MERT YASİN ALPDÜNDAR-Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılı Nisan motorlu kara taşıtları verisini açıkladı. Kurumun açıkladığı veriye göre; Nisan ayında 179 bin 504 adet taşıtın trafiğe kaydı yapıldı. Nisan ayında trafiğe kaydı yapılan taşıtların yüzde 45,2'sini motosiklet, yüzde 37,7'sini otomobil, yüzde 9,8'ini kamyonet, yüzde 4,2'sini traktör, yüzde 2,1'ini kamyon, yüzde 0,5'ini minibüs, yüzde 0,4'ünü otobüs ve yüzde 0,1'ini özel amaçlı taşıtlar oluşturdu. Trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı bir önceki aya göre yüzde 6,4 azaldı. Nisan ayında trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısında sadece motosiklette artış yaşanırken, özel amaçlı taşıtta yüzde 48,4, minibüste yüzde 27,2, kamyonette yüzde 21,7, traktörde yüzde 16,7, kamyonda yüzde 14,8, otomobilde yüzde 11,3 ve otobüste yüzde 6,7 azalma olduğu görüldü. İzmir’de ise son verilerle birlikte trafiğe kayıtlı motorlu taşıt sayısı 1 milyon 693 bin 828 oldu. 

‘BAYİİLER EN AZ 4 AY SONRA ARAÇ VEREBİLİYOR’

Nisan ayındaki satışların bir önceki aya göre düşmesinin nedenlerini dokuzeylul.com’a anlatan Ege Otomotiv Derneği (EGOD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun, düşüşün öncelikli sebebinin araç bulunulurluğunda yaşanan sıkıntılar olduğunu dile getirdi. Bayiilerin parasını ödeseniz dahi en az dört ay sonra araçları teslim edebildiğinin bilgisini veren Torun, “ Bugün yerli üretim araçlar için Kasım ayına gün veriliyor.” ifadelerini kullandı.

‘FİYATLARDAKİ ARTIŞ DA SATIŞLARI ETKİLEDİ’

Düşüşün bir diğer nedeninin kur artışları nedeniyle araçlara gelen yüzde 5’lik zam olduğunu söyleyen Torun, “Bu zam küçük gibi görünse de ortalama araç fiyatlarının 500 bin TL olduğunu düşünürsek bu ciddi bir yükselişe denk geliyor.” diye konuştu. 

‘İNSANLAR ARTIK YATIRIM ARACI OLARAK GÖRÜYOR’

Özellikle otomobilde yaşanan arz-talep sorunu hakkında da konuşan Mehmet Torun, “Son iki yıldır otomobil bir yatırım aracına dönüştü. İnsanlar gayrimenkul satın almak yerine otomobile yöneliyor. Gerek hükümetin bir takım önlemler gerekse piyasanın koşullar nedeniyle banka kredilerinde ulaşım sorunu var. Gayrimenkul alımlarında vadeler düşürüldü ya da bankalar kredileri açmıyor. Bu nedenle insanlar 6 ay sonra mutlaka kar ederek satacağın araçlara yöneliyorlar. Geçen yıl Türkiye’de son 10 yılın ortalaması kadar satış yapıldı ama geçen sene de araç yok diyorduk. Bu yıl çok daha fazla bir talep var. Bu kadarını da beklemiyorduk.” diye belirtti. 

‘EKONOMİ AÇISINDAN OLUMSUZ BİR DURUM’

Otomobilin bir yatırım aracı olarak görülmesinin ekonomi açısından olumsuz olduğunun altını çizen Torun, “Aslına bakarsanız enflasyon ve kurun sürekli yukarı doğru hareketi buraya doğru talebin olmasına neden oldu. Otomobil gözünüzün önünde olan ve her an nakte dönüştürebileceğiniz bir şey olduğu için insanlara güvenli bir yatırımmış gibi de geliyor. Aslında bu durum ekonomi anlamında olumsuz bir durumdur.” diye belirtti.  

ARTAN YAKIT FİYATLARI MOTOSİKLETE YÖNELTTİ

Verilere göre oransal olarak motosiklet satışlarının otomobil satışlarının üstünde olmasını da değerlendiren Mehmet Torun, “Bunun nedenlerinden biri kişilerin araç sahibi olma istediği. Aynı zamanda bunun en büyük tetikleyicilerinden biri de yakıt fiyatlarının artışı. Yakıt fiyarları gerçekten çok çok yükseldi. Ayrıca şehir içerisinde park problemi, park ücretleri, trafik cezalarının yükselmesinden kaynaklı olarak işletmeler öncesinde otomobille yaptıkları servisleri motosiklet ile yapmayı tercih ediyorlar. ” diye konuştu. 

Motosiklet satışlarının yükselmesinin bir diğer sebebi de moto-kuryelerin artışı olduğunu vurgulayan Torun, “Bir de şu anda market alışverişi yapabildiğiniz uygulamaların popülerliği ciddi arttı. Son yıllarda kurye olarak çalışan vatandaşlarımızda da ciddi artış oldu. Bir de bu firmalar, kendi motoru ile gelip çalışma sistemi oluşturdu. Bu durum da yükselişin bir diğer sebebidir. Ayrıca Düşük gelirli kesim için bugün benzinli motosiklet aldığınız zaman yaklaşık olarak maliyeti 25-30 bin TL. Otomobile göre gayet erişebilir.” dedi. 

Editör: Mert Alpdündar