Hukuk öğrencileriyle bir araya gelen Yargıtay Birinci Başkanı Mehmet Akarca, adalet sisteminin önemine vurgu yaparak, yargıya yönelik eleştirilere yanıt verdi. Akarca, adalet sisteminin karmaşıklığına ve eleştirilere dikkat çekti, "Bir kaos yaratır, insanların kafasında yargıya olan güveni azaltır. Bir iddia ortaya atılıyor; ‘doğru mu, delili var mı, belgesi var mı’ önüne arkasına bakılmadan bütün yargı bir töhmet altında bırakılıyor" ifadelerini kullandı.

Binlerce Karar ve Adaletin İşleyişi

Akarca, yargı sisteminin karmaşıklığına dikkat çekerken, "Binlerce karar veriyor. Ama bir tane karar alınıyor, cımbızla çekilir gibi ‘bu karar şu saikte verildi’ deniyor. Eğer bu saikte verildiği tespit edilirse bununla ilgili olarak da yasal merciler gereğini yerine getiriyor" iddiasında bulundu. Adaletin işleyişini vurgulayan Akarca, eleştirilere açık olduklarını ve hatalı kararların düzeltilebileceğini belirtti.

Hukuk Eğitimi ve Genç Meslektaşlar

Yargıtay Birinci Başkanı Mehmet Akarca ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, İstanbul Kültür Üniversitesi’nde öğrenim gören Hukuk Fakültesi öğrencileri ile bir araya geldi. Üniversitenin 2023-2024 akademik takvim açılışını öğrencilere verdikleri, ‘Yüksek Yargı Yerlerinin İşleyişi, Hukukun Üstünlüğü ve Hukuk Devleti İlkesi’ başlıklı dersle başlattılar. 

Yargının Sorumluluğu ve Halkın Güveni

Akarca, yargının hatalı kararlar verebileceğini kabul ederek, "Elbette dediğim gibi yargının verdiği kararlar mutlaka doğrudur diye bir şey diyemeyiz. Hatalı kararlar vermiş olabilir. 15 Temmuz 2016’dan itibaren mesleğe çok sayıda genç hakim, savcımız alınmak zorunda kalındı. Kıdem durumunu, hukuk fakültelerindeki eğitimin kalitesini gözetmek zorundasınız. Şimdi mümkün olduğu kadar Adalet Bakanlığımız, Adalet Akademimiz, Hakimler ve Savcılar Kurulumuz, Yargıtayımız, Danıştayımız var gücümüzle meslektaşlarımızın eğitilmesi için çaba gösteriyoruz" açıklamasını yaptı.

Etik Değerler ve Sosyal Medya Kullanımı

Yargıtay Başkanı, öğrencilere etik değerlerle ilgili önerilerde bulunarak, sosyal medya kullanımına dikkat çekti. "Sosyal medyanın kullanımı var. Hakim ve Cumhuriyet Savcısı arkadaşlarıma şunu söylüyorum; sosyal medyada ideolojik, siyasi, dini, etnik, mezhepçi, cinsiyetçi paylaşımlarda bulunmaktan kaçınmanız gerekir. Bunun için sizin takipçilerinizin menfaat gruplarının olmaması gerekir. Bizde bir söz vardır; mahkemenin ve hakimin bağımsız, tarafsız karar vermesi yeterli değil. Aynı zamanda görüntü de çok önemli" dedi.

Adaletin Korunması ve Yargı Sistemi

Yargıtay Birinci Başkanı Mehmet Akarca, adalet sisteminin işleyişini savunarak, "‘Siyasi etkiyle karar verilebiliyor mu’ konusuna gelirsek eğer bunu veren yargı mensubu varsa bu onun vicdanı ve ahlaki sorumluluğuyla ilgili bir şeydir. Doğru bir şey yapmıyordur. Onların da kararları denetleniyor" diyen Akarca, yargının şeffaflığını, hesap verilebilirliğini ve öngörülebilirliğini vurguladı.

Muğla'da korkunç kaza! Neşet Kaya yaşamını yitirdi Muğla'da korkunç kaza! Neşet Kaya yaşamını yitirdi

Yargı sistemine olan güvenin korunması gerektiğini belirten Akarca, "Sürekli yargıyı kötülemenin” ve “hedef tahtası haline getirmenin” çıkmaz sokağa götüreceğini savunarak, "Bir kaos yaratır, insanların kafasında yargıya olan güveni azaltır. Bir iddia ortaya atılıyor; ‘doğru mu, delili var mı, belgesi var mı’ önüne arkasına bakılmadan bütün yargı bir töhmet altında bırakılıyor. Bu yargıya olan büyük bir haksızlıktır. Millete, devlete olan büyük bir haksızlıktır” dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ