Kooperatif, seleksiyon ıslahı çalışmaları sonucu yerli ceviz çeşidi elde etti. “Potamia Erdin” adı verilen ceviz çeşidi ile Kooperatif, yerli üreticinin yabancı ceviz çeşitleri ile rekabetinden kazançlı çıkmasını sağlayacak.

Türkiye’de 51 yıldır faaliyet gösterdiklerini ve gerçekleştirdikleri çalışmalar ile kooperatifçiliğin en iyi örneğini vermeye çalıştıklarını ifade eden Ödemiş Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bilgi, her zaman üreticinin yanında olduklarını ve ürünlerinin katma değerini artırmak için çaba harcadıklarını söyledi. Türkiye meyvecilik sektörüne şimdiye kadar üç çeşit kazandırdıklarını ifade eden Bilgi, “Piyasamıza kazandırdığımız en önemli çeşitlerden biri Potamia Erdin’dir. Bu çeşidin ilk hasadını da gerçekleştirdik. 2000’li yıllarda keşfettiğimiz bu ağacın bir çiftçi tarafından sınır ağacı olarak dikildiğini fark ettik. Daha sonra yerinde gözlemler yaparak piyasadaki ihtiyaçları karşılayabileceğini gördük. Düşük rakımlarda kolaylıkla yetiştirilebilecek olan bu tür ince kabuklu, yüksek verimli iç randımanı yüksek ve verimli bir çeşittir” diye konuştu.

“Tarımsal gelişmeleri sağlayacak çalışmalar yapıyoruz”

Ödemiş Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi olarakar-ge faaliyetleri ile Türkiye meyvecilik sektörüne hizmet etmeye devam edeceklerini belirten Bilgi, “ Kooperatifimiz sadece fidan üretimi yapan ortaklara üretim girdisi olarak temini, pazarlama gibi faaliyetlerde bulunmakla kalmayıp ülkemizin tarımsal gelişmesine katkı sağlayacak çalışmalara imza atıyor” dedi.

Türk tarımı için yarım asır

Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi 1968 yılında kuruldu. Ana faaliyeti meyve üretimi olan Kooperatif, ortaklarının tüm üretim girdilerini temin ederek, en modern şekilde üretim yapabilmeleri için gerekli tüm altyapı tesislerini kuruyor. Sadece meyve fidanı üretiminde değil diğer tarım kollarında da faal olarak çalışan koopertatifin Süt ve süt ürünleri merkezi, zeytinyağı fabrikası, doku kültürü laboratuvarı bulunmaktadır. Bunun yanı sıra dış mekân süs bitkisi üretim ve pazarlaması, meyve depolama-tasnif ve ambalajlama organizasyonunu olan Kooperatif, ülke meyveciliğinin gelişmesi için büyük adım sağlayacak Ar-ge çalışmalarına başlamış ve 2013 yılında Özel Sektör Tarımsal Araştırma Kuruluşu unvanını almıştır.