Savaştan kaçarak ailesiyle birlikte İzmir'e yerleşen Suriyeli amatör ressam Muhammed Kuncali, Basmane'deki evin duvarlarını tuvale çevirmişti. O ev şimdi yıkıldı, geride rengarenk hayaller kaldı.

Haber / Mustafa OĞUZ

Suriye'deki iç savaşta, evlerinin bombalanmasıyla üç çocuğundan ikisini kaybeden, elektronik eşya sattığı dükkanı da havaya uçurulan amatör ressam Muhammed Kuncali, saldırılar sırasında iki ayağı dizinden kopan eşi Zehra ve oğlu Amar ile birlikte İzmir'in Basmane semtinde zor şartlar altında yaşam mücadelesi veriyordu. Büyük sıkıntıların ardından geldiği İzmir'de kendilerine huzurlu bir alan yaratmak isteyen Kuncali, sığındığı evin duvarlarını rengarenk bir tuvale çevirmiş; rutubetli duvarlara yaptığı resimlerle ülkesindeki iç savaşın çirkin yüzünü ve sonrasında yaşananları anlatmıştı. Yıkık dökük gecekondunun duvarlarına rengarek yağlıboya resimler yapan Kuncali, “Bu resimlere baktıkça eski hayatımızı, savaş çıkmadan önceki barış içinde geçen hayatımızı hayal ediyoruz” demişti. Eski ev mülteci gönüllülerinin, savaş karşıtı gönüllülerin ilgi odağı olmuştu.
ressam-(2)

EVİ BOŞALTTILAR

Suriye'de iyi ekonomik koşullarda yaşarken İzmir'de yokluk içinde hayatlarını sürdürmeye çalışan Kuncali ailesi, Avrupa'ya gitmektense mücadelelerini İzmir'de güçleri yettiğince devam ettirmeyi planlıyordu ancak bir süre sonra ailenin bu evi terk ettiği ortaya çıktı. Suriyeli ailenin boşalttığı ev, son olarak yıkılma tehlikesi gerekçe gösterilerek belediye tarafından yıkıldı. Yıkılan evden geriye ise Suriyeli ressam babanın çizdiği hayaller kaldı.