İzmir'de üniversite ve lisenin ahşap tasarım bölümünde okuyan toplam 50 öğrenci doğal ve ekolojik malzemeler kullanarak yaratıcılığı, stratejik düşünmeyi, üç boyutlu algılamayı geliştirmeye yönelik oyuncaklar tasarladı. Anneannelerinin, dedelerinin kendi yaptıkları oyuncaklar gibi oyuncaklar tasarlayan gençler,bunun için kolay işlenebilen ve hafif olan balsa ağacını kullandı.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Meslek Yüksek okulu’nun düzenlediği tasarım etkinlikleri kapsamında bir ahşap tasarım markası ile ortak gerçekleştirilen ahşap oyuncak atölyesinde, üniversitenin mobilya dekorasyon ve iç mekan tasarımı programından 25 öğrenci, Karabağlar Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden 25 öğrenci’ye yol göstererek ahşap oyuncak maketleri tasarladı. Atölyenin başlangıcında bir sunum yapan ahşap tasarımcısı Altuğ Toprak, öğrencilere ahşap tasarımı ve atölye hakkında bilgi verdi. Gruplar halinde eşleşip, fikir alışverişi yaparak tasarımlarını eskiz kağıtlarının üzerine döken öğrenciler, mobilya ve dekorasyon programı öğretmenleri Mustafa Baydağ, İlker Yalçın ve ahşap tasarımcısı Altuğ Toprak önderliğinde çalışmalarını gerçekleştirdi. Beyin fırtınası ve ortak çalışma ile oyuncak fikirlerini ortaya koyan öğrenciler, tasarımları fizikselleştirerek balsa ağacı parçalarıyla maketler yaptı. Üniversitede gerçekleştirdikleri tasarım etkinliklerinden bahseden Ekonomi Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Müdürü Burçin Önder, "Bugün ve yarın burada mimarlık ve yapı programları koordinatörlüğünde tasarım etkinlikleri düzenliyoruz. Bu alanda İnşaat teknolojileri, emlak ve emlak yönetimi, mimari restorasyon, iç mekan tasarım ve mobilya dekorasyon programları var. Bu programlar iki gün boyunca ortak bir tema olan tasarımda buluştular. Günümüzde tasarım hayatımızın her alanına girmiş durumda ve 21. yüzyılın en büyük odaklarından biri. Bugün bizim öğrencilerimiz lise öğrencilerine mentörluk yapacaklar ve oyuncak tasarlayacaklar hep birlikte. Sektörde onlara abla, abi olabilmeleri açısından önemli bir etkinlik" dedi.


ANNEANNELERİ VE DEDELERİ GİBİ OYUNCAK YAPTILAR


Gerçekleştirdikleri atölyenin lise öğrencilerine örnek olmayı amaçladığını söyleyen İzmir Ekonomi Üniversitesi mobilya dekorasyon programında öğretim görevlisi Mustafa Baydağ, "Öğrencilerin bir hikaye üzerinden yola çıkıp, eskiz kağıtlarına kendi tasarımlarını yapmalarından sonra ahşap malzemelerle üç boyutlu hale getirecekler. Bu atölyede amaç, öğrencilerin hayal güçlerini geliştirebilmeleri ve lise öğrencileri ile üniversitemizin öğrencilerini aynı ortamda buluşturup onlara bir şekilde üniversite ortamını gösterip hayalleri konusunda yardımcı olabilmek" dedi.

Ahşap tasarımcısı Altuğ Toprak, Türkiye’de ithalata dayalı bir oyuncak sektörü olduğuna dikket çekerek, bunu tersine çevirmeyi hedeflediklerini, doğal ve ekolojik malzemeler kullanarak yaratıcılığı, stratejik düşünmeyi, üç boyutlu algılamayı geliştirmeye yönelik oyuncaklar tasarladıklarını ifade etti. Toprak, "Bizim anneannelerimizin dedelerimizin ahşaptan kendi yaptıkları bir takım oyuncaklar vardır. Oyuncak sektöründe de artık bir eskiye dönüş söz konusu ve mümkün olduğunca zararsız malzemeler kullanılmaya çalışılıyor. Ahşap da bunun için ideal bir malzeme. Biz de marka olarak, oyuncak sektörüne yönelik bir takım tasarımlara geliştirmek istiyoruz. Bu anlamda da bunun başlangıcını sizinle yapacağız. Burada birlikte ortak bir şeyler ortaya çıkartabilirsek, belki önümüzdeki aylarda onları üretilmiş olarak da görebiliriz. Buradaki esas nokta sizi çalışmanın içerisine katmak, dirsek temasında çalışmak. Hızlı da olsa, burada bir tasarım sürecinin demosunu yapıyoruz. Buradaki balsa ağacı parçalarıyla tasarımlarımızı fizikselleştireceğiz" diye konuştu. DHA