İzmir'de yaşayan Şule Baylan, çocukken oluşan hayvan fobisini uzun yıllar sonra yenerek yardıma muhtaç sokak hayvanlarının gönüllü bakıcısı oldu. Karaburun ilçesinde yaşayan emekli elektrik teknikeri 55 yaşındaki Baylan, küçüklüğünde sevdiği bir kedinin kendisini tırmalaması nedeniyle hayvanlardan korkmaya başladı. Zamanla fobi haline gelen korkusunu bir yavru bir sokak köpeğini köpeği severek yenen Baylan, İzmir-Çeşme otoyolunda araçların ezdiği yavru köpeklerin yanında bulduğu bir köpeği sahiplendi.

Tapsi ismini verdiği köpeğe 21 yıl boyunca bakan Baylan, 2003 yılında yardıma muhtaç sokak hayvanları için arkadaşıyla "Hayvan Hakları Eylem Söylem" isimli grubu kurdu.Baylan, Hayvan Hakları Federasyonuyla (HAYTAP) ortak çalışarak kötü muameleye maruz kalmış sokak hayvanlarını belediyenin bakım evlerine yerleştiriyor.Tamamen iyileşen kedi ile köpeklere yurt içi ve yurt dışında sahip bulan Baylan, vatandaşların hayvan haklarına uymasını, kötü muameleye maruz kalanların durumunu da en yakın yetkili birime ulaştırmasını istedi.

Felçli köpeği iyileştirdi


Şule Baylan, yaptığı açıklamada, hayvanları sevmeye başlayınca hayatının değiştiğini söyledi.

Tüm gününü hayvanların yanında geçirdiğini anlatan Baylan, "Burada hayvanlara zarar veriliyor diye, telefonlarımıza ya da sosyal medyadan Türkiye'nin her yerinden bize ihbar geliyor. İhbarların doğru olup olmadığı anlamak için oraya gidiyoruz, inceleme yapıyoruz, gerçekten doğruysa hayvanların bakımını üstleniyoruz." dedi.

Kaza nedeniyle yaralanan ya da kötü muameleye maruz kalan bir sokak hayvanını gördüğünde canının yandığını anlatan Baylan, o hayvanın acısını dindirmek için hemen harekete geçtiğini ifade etti. Tedavileri sırasında veterinerlerin bile yaşama ümidini kestiği birçok sokak hayvanıyla ilgilenerek onları ayağa kaldırdığını belirten Baylan, şunları ifade etti:"Felçli köpeklerle çalışıyorum. Şans isimli bir köpek geldi. Tanısı konulamayan bir beyinsel hasarı vardı. Hiçbir yerini oynatamıyordu. Onun çektiği ağrıları kendim çekiyormuş gibi hissettim. Sevgi ve iletişim sayesinde kısa süre iyileşti ayağa kalktı. Şimdi Urla'da yaşıyor. Köpek Target'in ise Turgutlu'da üzerinden araba geçmişti bel kemiği incinmişti. Ameliyat oldu, onu aldım evimde baktım ve yeniden ayağa kaldırdım. Yazın denizde yüzdürerek tedavi ettim. Hayvan belini ve ayağını kullanamadığı için su onu kaldırıyordu. Şimdi durumu iyi. "


Sözleşme karşılığı sahiplendiriyor


Baylan, tedavi sonunda iyileşip yeniden yürümeye başlayan sokak hayvanlarını dolaştırmayı çok sevdiğini anlattı. Sağlığına kavuşan hayvanları tekrar sokağa bırakmak yerine sahiplendirmeye çalıştığını dile getiren Baylan, şu değerlendirmede bulundu: "Şimdiye kadar Türkiye geneli ve yurt dışına birçok köpeği sahiplendirdik. Sosyal medyada sitelerimiz var, benim sitem var. Biz duyurularımızı oradan yapıyoruz. Başvuru geldikten sonra o kişiyi inceliyoruz. 'Daha önce köpek baktı mı? Yaşı kaç? Bazen bu kadar da soru olur mu?' diyorlar. Hayvanı vermeye karar verince o kişiyle sözleşme yapıp imza atıyoruz. Sonra devamlı takip ediyoruz. Zaman zaman fotoğraflarını istiyoruz." Hayvanlara karşı şiddet uygulayanların Kabahatler Kanunu'na göre cezalandırıldığını anımsatan Baylan, cezaların caydırıcılığının artırılmasını arzuladığını sözlerine ekledi. Karaburun Evsiz Canlılar İçin (KEÇİ) Derneği kurucularından Burçe Orcan, Baylan'ın yaptıklarının ilçede örnek oluşturduğunu, sokak hayvanlarının haklarını korumak ve yardımcı olmak amacıyla dernek çatısı altında birlikte mücadele ettiklerini belirtti.