7 çalışma arkadaşlarının işten atılması üzerine direnişe geçen TARİŞ işçilerine polis müdahale etti; 65 kişi gözaltına alındı ve saatler sonra bırakıldı.

İzmir'deki Çiğli Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulu TARİŞ fabrikasında 7 işçi DİSK/Gıda-İş Sendikasına üye oldukları için işten atıldı. İşten atmaların devam edeceği öngörülen fabrikada işçiler, servisleriyle dönmeyerek fabrika içinde eyleme başladı. Atılan işçilerin geri alınması ve sendikanın tanınması talebiyle direnişe geçen işçilere polis müdahale etti. Fabrika önüne gelen çevik kuvvet, 65 kişiyi gözaltına aldı. Aralarında sendikacıların da olduğu 65 kişiden 33'ü saat 04.00 sıralarında, diğer işçiler ise ilerleyen saatlerde serbest bırakıldı. Serbest bırakılan işçiler ve sendika yöneticileri fabrika önünde yaptıkları açıklamada "TARİŞ yönetimi diyaloğa yanaşmazlarsa mücadelemiz devam edecek" denildi. Ayrıca saat 11.00'de fabrika önünde yapılacak açıklamaya çağrı yapıldı.

DİSK/Gıda-İş Sendikası'nın örgütlenme çalışmasının yaklaşık 5 ay önce tamamlandığını belirten TARİŞ İşçileri, işverenlerin sendikayı tanımadığını ve kendilerine baskı yapıldığını aktardı. "Ya başka sendika, ya da istifa" denildiğini ifade eden işçiler, bunun üzerine işçiler 6 Kasım'da fabrikadan çıkmama kararı alarak işyerinde eyleme başladı.



'ATILAN İŞÇİLER GERİ ALINANA DEK DİRENİŞİMİZ SÜRECEK'

Gıda-İş'e üye olduğu için TARİŞ'ten atılan işçilerden Murat Yılmaz, fabrika yönetiminin işçinin iradesini tanımayarak sendikayı kabul etmediğini belirtti:

"Patron, sendikaya üye olmamızı engellemek için bize baskı uyguladı. Akşam 17:30 sıralarında 7 işçi işten atıldı ve gerekçe olarak kadro fazlalığı gösterildi. Ancak biz işten atmaların sendikal faaliyetlerimiz gerekçesiyle olduğunu biliyoruz. Tüm kamuoyundan ve demokrasi güçlerinden, atılan tüm işçiler geri alınana ve sendika tanınana dek sürecek direnişimize destek vermelerini bekliyoruz."

Gıda-İş Sendikası Ege Bölge Temsilcisi Mazhar Uzbek ise "TARİŞ değerini korumak önce çalışanlarını ve onun için üreten köylülerimizin taleplerini karşılamaktan geçmektedir. Tamamlanan örgütlülüğümüz işveren ve temsilcileri tarafından tanınmamaktadır. Bu süreç içerisinde işçi arkadaşlarımızla barışçıl her yolu deneyerek görüşme çabalarımız görmezden gelinmiştir. İşçi arkadaşlarımız anayasal haklarını kullanarak sendika tercihlerini yapmış beş aydır da sendikamız DİSK Gıda İş üyesi olarak üyeliklerine devam etmektedirler. İşveren ve temsilcileri ise işçi arkadaşlarımızı bölmek için her yolu denemiştir. Sendikamıza üye işçi arkadaşlarımızın taleplerinin kabul edilmesi ve sendikamızla sözleşmenin yapılması için harekete geçilmesini talep ediyoruz" dedi.

TARİŞ'te örgütlü olan DİSK/Gıda-İş işten atmalara ve gözaltılara karşı bugün saat 11.00'de fabrika önünde basın açıklaması gerçekleştirileceğini duyurdu. (Evrensel)