Fotoğraf sanatçısı Erdinç Ereeş’in, İzmir'in tarihi ve kültürel dokusunu beş çocuğun gözünden kenti anlattığı, “İzmir’i Çemberli Çocuklarla Gezelim” projesi destek bekliyor.

Haber / Mustafa OĞUZ

Fotoğraf sanatçısı Erdinç Ereeş, İzmir’in tarihi ve kültürel dokusunu farklı bir bakış açısıyla anlattığı “İzmir’i Çemberli Çocuklarla Gezelim” projesi hayata geçti. Kentin sokaklarında ve meydanlarında çember çevirerek dolaşan beş çocuğun gözünden İzmir’i anlatan film, çocukların eğlenceli dünyası ile şehrin güzelliklerini harmanlıyor. Filmde İzmir’in güzelliklerinin işlenmesinin yanı sıra, simge olmuş değerleri hakkında bilgilendirmeler de yapılıyor. Özellikle kalabalığın yoğun olduğu çekimlerin yapıldığı kentin tarihi meydanı Konak'ta, Kültürpark'ta, Kemeraltı sokaklarında çember çevirerek dolaşan çocukları görenlerin ise çocukluk yıllarının bu sevilen oyununu anımsayıp, duygulandığı görüldü.

SIRLAR AÇIĞA ÇIKIYOR

İki aylık yorucu bir çalışma sonucu tanıtım filminin tamamlandığını kaydeden sanatçı Erdinç Ereeş, tüm masrafları kendi imkanları ile karşıladı. Filmi İzmirlilerin beğenisine sunmak istediğini kaydeden Ereeş, “Bunun için sponsor arayışlarımız sürüyor. Bu filmin İzmir’i seven, kente değer veren her bireyin hoşuna gideceğine inanıyorum. Filmde İzmir hakkında bilinmeyenler de var. Örneğin, İEF’nin oluşturulması sırasında çok sayıda atın telef olması nedeniyle 1936 yılında onlar adına fuar içinde yapılan heykellerin sırrı aktarılıyor. Kordon taşları, arnavut kaldırım ve taşlarının hangi nedenlerle yapıldığını öğrenebileceksiniz. Kentin demiryolları, deniz ulaşım tarihi hakkında bilgilendirmeler yapıyoruz. Faytonları eğlenceli şekilde vurguluyoruz. Fuar kaskatlı havuz, eski hayvanat bahçesi, Agora, Milli Kütüphane, Tarihi Asansör, Konak Saat Kulesi, Pasaport, Kordon (Atatürk Caddesi), İzmir Arkeoloji ve İzmir Tarih ve Sanat Müzesi gezen çocukların hem zihinsel hem de bedensel gelişimini de işliyoruz. Umuyorum İzmir aşığı kişiler ve kurumlar duyarsız kalmayacaklardır” dedi. Mustafa OĞUZ