Eşpedal Derneği, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde ilginç bir etkinliğe imza attı. Yaklaşık 250 bisikletçi görme engellilerle birlikte tandem (ikili) bisikletlere binerek Üçkuyular İskelesi'nden hareket etti. Bisikletçiler Türkiye'de engellilerle ilgili farkındalık oluşturmak amacıyla Sahil yolundan Cumhuriyet Meydanı'na kadar gelen pedalladı. Etkinliğe katılanlar erişilebilirlik standartlarına uygun bir biçimde düzenlenmeyen kent mimarisi sebebiyle, engelli bireylerin yaşamakta oldukları şehirlerde bağımsızca hareket edemediği gerçeğinden yola çıkarak, bu problemi tandem bisikletlerini aracı kılarak aşmaya çalıştı. Toplumsal boyutuyla ise; engellilik konusunda bilinç kazanılması, hassasiyet sonucu gelişen tutum farklılıklarının yerini gerçek dostlukların alması ve bu dostlukların tüm topluma örnek teşkil etmesi mesajı verildi.
engelli-(5)
EŞİT YAŞAM HAKKI

Cumhuriyet Meydanı'nda basın açıklamasını okuyan dernek üyesi psikolog Elif Ünver, her sene olduğu gibi bu yıl da birçok ilde engellilerin sorunlarına dikkat çekmek için eşzamanlı pedal çevirdiklerini söyledi. Ünver, “Çabamız, engelleme ve engellenme algısına karşı, herkes için eşit, erişebilir bir yaşam algısını benimsetmek. Bizler zihinlerdeki tüm önyargılara karşın, algılardaki engellilik ile engelsiz bir yaşam arasındaki mesafeyi pedallıyoruz” dedi. Eşpedal gönüllüsü Gündüz Altıok ise, “Birleşmiş Milletler’in 1992'de ilan ettiği 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde, her sene birçok ülkede engelliğe ilişkin sorunlara dikkat çekmek amacıyla etkinlikler düzenlenerek toplumda bir farkındalık yaratılmaya çalışılıyor. Eşpedal Derneği olarak bizler de eş zamanlı olarak etkinliği düzenledik” dedi.

engelli-(6)

Narlıdere'de bocce yarışı

Öte yandan Dünya Engelliler Günü'nde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Gençlik ve Spor Kulübü'nce Narlıdere Huzurevi'nde "Engellenemez Yarışma Bocce" gösteri maçı düzenlendi. Maça İzmir'in Bornova ve Narlıdere ilçeleri ile Manisa'nın Soma ve Aydın'ın Nazilli ilçelerinden aralarında 12 engellinin de bulunduğu 4 takım katıldı. Yetişkin Gençler Bocce Ligi olarak takımlar birbirleriyle yarıştı. Engelli vatandaşlara antrenörler yardımcı oldu.