Dokuz Eylül Gazetesi'nden Mert Yasin Alpdündar'ın haberine göre; Türkiye'de geçen yıl et fiyatlarındaki artış  bu sene de devam etti. Son yedi aydır ciddi zam yapılmayan ete bir anda ciddi zamlar gelmeye başladı. İzmir'de karkas kuzu etin fiyatı yüzde 50 artarken, büyükbaşta ise karkas et fiyatları bir hafta içerisinde 230 TL'den 260 TL'ye yükseldi. Bu fiyat artışları kasap tezgahlarına da yansıdı. Artışın nedenleri arasında üretici maliyetlerinin ciddi artışı ve enflasyon olurken, durumun bu şekilde devam etmesi halinde et fiyatlarındaki artışların süreceği ifade edildi. Konu hakkında Dokuz Eylül Gazetesi'ne konuşan İzmir Kasaplar Odası Başkanı Melih Şenkara, üreticinin maliyetlerindeki artışa dikkat çekerken, "Artan enflasyon sebep, yükselen fiyatlar sonuçtur" diye konuştu.  İzmir Ticaret Borsası (İTB) Meclis Başkanı Ömer Gökhan Tuncer ise gelecek dönemde et fiyatlarında artış beklemediğini ama yapısal sorunların bir an önce çözülmesi gerektiğini vurguladı.

'ÜRETİCİ PARA KAZANAMIYOR'

Üreticinin enflasyondan kaynaklı olarak yatırdıkları paranın karşılığını alamadığını söyleyen İTB Meclis Başkanı Ömer Gökhan Tuncer, "Üretici para kazanmıyor. Ülkede genel bir enflasyon var ve insanlar bu enflasyondan dolayı yatırdıkları paranın karşılığını alamıyorlar. Son 15 gündür yem hammadde fiyatları artıyor. Besi danası fiyatları da artıyor. Oradan dolayı bir sıkıntı var. En iyi gözlemi Rekabet Kurulu Başkanı yaptı. Yani burada yapısal sorunlar var. Bunları çözmeden, et sorununu her gün gündeme getiririz" diye söyledi.

Rusya, şeker ihracatını yasakladı Rusya, şeker ihracatını yasakladı

'ÖNÜMÜZDEKİ SENE CİDDİ ARTIŞ BEKLEMİYORUM'

Önümüzdeki dönemde et fiyatlarında ciddi artışlar beklemediğini söyleyen Tuncer, "Geçen seneye göre üretici biraz olsun mal koyabildi. Bu sene biraz daha sakin geçecektir. Zaten son bir haftadır fiyatlar arttı ve bundan sonra normal seyrinde gidecektir" diye konuştu.

YERLİ MALIN FİYATI YÜKSEK

İthal mal besleyenin para kazanabildiğini ama yerli piyasadan mal alanın para kazanamadığını dile getiren Ömer Gökhan Tuncer, "Çünkü yerli malın giriş fiyatı yüksek. Bugün doğuda 200 ile 250 TL arasında canlı hayvanın kilosu var. Yem fiyatlarında da son bir aydır çok hızlı bir artış var. O artışlarla baktığınızda 7 ay sonra çıkış zamanında maliyetler çok yüksek olur" diye belirtti.

YAPISAL SORUNLAR ÇÖZÜLMELİ

Hayvancılıkta yapısal sorunların bir an önce çözülmesi gerektiğini vurgulayan Tuncer, "Yapısal sorunları görmemiz ve hep beraber kabul etmemiz lazım. Hızla tarım envanterinin çıkarılması gerekiyor. İkincisi ise hayvan hastalıkları ve buzağı ölümlerine ivedilikle çözüm bulmamız lazım. Biz hayvan ithal ediyoruz ama bir o kadar da doğan buzağımızı kaybediyoruz. Yem fiyatlarını çözmemiz lazım. Meramız yok diyoruz ama çoğu toprağımız boş. Boş topraklarda yem bitkisi ekilebilir ama burada da yapısal sorun çiftçinin para kazanamaması. Çiftçi para kazanamadığı için ekmiyor. Yani bunların hepsi birbirine bağlı ve çözülmesi gerekiyor" dedi.

melih şenkara1

'ENFLASYON SEBEP ARTAN FİYATLAR SONUÇTUR'

İzmir Kasaplar Odası Başkanı Melih Şenkara ise üreticinin maliyetlerinin artışına dikkat çekerken, artan enflasyona vurgu yaptı. Şenkara, "Üretici ürününü sattığında diğer mamüllerden ne kadar alabiliyorsa bu yıl da aynı miktarda alabilmeli ki kendini koruyabilsin. Artan enflasyon sebep, yükselen fiyatlar sonuçtur" ifadelerini kullandı.

ARTIŞIN NEDENLERİ

Artan fiyatlarının nedenleri hakkında da konuşan Şenkara, "Bu bilgilerin ışığında; fiyatlar her hafta artacağına bir anda yükseliş gösterdi. Bunların sebepleri ise şu anda küçükbaş hayvan için yıl sonu. Yakında süt kuzular çıkacak. Biz her yıl bu dönemde küçükbaş hayvanda artışlar görürüz.  Bir diğer sebep ise büyük firmaların sürekli olarak ihtiyacını azalan üretim nedeniyle karşılayamamasıdır. Yedi aydır et fiyatları aynıydı. Bunun sebeplerine yakıt maliyetleri, yem maliyetleri, ürün alınabilirliği, piyasanın kendisini dengelemesi diyebilir. Sebep ve sonuç, bütün ürünler için aynı. Bugün sizin evinize aldığınız bulgurun fiyatı nasıl yükseldiyse ette aynı şekilde yükselmiş durumda. " diye söyledi.

'İTHALAT GEÇİCİ BİR ÇÖZÜMDÜR'

Şenkara, "İthalat geçici bir çözümdür. Bizim üreticimize ciddi bir destek lazım. Devletimizin desteği yok değil ama biz nakit desteği yerine yem desteği diyoruz. Çünkü geçen yıl 300-330 TL bandında olan yem, şu anda 500-550 TL bandına geldi. Bu da yüzde 65 zam demek. " dedi.

GÜRER: BÖYLE GİDERSE ET FİYATLARI BİN LİRAYI BULUR

CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer ise besicileri ziyareti sırasında yaptığı açıklamalar gündeme bomba gibi düştü. Yem fiyatlarının ve ahır giderlerinin ciddi artış gösterdiğini dile getiren Gürer, hayvan varlığında 2 milyona yakın azalış yaşandığı bilgisini verdi. İthalata harcanan paraların ülke hayvancılığının desteklenmesi için kullanılması gerektiğini söyleyen Gürer, yanlış politikalar nedeniyle hayvancılığın sürekli olarak gerilediğini sözlerine ekledi. Gürer, “Böyle giderse yılbaşından sonra etin kilosu büyükşehirlerde 1000 liraya kadar yükselir. Çünkü girdi maliyetleri düşmüyor. Fiyatlar artıyor. Bu artıştan besiciye, üreticiye para kalmıyor. Üretici de bu durumda hayvanını kesime gönderiyor ve bu kez ithal hayvan getiriliyor. O da çözüm olmuyor. Besici kazanmıyor. Vatandaş et ve süt fiyatı arttıkça yanına varamıyor. Birileri bu işten de aracılık, ithalat yoluyla vurgun vuruyor" dedi. 
 

Kaynak: HABER MERKEZİ