Haber/ Özge GÜNERKEN

 Bakımevinden evcil hayvan sahiplenmenin teşvik edilmesi için belediyelerin çeşitli çalışmaları var. Örneğin resmi sosyal medya hesaplarından yuva ilanı paylaşımları yapılıyor, web sitelerinde sahiplendirme sayfaları oluşturuluyor ve çeşitli etkinliklerde de veteriner işleri stant açarak direkt sahiplendirme yapabiliyor.

Sahiplendirmenin artırılması ve yaygınlaşmasında gönüllülerin çabaları da çok büyük rol oynuyor. Bakımevlerini düzenli olarak ziyaret eden, hayvanlarla vakit geçirerek besleme ve bakımlarına yardımcı olan, eksikliklerin giderilmesi için projeler üreten STK gönüllüleri buradaki canların sahiplendirilmesi için sosyal medyadan yuva ilanları açıyor. Çok sayıda takipçisi olan hayvan hakları savunucularının bu çabaları sayesinde her yıl yüzlerce can yeni yuvalara ve sevgi dolu ailelere kavuşuyor.

KABUL EDİLEMEZ

Bu konuda bazen sorunlar da yaşadıklarından bahseden HAYTAP İzmir Temsilcisi Esin Önder, “Bakımevlerinde sahiplendirmenin yaygınlaştırılmasının en önemli koşullarından biri de gönüllülerin burada yuva bekleyen hayvanları fotoğraflayıp ilan açarak sosyal medyada paylaşmalarıdır. Ancak bazı bakımevlerinde fotoğraf çekmemize izin verilmiyor. Kendilerince çeşitli gerekçeleri olsa da böyle bir yasağın uygulanması kabul edilemez. Sonuçta biz o canların fotoğraflarını çekerek bu sayede yuvalanmalarına yardımcı olmaya çalışıyoruz. Fotoğraf çekimine izin verilmemesi canların yuva bulma şanslarını da azaltıyor" diye konuştu.

Fotoğraf yasağı ile ilgili İlçe Tarım Müdürlüğü’ne bir dilekçe yazarak şikayetçi olduklarından da bahseden HAYTAP Temsilcisi Önder, “İyi niyetle fotoğraf çekmek isteyen gönüllülerin engellenmesinin, yasaklanmasının mantığı nedir? Sonuçta bir belediye her şeyi doğru yapıyorsa, fotoğraf yasağı koymasına da gerek yok demektir. Örneğin Çeşme’de 4 aydır resim izni verilmediği için hiç yuvalandırma yapamadım. Oysa her sene fotoğrafını çekip ilan açtığım çok sayıda cana yuva buluyordum” dedi.

“Bu yasağı kabul etmemiz mümkün değil” diyen Önder, bakımevlerinde fotoğraf çekip ilan açarak yüzlerce canı sahiplendiren gönüllülerin engellenmek yerine desteklenmesi gerektiğini ve bu tip yasakların artık bitmesini istediklerini kaydetti.