İzmir'de, Dünya Çevre Günü'nde STK'lar yürüyüş düzenlendi; kentin çevre sorunlarının tartışıldığı bir de forum yapıldı. EÜ ise, her yaştan katılımcıyı özel etkinliklerde buluşturdu.

İsveç'in Stokholm kentinde, 1972 yılında yapılan Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı'nda ilan edilen '5 Haziran Dünya Çevre Günü' İzmir'de de kutlandı. İzmir Çevre Platformu (İZÇEP), Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP), Konak Belediyesi Kent Konseyi ve Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nin (TMMOB) düzenlediği yürüyüş, Alsancak'taki ÖSYM binasının önünden başlayıp Alsancak Vapur İskelesi'nde sona erdi. Ellerinde, 'Su hakkımız', 'Rüzgar yaşamdan yana essin', 'Zehir içmek, zehir solumak istemiyoruz' yazılı dövizler taşıyan ve 'Doğayı hor gören, geleceği zor görür' sloganı atan yaklaşık 300 kişi, ardından Alsancak Vapur İskelesi önünde yapılan, İzmir ve yöresindeki çevre sorunlarının tartışıldığı panele katıldı. HDP'nin Afrika kökenli İzmir milletvekili adayı Yalçın Yanık da, yürüyüşe ve panele katılanlar arasındaydı. Yaklaşık 2,5 saat süren panel sonrasında STK'ların Dünya Çevre Günü etkinlikleri sona erdi.

EGE'DE RENKLİ ETKİNLİKLER


Ege Üniversitesi'nde ise İzmir Valiliği işbirliği çerçevesinde; her yaş grubundan öğrenciye çevre bilinci aşılamak ve çevre farkındalığı kazandırmak amacıyla bir dizi etkinlik gerçekleştirildi. EÜ Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi öncülüğünde gerçekleştirilen Dünya Çevre Günü paneli ile başlayan etkinlikler, kampüste gün boyu süren faaliyetlerle devam etti. 'Yeşil Kampüs' projesi kapsamında EÜ İletişim Fakültesi ve Ödemiş Anadolu Lisesi öğrencilerinin fotoğraflarının yer aldığı 'Atık Sanat Sergisi' beğeniye sunuldu. Sergide, sürdürülebilir daha yeşil bir Ege Üniversitesi için kampüste çevre duyarlılığının en üst seviyeye çıkartılması ve farkındalık yaratılması amaçlayan eserler yer aldı. Liselilerin hazırladığı 'Ödemiş Atık Efe' adlı eser de geri dönüşüm ve atık konusuna dikkat çekerek serginin ilgi odağı oldu. Etkinlikler kapsamında Suriyeli çocukların da eğitim gördüğü Vali Namık Kemal Şentürk İlkokulu öğrencilerinin yanı sıra ve İzmir ve çevre illerden gelen ilköğretim öğrencileri, EÜ Tabiat Tarihi Müzesi, Botanik Bahçesi ve Herbaryum Merkezi'ni ziyaret etti. Öğrenciler ayrıca, EÜ Gözlemevi teleskobu ile gökyüzünü inceledi; heyecan dolu dakikalar geçirdi. Etkinliklere EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak da katıldı.