Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) mayıs ayı enflasyonunu yüzde 73.5 olarak açıkladı. Açıklanan rakam ne ekonomi uzmanlarını ne de vatandaşı inandıramadı. En uygun alışverişin yapıldığı pazar yerlerine gidenler bile geçen yıla oranla ürünlerin en az 3 kat arttığını vurgulayarak, “Geçen yıl 3 kilo domatesi 10 liraya alırken bu sene aynı paraya sadece 1 kilo alabiliyoruz. Canım kavun çekiyor ama ama tanesi 25 lira olunca uzaktan bakıyorum. Peynirin kilosu pazarda bile 160 lira. Eskiden almadan önce tadına bakardık şimdi tadına bakmak bile 1 lira. Artık hiç bir şey alamaz, tüketemez olduk. Kimse enflasyonun yüzde 73.5 olduğunu söylemesin” dedi. Esnaf da pahalılıktan yakınarak, “Boş aracın mal götürmek için İzmir'den Antalya'ya gitmesi bile 6 bin TL. Antalya'da bana ürünü bedava verseler dahi mazot ve diğer ulaşım masraflarını çıkarmak için kilosunu 3 liraya satmam gerekir” diye konuştu.



'PAZAR ARABASI DOLMUYOR'
İzmir’in Bornova ilçesindeki mahalle pazarındaki müşteriler ve pazarcı esnafı, hayat pahalılığının TÜİK’in açıkladığı verilerin üzerinde yaşandığını belirtti. Pazarda soğan ve patatesin kilosu 7.5 TL, patlıcan ve domates 10 TL, kıl biber 15 TL, kabak 6 TL, taze fasulye 12 TL, marul 10 TL, salatalık 5 TL’den satılıyor. 9 Eylül Gazetesi’nin sorularını yanıtlayan domates satıcısı İbrahim Tok pazardaki fiyatların geçmiş haftalara göre düştüğünü söyleyerek, “Geçen sene bu zamanlarda piyasada 2-3 lira arası değişiyordu fiyatlar. Bu sene en kötü domates 8-10 lira. Müşteriler pazar arabasını dolduramıyor çünkü elindeki parayla sadece gıda almıyor ki... Bunun kirası, yol parası, kıyafeti, elektrik, suyu, doğal gazı, telefonu, çocuğunun masrafı gibi diğer harcamaları da oluyor. Artık vatandaşın alım gücü kalmadı” ifadelerini kullandı.

'BEDAVA'NIN MALİYETİ 3 TL
Tok pazardaki fiyatların düşmesinin önünde en büyük engelinse son dönemde art arda yapılan mazot zamları ve diğer girdi maliyetleri olduğu vurguladı. Tok şöyle konuştu: “Mesela biz Antalya’ya ürün götürüp getiriyoruz. Geçen sene kamyona 700 liralık mazot alıp Antalya’ya gidiyorduk. Büyük kamyonsa bilemedin 1000 lira tutuyordu. Bu sene küçük, 6 tekerlekli arabayla gidiyoruz yakıt masrafı 4 bin lira tutuyor. Bir de buna otoyol ücretini, faturasını, işçisi, yemesi içmesi, lastiğin yanması, arabanın yıpranmasını ekleyince tek bir gidişin asıl maliyeti 6 bin lirayı buluyor. Yani boş aracın gitmesi bile 6 bin lira. Öyle olunca da sebze ve meyvede 5 liradan aşağı ürün bulamazsın. Antalya'dan domatesi bedavaya verseler bile buraya geldiğinde 2-2.5 lira, poşetiyle birlikte 3 liraya satmam lazım mi akaryakıt ve diğer masrafları çıkarayım.”



ZAM GELDİ, KUYRUK BİTTİ

Pazarda 5 tanesi 15 liraya yufka satan Seyfettin Tanrıkulu, satışları düşmesine karşın üretim maliyetlerinin giderek arttığının altını çizdi. Tanrıkulu, “Halkın alım gücü yok. Karşımdaki peynircide daha iki hafta öncesine kadar peynir 70-80 TL idi. Burada kuyruk oluyordu. Biz de yufka satıyorduk. Peynir haliyle yükselince şu an müşteri yok. Öyle olunca biz de müşterisiz kaldık, yufka satamıyoruz. Artık kimse TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamını inandırıcı bulmuyor. Herkes kafasına göre zam yapıyor. Bugün aldığın ürünü yarın o fiyata alamıyorsun. Her zammın gerekçesi de mazot ve dolar. Biz vatandaştan dolar almıyoruz ya da dolarla satmıyoruz ki bu ürünü. Örneğin ‘dolar yükseldi un yükseldi’ deniyor. Türkiye’de tarım arazisi mi kalmadı? Bu işin çözümü yerli üretim ve dışa bağlı kalmamaktan geçiyor” dedi. Haber: Oğuzhan BAKİLER



'CANIM KAVUN ÇEKTİ AMA ALAMADIM'

Elaydın Türker (Emekli) Geçen yılın aynı ayına göre tezgahlardaki fiyatlar 3 kat pahalı. TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamı doğru değil. Bence enflasyon yüzde 100’ün üzerinde. Eskiden 300 lirayla pazar arabasını taşıncaya kadar dolduruyorduk hatta taşıyamazdık şu anda ise aldığımız şeyler aynı ama yarısını bile bulmuyor arabanın. Mesela kavun alacaktım, canım çekti ama 25 lira olunca vazgeçtim. Geçen yıl 10 liraya 3 kilo domates alırdım bu sene ancak 1 kilo alabiliyorum. Bol domatesli, soğanlı salata yapmayı severim ama artık yapamıyorum.



PEYNİR TADIMI BİLE 1 TL
Taner Tüze (Emekli): Mazota gelen zamlar yüzünden meyve ve sebze fiyatlarının daha fazla ucuzlamasını kimse beklemesin. Fiyatlar çok kötü ve aldı başını gidiyor. TÜİK'in açıkladığı enflasyonu 3 ile çarpacaksınız. Pazar bomboş çünkü kimsenin alım gücü kalmadı. Mazot 26 lira oldu. Esnaf da ‘eskiden halden buraya 20 liraya gelirken şimdi 200 lira yakıyorum’ diyor. Bu 200 lirayı getirdiği mala ekliyor. Eskiden peynir alırken tadına bakardım ama şimdi kilosu 160 lira olunca, almaya korkuyorsun. Çünkü tadına baktığın peynirin küçük bir parçası bile 1 lira.