Haber/ Didar DEMİRCİ

Eğitim İş, eğitim emekçilerinin geçim derdine dikkat çekmek amacıyla ülke genelinde bir günlük iş bıraktı. İzmir’de de Konak Pier önünde toplanan Eğitim İş İzmir Şubeleri, Eski Sümerbank önüne “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek; Zam, zulüm, işkence işte AKP; Sefalet ücreti istemiyoruz” sloganları eşliğinde yürüdü. İş bırakma eylemine Demokrat Sol Parti (DSP) Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Karakülçe de katıldı. Yürüyüşün ardından Eğitim- İş Genel Örgütlenme Sekreteri Şenol Eyüpoğlu, eğtim emekçilerinin taleplerini içeren basın metnini okudu.

“PAYIMIZA SEFALET DÜŞTÜ”

Derinleşen ekonomik krize dikkat çekerek, alım gücünün düşüşüne vurgu yapan Eyüpoğlu, “Bu şartlar altında fedakarca çalışan, yaşamaya çalışan biz eğitim emekçilerinin düşen; Tiyatrodan ibaret olan toplu sözleşme görüşmelerinden gelen trajikomik ücret zamları ve peşi sıra gelen sefalet. Liyakatsizce atanmış yöneticilerin hadsizlikleri; azar, keyfi disiplin cezaları, mobbing, sürgünler… Kadrolu, sözleşmeli, ücretli adı altında kategorize edilerek, ayrıştırılarak sömürülme. İş güvencemizi ortadan kaldıracak, öğretmenler odasını bir kez daha bölecek olduğu halde bize müjde gibi sunulmaya çalışan Öğretmenlik Meslek Kanunu. Gericileştirilmiş, piyasacılaştırılmış bir eğitim sistemi” diye konuştu.

ÜRETİMDEN GELEN GÜCÜMÜZÜ KULLANACAĞIZ

“Bu böyle gitmez, gidemez” diyerek konuşmalarını sürdüren Eyüpoğlu, “Bugün bizim halimizi görmezden gelenlere, isyanımıza kulağını kapatanlara karşı üretimden gelen gücümüzü kullanacağız! Bir günlük iş bırakma eylemimizle sesimizi herkese duyuracağız” dedi. Eğitim İş’in taleplerini sıralayan Eyüpoğlu, “İnsanca yaşamak için tüm eğitim emekçilerinin maaşlarına yüzde yüz zam istiyoruz! Sistematik ve hadsiz saldırılar altındaki meslek onurumuza tekrar kavuşmak istiyoruz! Tüm eğitim emekçileri için kadrolu, güvenceli çalışma ve insanca çalışma şartları istiyoruz! Nitelikli eğitimin sürdürülmesinde en önemli paydaşlar arasında olan idari, yardımcı ve teknik personellerin taleplerinin yerine getirilmesini, Öğretim Yılına Hazırlık Ödeneğinin ayrım gözetilmeksizin eğitim çalışanlarının tümüne ödenmesini istiyoruz. Eğitim çalışanlarının görev tanımlarının yapılmasını, angarya çalışmaya son verilmesini istiyoruz. Üniversitelerimizde bilimsel, idari ve mali özerklik istiyoruz. Üniversitelerimizde akademik ve idari kadrolar arasındaki keskin çizgilerin azaltılmasını, görevde yükselme koşullarının liyakat sistemine göre yapılmasını, akademik teşvik ödeneğinin akademik alanların şartları göz önünde bulundurularak yeniden düzenlenmesini, akademisyenleri gerçekten teşvik edecek oranlarda olmasını istiyoruz. Atatürk’ün bize emanet ettiği yeni nesiller için laik, bilimsel, adil ve kamusal bir eğitim istiyoruz!” sözlerini kaydetti.