Başbakan Binali Yıldırım, “Yunanistan Başbakanı Çipras'a gerginliklerden uzak kalınmasının iki ülke ilişkileri açısından daha hayırlı olacağını açık sözlülükle ifade ettik” dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, resmi ziyarette bulanacağı Belarus'un başkenti Minsk'e hareket etmeden önce Esenboğa Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'la yaptığı telefon görüşmesiyle ilgili olarak, Ege Denizi'nin, Türkiye ile Yunanistan arasında bir "dostluk denizi" olması gerektiğini vurguladı.

Baştan beri bunu söylediklerine işaret eden Yıldırım, Ege'de iki ülkenin paylaşacaklarının, ayrışacakları konulardan daha fazla olduğunu dile getirdi.

Ege'de zaman zaman baş gösteren gerilimler ve sorunların yeni olmadığını, bunların konjonktürel gelişmeler olduğuna değinen Başbakan Yıldırım, şöyle devam etti:

https://youtu.be/d_4KJB567ho

“Ancak değerli mevkidaşıma ben şunu söyledim; 'Her türlü sorunu diyalogla konuşarak, görüşerek çözebiliriz.' Gerginliklerden uzak kalınmasının iki ülke ilişkileri açısından daha hayırlı olacağını açık sözlülükle kendisine ifade ettik. Birtakım sahada karşılıklı ithamlar var, ihlallerin gerek havada gerek denizde karasularında yapıldığına yönelik.
Bir gerginlik veya çatışma riski tek taraflı olmaz. Bir ihlal varsa, karşı tarafta da ihlal olur. Dolayısıyla bu ihlallerin olmaması için sadece Türkiye'nin dikkatli olması gerekmiyor, aynı zamanda Yunanistan'da sahadaki aktörler de daha dikkatli olmalı ve hukuka uygun olarak hareket etmeleri, itilaf alanlarından uzak durmaları gerekir.”

"Karşılık verilmiştir"


Başbakan Yıldırım, son günlerde Kardak kayalıklarıyla başlayan bu gerilimde bazı ihlallerin olduğuna dikkati çekerek, “Buna karşılık verilmiştir. Bundan sonrası daha sakin, karşılıklı anlayış içerisinde ve sürekli iletişim hattının açık olmasıyla, siyasi ve diplomatik alanda çözülmesi yönünde bir mutabakata vardık” dedi.

İki ülkenin genelkurmay başkanlarının görüşmesinin zaten önceden kararlaştırılan bir konu olduğuna işaret eden Yıldırım, şunları ifade etti:
“Ancak son günlerde sahada yaşanan gerilimden dolayı Yunanistan Başbakanı, bu görüşmenin NATO marjında Brüksel'de yapılmasının daha doğru olacağı yönünde bir teklifte bulundu, biz de bunu kabul ettik. Önümüzdeki aylarda, zannediyorum mayıs ayında, NATO genelkurmay başkanları toplantısı olacak.
Bu çerçevede iki ülkenin genelkurmay başkanları da bir araya gelip, sahadaki bu yaşanan sorunların daha da tırmanmaması için gerekli tedbirleri karşılıklı görüşmüş olacaktır. Görüşmek, konuşmak her zaman daha faydalıdır. Eğer konuşmazsanız, görüşmezseniz yanlış kanallardan yanlış bilgiler devreye girer. Bunun sonucu da her iki taraf için de arzu edilmeyen bir noktaya gelebilir.”

Başbakan Yıldırım, diğer yandan Kıbrıs Adası civarında petrol hidrokarbon araştırmaları teşebbüsünün doğru bir iş olmadığını, adadaki çözümün nihayetlendirilmeden bu gibi girişimlerin ve özellikle itilaflı alanlarda sürdürülmesinin fevkalade olumsuz sonuçlara sebep olacağını da Çipras'a söylediğini aktardı.

Yıldırım'ı Esenboğa Havalimanı'ndan, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Başbakanlık Müsteşarı Fuat Oktay ve Ankara Valisi Ercan Topaca uğurladı.