Endonezya'nın Kuzey Maluku bölgesinde yer alan ve ülkedeki en aktif yanardağlardan biri olarak kabul edilen Dukono Yanardağı, yeni bir patlamayla yeniden hareketlendi. Deniz seviyesinden 1087 metre yüksekliğindeki yanardağ, sabah saatlerinde meydana gelen patlama sonrası 1600 metreye kadar kül püskürttü.

Yanardağ gözetleme merkezi patlamayı doğruladı

Bölgedeki Yanardağ Gözlem Postası (PGA) tarafından yapılan açıklamada, patlamanın sabah saatlerinde gerçekleştiği belirtildi. PGA, kül bulutunun görsel olarak net şekilde izlendiğini ve rüzgarla birlikte çevreye yayıldığını aktardı.

Halk için maske uyarısı yapıldı

Patlama sonrası özellikle yanardağ çevresinde yaşayan vatandaşlara yönelik sağlık önlemleri artırıldı. Yetkililer, havada yayılan yoğun kül nedeniyle maske takılması, açık alanda uzun süre kalınmaması ve solunum rahatsızlığı olanların dikkatli olması yönünde uyarıda bulundu.

Endonezya, yanardağlar ülkesi

Dukono’nun yeniden harekete geçmesi, Endonezya’nın jeolojik gerçekliğini bir kez daha gündeme getirdi. Ülke, "Pasifik Ateş Çemberi" adı verilen, dünyanın en aktif deprem ve volkan kuşaklarından biri üzerinde yer alıyor. Bu kuşak, yaklaşık 130 aktif yanardağa ev sahipliği yapıyor.

Kül bulutu hava trafiğini etkileyebilir

Volkanik patlamalar sonrası oluşan kül bulutları, hem hava sahasını tehlikeye atıyor hem de tarım arazileri başta olmak üzere yerleşim alanlarında ciddi doğal zararlara yol açabiliyor. Şu an için hava yolu şirketlerinden iptal kararı gelmemiş olsa da, oluşan kül bulutunun yönü ve yoğunluğuna göre seferlerde aksamalar yaşanabileceği belirtiliyor.

Açlık kıskacında 300 milyon hayat tehlikede! Açlık kıskacında 300 milyon hayat tehlikede!

Dukono’nun geçmişi hareketli

Dukono Yanardağı, yıllardır periyodik patlamalarla bölge halkını tedirgin ediyor. 2014 ve 2020 yıllarında yaşanan patlamalarda da benzer kül püskürmeleri yaşanmış, bölgedeki hava ulaşımı geçici olarak askıya alınmıştı.

Bilim insanları yeni aktiviteleri izliyor

Volkanik faaliyetlerin ardından bölgedeki jeologlar ve uzman ekipler, Dukono’nun davranışını izlemeye devam ediyor. Özellikle lav akışı olup olmadığı ve patlamanın ardından yeni çatlakların oluşup oluşmadığı detaylı şekilde değerlendiriliyor.


Kaynak: HABER MERKEZİ