Evlilik ve Aile Danışmanları Derneği Başkanı Ferhan Bıçakçılar, sosyal medyada çocuk tacizine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Bıçakçılar, yaptığı açıklamada, sosyal paylaşım sitelerinin "sosyalleşme" amacından çok "insanların kendini lanse ettiği" bir platforma dönüştüğünü, bunun da çocuk ruh sağlığı açısından risklere neden olduğunu belirtti.

Sosyal medyadaki birçok paylaşımın "değersizlik", "yetersizlik" hislerinden kaynaklandığını savunan Bıçakçılar, özel yaşama ilişkin paylaşımlar veya kişisel canlı yayın uygulamalarında ailelerin özellikle "çocuk tacizi" konusunda hassas olması gerektiğini ifade etti.

"Taciz sadece tensel değildir"


Son dönemde tartışma konusu olan "çocuk istismarına" sosyal medya platformunda da rastlandığını bildiren Bıçakçılar, "Çocuğa taciz sadece tensel olarak düşünülmemeli. Sosyal medya çocuk tacizine çok açıktır ve canlı yayın uygulamaları da bunun en büyük tehlikelerinden biridir." dedi.

"Anne ve babası tarafından takip edilmeyen bir çocuğa sosyal medya platformunda cinsel içerikli ifadeler kullanmak da taciz sayılır" ifadelerini kullanan Bıçakçılar, ailelerin sadece günlük yaşamda, sokakta veya okulda değil, sanal alemde de çocuklarıyla iletişim kuranlara dikkat etmesi gerektiğini anlattı.


"Çocuğunuzun takipçisi olun"


Bıçakçılar, ev ortamında çocuğuyla birlikte olan, günlük ihtiyaçlarını karşılayan, derslerdeki başarısını takip eden anne ve babalardan, sanal ortamda da aynı özeni göstermelerini istedi.

Ailelere "çocuklarınızın takipçisi olun" önerisinde bulunan Bıçakçılar, "Ebeveynler mutlaka çocuklarını sosyal medyada takip etmeli ve onlarla ilişki içinde olmalı. Takipler dedektif gibi değil, sabırla sürdürülmeli." diye konuştu.

Eşler arasındaki iletişimi de azaltabilir


Bıçakçılar, sosyal medya paylaşımlarının yalnızca çocuk ruh sağlığı açısından değil, sağlıklı evlilikler için de önemli olduğunu dile getirdi.

Sanal dünyanın yarattığı sorunlar nedeniyle aile danışmanlarına başvuranlara sıkça rastladıklarına dikkati çeken Bıçakçılar, paylaşımlar sonrası çiftlerin birbirini suçlamaya ve rekabet etmeye başladığını gözlemlediklerini, bunun zaman zaman ilişkilerin tamamen kopmasıyla sonuçlanabildiğini belirtti.

Zamanının büyük bölümünü sanal ortamda geçiren eşler arasındaki iletişimin de gün geçtikçe zayıfladığını, evlilik ve aile danışmanlarına bu nedenle başvuruların gün geçtikçe yükseldiğini aktaran Bıçakçılar, şu değerlendirmede bulundu:

"Bazı sosyal medya paylaşımları ve canlı yayın uygulamalarının bizim literatürümüzdeki karşılığı ifşadır ve eşler arasında büyük sorun yaratabilir. Bir taraf takipçi sayısını artırdığında kendini pırıltılı bir dünyada görüyor ve eşiyle samimi ilişkisini kaybedebiliyor. Takipçinin isteğine göre hareket eden insanlar dahi görüyoruz."

Evlilik ve Aile Danışmanları Derneği Başkanı Ferhan Bıçakçılar, çocuk ruh sağlığı ve eşlerin sağlıklı iletişimi için tarafların gerektiğinde "sosyal medya diyeti" uygulaması gerektiğini sözlerine ekledi.