1-10 Ocak tarihleri arasında İzmir’e su sağlayan barajlarda ilk kez su miktarında artış oldu. Ancak biriken su İzmir’in 9 günlük ihtiyacını karşılayacak kadar.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün belirlemelerine göre Aralık ayında da yağışlar bir önceki yılın aynı dönemine göre azaldı. Aralık ayında Marmara ve Karadeniz bölgelerinde normalin üzerinde diğer bölgeler normalin altında yağış aldı. Yağışlar Tuz Gölü’nün batı kesimleri, Kilis’in doğusu, Şanlıurfa, Mardin, Diyarbakır çevreleri, Adıyaman’ın kuzey kesimleri ve Erzurum civarlarında %75 ten daha fazla azaldı.

Aralık ayı yağış ortalaması metrekareye 55,4 kilogram olarak belirlendi. Uzun yıllar ortalamasına göre beklenen normal yağış metrekareye 78.3 kilogramdı. Yağışlar normaline göre %29,2; geçen yıl Aralık yağışlarına göre %31,7 azaldı.

YÜZDE 30.3 AZALDI


Aralık ayı uzun yıllar ortalamasına göre metrekareye 102.5 kilogram olan Ege Bölgesi’nde de geçen ay metrekareye 71.4 kilogram yağış kaydedildi. Yağışlarda normaline göre %30,3 azalma belirlendi.

Bu arada 1-9 Ocak tarihleri arasında İzmir’e içme suyu sağlayan Tahtalı, Balçova, Ürkmez, Kutlu Aktaş ve Gördes barajlarında su seviyesi yükselmeye başladı. Dokuz günlük sürede barajlara 4.903.000 metreküp su geldiği belirlendi. Ancak bu miktarda suyun kentin ancak 9 günlük su ihtiyacını karşılayabileceği belirtildi. Meteoroloji uzmanlarının uzun vadeli tahminlerine göre 31 Ocak tarihine kadar İzmir ve çevresinde metrekareye 129 kilogram yağış bekleniyor. Bu yağışın düşmesi halinde bile barajlardaki su seviyesinin fazla etkilenmeyeceği belirtiliyor.