Haber/ Didar Demirci

Pandemi sürecinde kurumun uğradığı zarar gerekçe gösterilerek çalışanların ek ödemelerinde yüzde 20’den başlayan kesintilerin yapıldığını dile getiren sağlık emekçileri, konuya ilişkin işyeri temsilcilerinin Dokuz eylül Üniversitesi Hastanesi Başhekimliği'ne yaptığı görüşme talebinin kabul edilmedi. Geçtiğimiz günlerde ek ödemelerin kesintiye uğramasına tepki göstererek basın açıklaması yapan sağlık emekçileri, bu kez polis engeline takıldı.

DEÜ Asistan Hekim İnisiyatifi, Demokratik Sağlık Sen, Eğitim Sen 3 Nolu şube, Eğitim İş, Genel Sağlık İş, İzmir Tabip Odası, SES, Tez Koop İş Sendikası, Türkiye Sağlık Işçileri Sendikası ve Türk Sağlık Sen’in katıldığı eylemde DEÜ sağlık çalışanlarının ek ödemelerindeki kesintinin iade edilmesi ve temel ücret artış taleplerinin yerine getirilmesi yinelendi.

Yürüyüşe izin verilmedi

Geçtiğimiz günlerde başlayan DEÜ hastane eylemlerine bugün de devam ettiklerini dile getiren SES DEÜ İşyeri Temsilcisi Günseli Uğur, yaşananları şu şekilde aktardı: “Ek ödemelerin kesintiye uğramasıyla ilgili başlayan eylemler, temel ücret artışı talebiyle, kesintilerin bir an önce telafi edilmesi hakkındaydı. Pazartesi yaptığımız eylemden bir sonuç alınamadı. Bunun üzerine salı günü eyleme katılan 10 sendika adına Başhekimliğe bir yazı gönderdik ve randevu talep ettik. Ancak randevu talebimiz reddedildi ve 16 Haziran günü kurum temsilcilerimiz başhekimlik toplantı salonunda yaklaşık 1 saat bekletildi ve sonrasında görüşmenin olmayacağı söylenerek bizi toplantı salonundan çıkarttılar. Bunun üzerine bugün yaptığımız eylemi planlayarak, Başhekimliğe sesimizi duyurmak, sorunlarımızı çözümünü talep etmek için toplandık. Ancak, başhekim yerine polis ile muhatap edildik. Polis ve kurum temsilcilerimiz arasında sert konuşmalar yaşandı. Biz her ne kadar bu durumun bir suç olmadığını ifade etmeye çalışsak da polis bu durumu yasa dışıymış gibi göstererek bizlerin yürümesine izin vermedi. Sonrasında polikliniklere doğru yürüyerek hastane koridorlarından başhekimlik odasına ulaştığımızda yine bizi güvenlik güçleri karşıladı. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Anayasanın 4688 Sendikalar Yasası’na göre; sendikal eylemler engellenemez.”

Yaşanan olumsuzluklara karşılık, yarından itibaren yeniden eyleme devam edeceklerini ve bu eylemle ilgili bilgilendirmenin yapılacağını dile getiren Uğur, “sendikalar olarak gerekirse iş bırakma kararı alacağız ve bu durumu belgeleyeceğiz” dedi.