom'dan memnun bir şekilde ayrılacağı konusunda açık çek veriyor. Hipodrom Müdürü Kaan Eren, ilginin her geçen gün arttığının altını çiziyor. Eren, halkın AVM'ler yerine Hipodrom'u tercih etmelerinin önemine de vurgu yaparak şunları söylüyor: “Hipodrom'un sosyal yönünü ortaya çıkarmak adına yaptığımız çalışmalar var. Halk da çok memnun. İlgi her geçen gün artıyor. Her yarış günü hipodromda bayağı kalabalık oluşuyor. İzmirli, AVM'lere giderek zamanını kapalı ortamlarda geçireceğine burada doğayla başbaşa, daha sağlıklı bir ortamda, keyif alarak zaman geçirebilir. Hipodrom, kamuoyunda daha çok yarışlar nedeniyle gündeme geliyor. Biz kamu yararına çalışan bir derneğiz. Bu nedenle sosyal yönümüzün ön planda olmasını daha çok tercih ediyoruz. Bu yönde çalışmalarımızı hızlandırdık.”

Çocuklar için Pony at

Hipodrom'da çocuklar için özel alanlar oluşturuldu. Her pazar canlı çocuk tiyatrosu var. Dönem dönem farklı etkinlikler de sergileniyor. Minikleri en çok heyecanlandıransa Pony atlar. Ponyler, çocukların eğlenceli dakikalar geçirmesinin yanı sıra miniklerin atları sevmesini de sağlıyor. Hipodrom yetkilileri, İzmirli'nin farklı bir atmosferde, mutlu olacağına inanıyor.

Terapi merkezi kurulacak

Türkiye Jokey Kulübü'nün hayata geçirmeyi planladığı en önemli projesi ise down sendromlu çocuklara yönelik rehabilitasyon merkezi. Kaan Eren; “Down sendromlu çocukların tedavisinde en etkin iki hayvan at ve yunus. Biz de bir terapi merkezi kurarak, bu özel çocukların tedavisinde payımızın olmasını istiyoruz. Hedefimiz bu projenin önümüzdeki Nisan ayında tamamlanarak hizmete girmesi. Böylece down sendromlu çocukların tedavisi için de önemli bir hamle yapmış olacağız” diyor.

Şirinyer Hipodromu

İzmir Şirinyer Hipodromu İzmir'in Buca ilçesi sınırları içindedir. Menderes Havalimanı'na 15 kilometre mesafede olup batısında İzmir-Aydın Demiryolu'yla sınırdır. Hipodrom arazisi 323.674 metrekare alana sahiptir. Ayrıca 155.440 metrekarelik bir alan içerisinde 1281 box ahır ile at hastanesi, 100 araçlık otoparkı, gezinti padoklarının bulunduğu arazi ile toplam 479.114 metrekare alana sahip.

Hipodrom alanı içerisinde; bin 756 metrelik kum pist, bin 572 metrelik çim pist, bin 345 metrelik antrenman kum pist, 2 adet tribün binası, Yarış öncesi kan alma binası, 2 adet panoramik restoran, 2 adet bahçe restoran, 1 adet kır kahvesi, bir adet VIP restoran, eyerleme mahalli, 1 adet ot yem deposu, 4 adet gezinti padoku, jokey odası, doping kontrol binası, müdürlük binası, garaj ve atölyeler ile bin araçlık otoparkı, çocuk oyun bahçesi ve 3 adet toplam bin 100 tonluk sulama havuzları bulunmakta.