Kendilerine düşük oranlarda zam yapıldığını savunan kamu emekçileri, milli gelir pastasından paylarını istediklerini ancak o payın büyük bölümünün Cumhurbaşkanı, bakanlar ve milletvekillerine gittiğini pasta keserek anlatmaya çalıştı.

Birleşik Kamu İşgörenleri Sendikaları Konfederasyonu (Bileşik Kamu-İş) İzmir İl Temsilciliği, kamu çalışanlarına yapılan ücret zamlarını ilginç bir eylemle protesto etti. Konak’ta bulunan SGK binası önünde toplanan Kamu-İş’e bağlı sendikalar, AKP İktidarı döneminde memurlara yapılan zamlar eleştirirken, büyüdüğü belirtilen milli gelirden kendi paylarına düşeni istedi.
Memurlar, yanlarında getirdikleri milli gelir pastasını keserek, o pastadan pay alanları temsili olarak canlandırmaya çalıştı. Bütçeden en büyük payı, Cumhurbaşkanını temsil eden memur alırken, ikinci büyük dilim ise bakanlara gitti. Aynı pastadan diğer büyük payı da milletvekilleri aldı. Kalan en küçük dilimi ise; memur, işçi, emekli, esnaf ve köylü arasında paylaştırıldı. Memurlar, pastanın kalan dilimini yalnızca tadabildi. Bileşik Kamu-İş’e bağlı emekçiler, bütçeden kendilerine düşen payı, mizansenle anlatmaya çalışırken, çevredekiler de şaşkın bakışlarla olup bitenleri izledi. Daha sonra açıklama yapan Bileşik Kamu-İş Konfederasyonu İzmir İl Temsilcisi Tamer Yiğit Güler, hükümeti eleştirdi. AKP’yi halka yüzde 11’lik ekonomik büyüme masalları anlatmakla suçlayan Güler; “AKP iktidarı, kamu emekçilerinin ücretlerine sözde toplu sözleşmeyle ıkına sıkına yüzde 4, enflasyon farkıyla birlikte ise ancak yüzde 5,69 zam yaptı. Bu zam, bırakın yüzde 11’lik büyümeden kamu çalışanlarının pay almasını, enflasyonun 2017 yılında kamu çalışanlarının ücretlerinde yol açtığı erimeyi karşılayacak düzeyde bile değildir” dedi.

[caption id="attachment_95770" align="aligncenter" width="656"]mumur-pasta Güler: Pastadan payımıza düşeni istiyoruz[/caption]

EMEK SÖMÜRÜSÜ VAR


Kamu çalışanlarının, emek düşmanı bir yandaş konfederasyon ile hükümet arasında yapılan sözde toplu sözleşme görüşmelerinde yıllardır yoksulluğa, açlığa ve ezilmeye mahkûm edildiğini ileri süren Tamer Yiğit Güler, kamu çalışanlarının 15 yıldır yüzde 3’lük 4’lük zamlarla Türkiye tarihinin en büyük emek sömürüsüyle karşı karşıya bırakıldığını söyledi. Güler; “Yılbaşında enflasyon farkıyla birlikte yapılan yüzde 5,69’luk zam da 1 Ocak 2018’den itibaren enflasyon törpüsüyle, vergilere, elektriğe, suya, ekmeğe kısaca iğneden ipliğe yapılan zamlarla törpülemeye başlamıştır. Türkiye ekonomisi kötüye gitmektedir. Ülkedeki milyonlarca emekçinin yaşam koşulları her geçen gün biraz daha zorlaşmakta” dedi.

https://youtu.be/-qCrqMsab40

MİLLET FAKİR BIRAKILDI


Açıklamasında OHAL’e de değinen Tamer Yiğit Güler, şunları söyledi: “Türkiye 1,5 yıldır OHAL ile yönetiliyor. Bu da yetmezmiş gibi meclisin yerini KHK’lar almış ve toplumun tüm kesimleri susturulmak istenmiştir. AKP iktidarı OHAL’i her seferinde sopa gibi göstermekte ‘istediğimi cezaevine atarım, istediğimi çıkarırım’ mantığıyla tek adam sistemiyle devleti yönetmekte. KHK’ların emekçilere değil sermayeye yaradığı açıkça ortada. Ortada bir pasta var. Pastanın malzemesini alan bizler, taşımasını yapan bizler, pastayı yapan bizlerleriz. Ama sürekli dinden imandan bahseden AKP iktidarı kul hakkı yemeye gelince dini imanı unutup ağzımıza pastadan bir parmak krema sürüp, kul hakkı yemeğe devam ediyor. Biz milli gelir pastasından payımıza düşeni istiyoruz. Vekillerin, bakanların, Cumhurbaşkanının maaşları sürekli artarken asil olan millet fakir bırakıldı. Hükümete artık yeter diyoruz.” Memurlar, açıklamanın ardından bordrolarını da yaktılar.